DeLonghi EC 680.M Dedica Espressomachine Beoordeling

Aandacht: De espressomachine die hier wordt gepresenteerd, is een uit de handel genomen model en niet langer rechtstreeks verkrijgbaar bij Amazon. Klik hier voor het verslag van de verbeterde 2017 versie.

Deze test gaat over de DeLonghi EC 680.M Dedica espressomachine met portafilter. Een prachtige instapmachine die net zo elegant, eenvoudig te bedienen en schoon te maken is. Hun slanke ontwerp en doordachte functies maken ze de eerste keuze voor beginnende espressoliefhebbers voor de prijs. De bewezen DeLonghi kwaliteit komt volledig tot uiting in de Dedica.

Allround talent voor een onverslaanbare prijs

DeLonghi EC 680M Dedica
Een mooie en betaalbare espressomachine

De zilveren espressomachine ziet er nobel en elegant uit in zijn roestvrijstalen look op elk aanrecht. Dit is een machine die niet meekomt in het klassieke Italiaanse design. Helaas maakt dit de zaak enigszins gevoelig voor vlekken en vingerafdrukken. De behuizing is gemaakt van aluminium, de portafilterdragers van roestvrij staal.

Hij is uiterst compact met slechts 33 x 14,9 x 30,5 cm (diepte, breedte, hoogte). Momenteel is deze portafiltermachine de smalste die op de Duitse markt verkrijgbaar is.

Met de bijpassende portafilters kunnen één of twee kopjes tegelijk worden bereid. Naast espresso kan er conventionele koffie met een heerlijke crema en de koffiespecialiteiten cappuccino, latte, caffè mokka worden bereid. De handmatige melkopschuimer mengt melk en stoom tot het benodigde schuim.

Daarnaast is de DeLonghi EC 680.M Dedica espressomachine extreem energiebesparend. Als u na gebruik vergeet de machine uit te schakelen, is dat geen probleem. Na 30 minuten schakelt het automatisch uit.

Het pompsysteem werkt zelfaanzuigend, zodat de machine na het inschakelen snel weer operationeel is. De machine is eenvoudig schoon te maken, in tegenstelling tot andere machines hoeven er nauwelijks onderdelen te worden verwijderd voor reiniging.

Een groot pluspunt voor deze machine is de prijs, met zo’n 200 euro is de DeLonghi EC 680.M Dedica een van de goedkope espressomachines.

Espressobereiding met de DeLonghi EC 680.M Dedica

Met de DeLonghi Dedica kunnen de drankjes niet alleen worden bereid met gemalen koffie of espressopoeder, nee, zelfs E.S.E. pads (“Easy Serving Espresso Pads”) kunnen worden gebruikt. Voor het gewenste type koffie worden drie verschillende portafilterdragers geleverd. Deze kunnen snel en eenvoudig worden ingeschroefd. Alleen de sabotage wordt door klanten beschreven als niet van goede kwaliteit.

De watertank heeft een voldoende grootte en kan goed worden gebruikt. Een leuke extra is een kopjeswarmer. De hoeveelheid water, de watertemperatuur en de waterhardheid kunnen op de machine worden aangepast.

Als melkschuim achterblijft, kan het enige tijd in de koelkast worden bewaard, het stort niet zo snel in. De espressomachine werkt met een druk van 15 bar en heeft een korte opwarmtijd. De stille pomp wordt door kopers geprezen. Vooral de goede koffiesmaak en de uitstekende crema wordt alom geprezen.

Een klein minpuntje is de operatie die even wennen is. Helaas is het niet erg intuïtief en is de meegeleverde handleiding volgens sommige kopers niet altijd nuttig. Met een beetje oefening kan echter gemakkelijk een uitstekende espresso worden gemaakt.

Voor- en nadelen

Voordelen

  • Lekkere koffie met uitstekende crema
  • Bereiding van diverse koffiespecialiteiten
  • Gebruik van koffie of espressopoeder en E.S.E. pads
  • Stille pomp
  • Korte opwarmtijd
  • Verschillende instellingsopties

Nadelen

  • Inferieure sabotage
  • Bediening niet intuïtief
  • Handleiding ontoereikend

De smaak van espresso

De espresso van de DeLonghi is rond, met een goede consistentie van crema voor de prijs van de machine. De brouwgroep heeft een vrij constante temperatuur en de zeef is uitstekend te gebruiken. Het is echter raadzaam om een betere tamper te kopen. Wij raden deze Motta Tamper aan.

Vergelijking van de DeLonghi EC 680.M Dedica met de EC 860.M

Een ander model van deze fabrikant is de DeLonghi EC 860.M portafilter machine. Zelfs de vorm en grootte van dit model zijn anders. Ze is 44 × 41 × 33 cm lang en heeft de klassiekee Italiaans design.

In tegenstelling tot de DeLonghi EC 680.M Dedica heeft dit model het gepatenteerde IFD melkopschuimsysteem. Hier kan de bekerwarmer apart worden ingeschakeld, zodat de gebruiker altijd warme kopjes vindt.

Ook bij dit model kunnen koffie- of espressopoeder of E.S.E.-pads worden gebruikt om de drankjes te bereiden. Naast espresso en koffie crema kan deze machine ook gebruikt worden om cappuccino of latte macchiato te maken. Nogmaals, een of twee kopjes kunnen tegelijkertijd worden bereid. Deze machine heeft ook een shutdown en is behoorlijk energiebesparend. Beide machines hebben hun voor- en nadelen. Neig je naar een groter toestel met meer functies, dan is de 860.M waarschijnlijk de betere keuze. Als u de voorkeur geeft aan puur espressoplezier en het slanke ontwerp, kunt u de machine hier in de test gebruiken.

Hier is een video van Dedica in gebruik

DeLonghi EC 680M in de test en vergelijking met de Graef CM 800 espressomachine

Deze video vergelijkt de prestaties en functie van DeLonghi’s EC 680M portafilter machine met de Graef CM 800.

Veelgestelde vragen over de DeLonghi Model EC 680

Hoe kan een nieuwe programmaselectie zo snel mogelijk na het melkschuimen worden gemaakt?

Schakel na het schuimen over naar de espressofunctie. Giet het hete water af door op de stoomhendel te drukken. Dan kun je een nieuwe espresso draaien.

Wat is de maximale cuphoogte?

De espressokopjes mogen maximaal 8 cm hoog zijn, anders loop je het risico dat het kopje omvalt en de koffie gemorst wordt.

Koop de De’Longhi EC 680.M Dedica

De machine is niet voor niets een van de topverkopers op Amazon. Al voor goedkoop 249,99 € kun je ze kopen bij Amazon.de.

Koop hier bij Amazon.de