De optimale koffiedosering voor de koffiemachine &espresso

De perfecte dosering van gemalen koffie is een van de doorslaggevende factoren bij de bereiding van koffie in de koffiemachine en espresso in een portafiltermachine. Voor espresso gelden andere normen dan je gewend bent van het zetten van koffie. Hier laten we zien wat belangrijk is bij het doseren en welke andere factoren uw dosis kunnen beïnvloeden.

Binnenkort:

  • Grootte, dichtheid en structuur van het koffiepoeder beïnvloeden het zetproces
  • Alleen een koffieweegschaal laat exact herhaalbare resultaten toe
  • Het zetproces moet worden aangepast aan de koffiedosis
Koffie dosering
Zo slaagt de optimale koffiedosering voor de espressomachine

De juiste dosering – een belangrijke factor

Voor veel mensen is het bereiden van een perfecte koffie een bijzonder ritueel waar veel moeite in wordt gestoken. Daarbij denkt men aan een hele reeks details.

De Kwaliteit van de gebruikte bonen en de brouwtijd voor koffie of espresso staan vaak op de voorgrond. Men moet echter niet vergeten dat de juiste dosering van de gemalen koffie ook cruciaal is om een perfecte koffie te bereiden.

De dosering van koffie is niet altijd gemakkelijk. In veel huishoudens wordt een maatlepel gebruikt om de benodigde hoeveelheid koffie te meten. Deze methode is echter zeer onnauwkeurig. Niet elke soort koffie is hetzelfde.

De grootte, dichtheid en structuur van de bonen kunnen aanzienlijk variëren.

Een lepel van een bepaald type koffie kan bijvoorbeeld aanzienlijk meer gram koffie bevatten dan van een andere variëteit. Volume is dus niet betrouwbaar om de juiste hoeveelheid te bepalen. Daarom is het beter om het koffiepoeder te wegen.

Bepaal het gewicht voor koffie op de keukenweegschaal

Keukenweegschaal Koffie wegen
Met een keukenweegschaal kun je de koffie ook wegen

In de meeste huishoudens is een keukenweegschaal te vinden. Het kan voldoende zijn om Gewicht van de koffie om te bepalen. Speciale koffieweegschalen bieden een aantal doorslaggevende voordelen vanwege hun nauwkeurigheid en geheugenfuncties.

Na het bepalen van de methode om de koffie te doseren, is het een kwestie van uitzoeken welke verhouding koffie tot water wordt aanbevolen. Het hangt af van je eigen smaak, maar ook van de keuze van koffie.

Als u een milde koffiesoort gebruikt, wordt een iets hogere dosering aanbevolen. Op deze manier worden het aroma en de smaak van de koffie duidelijker uitgedrukt.

Voor sterkere koffies met meer cafeïne kan echter een lagere dosering wenselijk zijn. Het is meestal de moeite waard om een paar keer te experimenteren met dosering bij het proberen van een nieuw type koffie.

De bereidingswijze heeft ook invloed op de dosering van de koffie. Bijvoorbeeld voor espresso uit de portafiltermachine, hogere doses, dan voor een filterkoffie. De juiste hoeveelheid gemalen koffie varieert dus.

Als u de taak een beetje gemakkelijker wilt maken, kunt u ook de aanbeveling van de Special Coffee Association of Europe volgen om uw koffie te bereiden. Daar wordt aanbevolen om 60 gram gemalen koffie te gebruiken voor een liter water. Dit komt overeen met 12 gram per kopje met een inhoud van 200 ml.

Persoonlijke smaak in de hoeveelheid koffiebonen

De perfecte dosering koffiebonen hangt ook af van persoonlijke smaak en voorkeuren. Sommige mensen geven de voorkeur aan een sterke koffie, terwijl anderen de voorkeur geven aan een mildere manier van bereiden.

Gebruik daarom de aanbeveling van de Special Coffee Association of Europe als richtlijn, die je vervolgens zelf naar boven of naar beneden kunt veranderen. Zo vindt u een koffie die perfect aansluit bij uw persoonlijke smaak. Als u daarentegen een koffie voor een bedrijf bereidt, blijkt het gepast om aan de aanbevolen waarde te voldoen.

Bij het meten van de juiste hoeveelheid koffiepoeder baart de oefening kunst. Als je het koffiepoeder een paar keer hebt gewogen, kun je snel de hoeveelheid bepalen. Je zult ook snel merken dat zelfs afwijkingen van slechts één of twee gram in de dosering voor een koffiekopje resulteren in een sterk veranderde smaakbeleving.

Koffiesoldeer als hulpmiddel

Voor gewone filterkoffie in koffiemachines, Chemex, HandfilOp de lange termijn kan een koffiesoldeer ook een goede oplossing zijn voor koffiepersen (French Press) of de Karlovy Vary-pot. Bij het eerste zetten wordt de hoeveelheid koffie gewogen zodat je kunt bepalen welke partij het gewenste resultaat bereikt.

Later kunt u de koffie met het soldeer meten en de stap van het wegen overslaan. Dit werkt echter alleen zolang dezelfde mate van malen in de koffiemolen wordt gehandhaafd tijdens de koffiebereiding. Als je echter overschakelt op een ander type koffie, moet je het eerst opnieuw afwegen. Zoals eerder vermeld, is dit te wijten aan het feit dat niet elk type koffie dezelfde structuur en dichtheid heeft.

Tip: Je kunt een koffiesoldeer krijgen voor hele bonen of voor gemalen koffie. De aanschaf van een kavel is de moeite waard om de koffie precies sneller te doseren.

Niet alleen koffiedosering maakt het verschil

De optimale dosering alleen is niet voldoende om het koffiegenot perfect te maken. Iedereen die de moeite heeft genomen om de koffie met een weegschaal te wegen om tot een perfecte dosering te komen, moet ook de verdere stappen nemen om veel koffie perfect te maken.

Andere factoren voor koffiekwaliteit

  • Waterkwaliteit
  • Waterhardheid
  • Roasting
  • Malen
  • Brouwtemperatuur
  • Brouwtijd

In het geval van espresso wordt de sabotagecontactdruk en -verdeling en druk tijdens het brouwen toegevoegd.

De interactie van al deze elementen garandeert een optimaal resultaat.

Water – het belangrijkste bestanddeel van koffie

Zo’n 96 procent van de koffie bestaat uit water. Daarom is het ook belangrijk dat de waterkwaliteit geschikt is als je een goede koffie wilt zetten. Zelfs een perfecte dosering kan de koffie niet redden als bijvoorbeeld een sterk kalkgehalte in het water de smaak beïnvloedt.

Het ideale water voor koffie mag een hardheid van 8 niet overschrijden.

Als het water in uw eigen huishouden harder is, is het raadzaam om het water eerst te filteren om het kalkgehalte te verminderen. Natuurlijk kan er ook mineraalwater worden gebruikt. Op de lange termijn is de aanschaf van een filter echter goedkoper, omdat je jezelf de constante aankoop van flessenwater bespaart.

Het juiste zetproces verhoogt de koffiekwaliteit

Watertemperatuur

Zelfs met een perfect gedoseerde koffie kan de smaak verloren gaan als er te heet water wordt gebruikt voor het zetten. Kokend heet water mag niet worden gebruikt. Dit is te heet en kan de delicate aroma’s van de koffie vernietigen.

Ook moet de hoeveelheid water bij elk zetproces hetzelfde blijven, afhankelijk van hoeveel kopjes koffie je wilt bereiden.

Als de koffie met de hand wordt gegoten, wordt de ideale temperatuur voor het water al bereikt bij 80 °C. Met espressokoffie uit de portafiltermachine kan de temperatuur worden verhoogd tot 90 °C.

Brouwtijd

De zettijd komt overeen met de tijd waarin de gemalen koffie wordt blootgesteld aan het hete water. De juiste zettijd hangt af van de bereidingswijze. Als u bijvoorbeeld een milde koffie met de Franse pers wilt bereiken, is een zettijd van vier minuten ideaal.

Espresso daarentegen heeft er maar één nodig in de portafiltermachine. Brouwtijd van 25 seconden. Deze tijd is voldoende om de aroma’s uit de gemalen koffie op te lossen en de typische espressosmaak te bereiken.

Koffiekwaliteit en korrelgrootte en hun invloed op koffie

Koffie kwaliteit
De koffiekwaliteit verschilt afhankelijk van het teeltgebied, de koffieplantage en de branderij

Er zijn talloze soorten koffie die sterk verschillen in smaak en aroma. Dit kunnen koffievariëteiten zijn van een soort boon of van een specifiek groeigebied, of zelfs een mengsel. De verschillende soorten koffie kunnen ook een andere dosering wenselijk maken. De Robusta bonen staan bekend om een zeer intens aroma en de dosering kan lager zijn.

De korrelgrootte van het koffiepoeder heeft ook invloed op de kwaliteit van de koffie. De bereidingswijze speelt ook een belangrijke rol bij de keuze van de mate van malen. Kies voor espressokoffie uit de portafiltermachine of voor mokka een fijne korrelgrootte. Als daarentegen koffie met de Franse pers moet worden bereid, moet de korrelgrootte grof zijn. Voor conventionele filterkoffie is het daarentegen het beste om een gemiddelde korrelgrootte te gebruiken.

Conclusie: Koffieliefhebbers creëren hun eigen informatie

Het zetten van een echt goede koffie die kan concurreren met barista-kwaliteit is niet zo eenvoudig. Na het kiezen van het gewenste type koffie, is het eerste wat u moet doen het vinden van de juiste dosering. De maatlepel, die vaak zelfs bij de aankoop van koffie wordt geleverd, laat alleen zeer onnauwkeurige metingen toe, omdat dichtheid en structuur voor elk type koffie een beetje anders worden opgeslagen.

Daarom moet de juiste dosering van koffie gebaseerd zijn op het gewicht. Hiervoor kan de koffie worden gewogen op de weegschaal of op een speciale koffieweegschaal. De Special Coffee Association of Europe stelt vandaag een richtwaarde van 60 gram koffie per liter water. Deze aanbeveling kan echter worden gevarieerd afhankelijk van het type koffie, de bereidingswijze en de persoonlijke smaak.

Er zijn andere factoren die de koffiekwaliteit kunnen beïnvloeden. Dit omvat zowel de Waterkwaliteit evenals de Brouwtijd en brouwtemperatuur. Samen met de juiste dosering van de koffie bieden ze de mogelijkheid om de koffie individueel te bereiden.