Bulletproof Koffie – Recept & Effect

Een koffie zo voedzaam als een maaltijd: De Bulletproof Coffee belooft je het gevoel van verzadiging en de energie voor de perfecte start van de dag. We laten je kennismaken met de “bulletproof koffie” met kokosolie en boter en leggen uit hoe je deze moet bereiden en wat erin zit.

Binnenkort:

 • Naast koffie bevat Bulletproof Coffee kokosolie en boter van koeien in de wei.
 • Het is een extreem calorierijke koffiedrank
 • Slechts één kopje van de kogelvrije koffie mag ’s ochtends worden gedronken
 • Je kunt de bulletproof ook eenvoudig zelf bereiden volgens het gegeven recept
Bulletproof Koffie

Geschiedenis van Bulletproof Coffee

Bulletproof koffie is al heel lang bekend in een iets andere vorm, omdat het is uitgevonden op basis van een Tibetaanse traditie, waarin thee echter wordt gemengd met boter. Dit is een voedzame warme drank.

In 2009 begon bergbeklimmer en blogeigenaar David Asprey aan een tour door de Himalaya. Hier landde hij op -20° Celsius op een hut. De bewoner brouwde verse yakboterthee, wat hem een langdurige energieboost gaf.

Terug in zijn huis in Silicon Valley ontstond het idee om de boter samen met kokosolie aan koffie toe te voegen en te pureren. Zo werd Bulletproof Coffee geboren. Omdat Amerikanen vaak gewend zijn aan calorierijke koffiespecialiteiten met veel siroop en room, werd deze creatie ook enthousiast geaccepteerd.

Over Starbucks, die ook de kogelvrije op de kaart hebben staan, was hij ook bekend in dit land.

Impact & Studies

De kokosolie, een MCT-olie (middellange keten triglyceriden), levert snel bruikbare energie. De middellange keten triglyceriden bereiken snel de lever en worden hier gebruikt.

Boter, aan de andere kant, heeft lange-keten triglyceriden die enzymen en galzuren nodig hebben voor de spijsvertering. Deze zorgen dus voor de lange termijn energievoorziening. Daarnaast zorgen de vetten er ook voor dat cafeïne langzamer in de bloedbaan komt. Het is beter gedoseerd, het effect is langer.

In een onderzoek uit 2021 werd een verhoogd gevoel van verzadiging bevestigd. Er werd echter geen effect op cognitieve vaardigheden gevonden in vergelijking met gewone koffie.

Hoewel de Bulletproof koffie veel vet en calorieën bevat, is het door zijn eigenschappen mogelijk dat met één kopje per dag een gestaag gewichtsverlies kan slagen.

Dat komt omdat de waardevolle vetten die hier worden gebruikt, het metabolisme helpen stimuleren. De ochtendinname van koolhydraten echter weer geminimaliseerd.

Het idee van vetverlies door de inname van bepaalde vetten is niet nieuw en komt van het koolhydraatarme en het paleodieet.

10 feiten over Bullet Proof Coffee:

 1. Uitgevonden door Dave Asprey in 2009
 2. Bevat koffie, weideboter en MCT-olie
 3. Heeft tot doel de mentale helderheid en het energieniveau te verbeteren
 4. 200-400 calorieën per kopje
 5. 0-2 gram eiwit per kopje
 6. 0-0,5 gram vet per kopje
 7. 4-6 gram koolhydraten per kopje
 8. 60-80 mg cafeïne per kopje
 9. Verkocht in cafés en winkels zoals Starbucks
 10. Kan ook thuis worden bereid

Voor- en nadelen

Voordelen

 • Omdat koolhydraten ’s ochtends worden vermeden, moet het lichaam vet verbranden
 • MCT-olie en de andere vetten worden beschouwd als een energiebron voor de hersenen en het lichaam
 • In combinatie met ketogeen dieet is een afname zonder uithongering mogelijk
 • Aandacht en concentratie worden verhoogd zoals bij een gewone koffie
 • Duurondersteuning

Nadelen

 • Aanzienlijk meer calorieën dan andere koffiespecialiteiten
 • Voedingsexperts zijn sceptisch over kogelvrij
 • Gewichtsverlies door de warme drank is controversieel
 • Niet iedereen houdt van het mengsel van koffie, boter en kokosolie

Welke MCT-olie is het beste voor koffie?

Bereiding van koffie met boter en MCT-olie

MCT is de korte vorm van Middle Chain Triglycerides. Dit is de chemische verbinding in deze oliën als middellange keten triglyceriden. Ze staan bekend om: dat ze de stofwisseling en het vetverlies stimuleren.

Niet alleen de kokosolie is een MCT-olie, ook koolzaadolie of andere oliën met verhoudingen van kokosolie horen erbij en zijn dienovereenkomstig geëtiketteerd.

Vanwege de uitstekende chemische verbindingen is pure kokosolie of een bijbehorend extract van kokosolie echter het meest geschikt voor Bulletproof Coffee.

Voorbereidingstips

Koffie of espresso?

Voor de bereiding van bulletproof koffie is een filterkoffie met een laag toxine zeer geschikt. Toch kun je hiervoor ook terugvallen op je favoriete merk. Voor een nog betere smaak kun je je koffie ook zetten in een handfilter of in een Franse pers.

Het is ook mogelijk om een Caffè Americano als basis te bereiden. De smaak van espresso uit een portafiltermachine is intenser en kan ook worden gebruikt met de toevoeging van heet water, afhankelijk van uw voorkeur.

De juiste boter

In Tibet wordt de boter gebruikt door yaks. Dit is hier nauwelijks beschikbaar. Daarom wordt boter van grazende koeien die regelmatig grazen meestal gebruikt voor de kogelvrije hier. Vooral de Ierse boter is hier goed geschikt voor. Zorg er bij het kopen echter voor dat het ongezouten is.

Als je net begint met het drinken van Bulletproof Coffee, dan moet je in het begin beginnen met weinig vet en de inhoud langzaam verhogen. Zo kan je lichaam en vooral je maag en darmen eraan wennen.

Aandacht: Gebruik geen suiker, omdat de koolhydraten een ander effect creëren. Het lichaam verteert het vet dan niet en zet het op in plaats van het af te breken.

Voor de voorbereiding heb je deze apparatuur nodig:

 • Filter koffiezetapparaat alternatief handfilter of Franse pers
 • Blender of melkopschuimer
 • Beker met voldoende capaciteit
 • Eetlepels om de porties te verdelen

Bulletproof Koffie Recept

Bulletproof Koffie Recept

Bulletproof Koffie Recept

Delen:
1

Kooktijd:
5 minuten

Totaal:
5 minuten

De “kogelvrije” energiebom

Ingrediënten

 • 200 tot 250 ml voorgestuwde koffie naar keuze

 • 1-2 eetlepels boter (van grazende koeien, Ierse boter is goed geschikt)

 • 1-2 eetlepels MCT-olie, idealiter kokosolie

Leiden

 1. Eerst wordt de filterkoffie gezet.
 2. Voeg de boter en kokosolie toe aan de beker.
 3. Giet er een klein deel van de afgewerkte koffie bij. Daarna moet je even wachten zodat de boter in de hete koffie volledig kan smelten.
 4. Meng nu de inhoud van het kopje goed met een melkopschuimer of een blender.
 5. Giet de resterende koffie erbij en geniet meteen.
Voedingswaarden:

Portiegrootte: 200 ml

Aantal per portie:Calorieën: 250Totaal vet: 35F

Bulletproof koffie varianten

Bulletproof koffie varianten

De Bulletproof koffie kan ook in verschillende varianten worden bereid om beter bij uw smaak te passen.

Verschillende kruiden in koffie

Verschillende kruiden in bulletproof kunnen het verfijnen. Deze omvatten steranijs, kardemom, kruidnagel, kaneel of vanille naar uw smaak. Of je voegt alle kruiden samen toe aan de koffie of gewoon vanille en kaneel, bijvoorbeeld.

Amandelboter voor veganisten

Eet je veganistisch, dan is de boter in koffie niet geschikt voor jou. Toch hoef je het niet zonder de Bulletproof Coffee te doen, want je kunt de boter makkelijk vervangen door dezelfde hoeveelheid amandelboter.

Zoete Bulletproof Koffie

Als je de voorkeur geeft aan koffiezoet, dan kan stevia je de zoetheid geven die je nodig hebt. Want je moet het zonder koolhydraten zoals suiker doen voor het goede effect.

Kokosolie in plaats van MCT olie

Je kunt ook het vaste kokosvet gebruiken in plaats van de olie. Omdat dit alleen de vaste vorm van kokosolie is. De hoeveelheidsspecificatie is hier hetzelfde. Als het vet in contact komt met de hete koffie, lost het net zo goed op als de boter.

Veelgestelde vragen over koffie met boter:

Zijn er bijwerkingen van het drinken van bulletproof koffie?

Als je grote hoeveelheden vet in voedsel niet goed verdraagt, moet je ook voorzichtig zijn met kogelvrije koffie. Want daarnn het kan leiden tot maag- en darmproblemen bij het genieten van de koffie. Voor alle anderen zijn er meestal geen specifieke bijwerkingen, afgezien van de mogelijke moeilijkheid om in slaap te vallen van koffie.

Wat is de aanbevolen portiegrootte voor bulletproof koffie?

De aanbevolen portiegrootte voor Bulletproof Coffee ligt tussen de 200 ml en 250 ml gezette koffie met kokosolie en boter.

Hoe zorg je ervoor dat de koffie niet te vettig wordt?

Om ervoor te zorgen dat de bulletproof koffie niet te vettig wordt, is het raadzaam om te letten op een uitgebalanceerde mengverhouding tussen boter en dus het vaste vet en de MCT-olie. Als het oliegehalte dat van de boter overheerst, dan kan het gebeuren dat de kogelwering te vettig wordt. Bovendien moet het mengsel optimaal worden gepureerd, zodat de vetten van de boter zich combineren met de oliën en samen met de koffie een homogene massa wordt gevormd.

Wie verkoopt afgewerkte Bullet Proof Coffee?

Maak je klaar om Bulletproof te drinken bij Starbucks. Pas echter op voor beloftes van kant-en-klare Bulletproof Coffee als koffiemelange. Dit is gewoon koffiepoeder dat je zelf moet zetten en vervolgens raffineren met kokosolie en boter. Er is nog steeds geen eindproduct in Duitse supermarkten.

Wanneer is de beste tijd van de dag om Bulletproof Coffee te drinken?

Het beste moment van de dag is duidelijk in de ochtend na het ontwaken om de kogelvrije koffie te drinken. Over het algemeen moet, indien mogelijk, een tijd worden gekozen voor een langere activiteit. Kort voordat je naar bed gaat, moet je afzien van koffie.