De oorsprong van de koffieboon – oorsprong en MEER

Wanneer je comfortabel gaat zitten voor een koffiepauze, denk je er vaak niet eens aan dat de koffiebonen een lange weg moesten afleggen om in de felbegeerde drank te veranderen. Hoewel koffie in alle landen van de wereld wordt gedronken, wordt het lang niet in alle landen geteeld. De koffieplant heeft bepaalde klimatologische omstandigheden nodig om een goede koffieboon te kunnen leveren.

Oorspronkelijk komt de koffieplant uit Ethiopië en daar komt hij vandaag de dag nog steeds in het wild voor. De Abessijnse regio Kaffa, die de drank ook zijn naam heeft gegeven, wordt beschouwd als het oorspronkelijke huis van koffie. Van daaruit verspreidde de koffie zich snel nadat de verkwikkende effecten bekend werden.

Oorsprong van de koffieboon
Waar komen de koffie en koffiebonen voor uw portafiltermachine eigenlijk vandaan?

Herkomst van de beste koffiebonen

Koffie gedijt het beste in alle landen die in de tropen liggen. Tussen 24° noorderbreedte en 24° zuiderbreedte groeien de planten het beste bij een gemiddelde temperatuur. Evenzo heeft de koffiestruik ook een grote hoeveelheid regenval, speciale bodems en niet te veel zonlicht nodig.

Heuvels of bostuinen bieden daarom de ideale omstandigheden voor het planten van koffie. De belangrijkste koffieproducerende en exporterende landen van vandaag zijn:

  • Brazilië
  • Vietnam
  • Colombia
  • Ethiopië
  • India
  • Honduras
  • Mexico
  • Peru
  • Guatemala

De lokale omstandigheden geven elke koffieboon zijn zeer speciale aroma. Voor de koffieliefhebber is het daarom ook interessant om koffie uit verschillende teeltgebieden te proeven en steeds weer te genieten van een nieuwe smaakbeleving.

Zuid-Amerikaanse koffiebonen voor de portafiltermachine

Koffieplantage in Brazilië
Grote koffieplantage in Brazilië

Enkele van de bekendste en populairste koffies komen uit het Zuid-Amerikaanse land Colombia. Colombiaanse koffie wordt over de hele wereld gewaardeerd om zijn hoge kwaliteit. In Colombia worden alleen Arabicabonen geteeld, waarvan meer dan de helft op grote plantages wordt geproduceerd. Ongeveer 35% van de totale productie komt van kleine koffietelers. Colombiaanse koffie is verdeeld in drie kwaliteitsniveaus.

Brazilië staat ook bekend om koffie en is ’s werelds grootste producent van koffie. Brazilië is een groot land en daarom is de koffieproductie ook zeer divers. Van mild tot pittig vind je er een breed scala aan smaken, dus Braziliaanse koffie is altijd goed voor een verrassing.

Koffie uit Zuid-Amerika wordt met de hand geplukt en automatisch of elektronisch gesorteerd. De gedroogde bonen worden vervolgens klaargemaakt voor transport. De goede variëteiten worden meestal verzonden in zakken met een gewicht van ongeveer 60 kilo. Steeds meer wordt koffie echter ook als bulkgoederen geleverd. 95% van de koffie uit Zuid-Amerika wordt als groene koffie in Duitsland geïmporteerd. Slechts ongeveer 5 procent van de Zuid-Amerikaanse koffie die in Duitsland verkrijgbaar is, wordt gebrand of verwerkt tot poederkoffie in het land van herkomst.

Per schip duurt het transport ongeveer twee weken. In Duitsland wordt koffie vooral geleverd aan de haven van Hamburg. Tijdens het lossen vindt een uitgebreide kwaliteitscontrole plaats, die de contractueel beloofde kwaliteit bevestigt en ervoor zorgt dat de bonen onderweg geen schade hebben opgelopen. Van daaruit wordt het naar speciale magazijnen gebracht of rechtstreeks per spoor of vrachtwagen naar de klant vervoerd, waar het wordt geroosterd en verwerkt.

Koffieteeltgebieden in Midden-Amerika

Koffieteelt in Guatemala
Hoe koffie wordt verbouwd in Guatemala

In Midden-Amerika wordt Mexico gekenmerkt door een hoge koffieproductie. Op grote hoogten van de Sierra Madre en op hoge plateaus in de Andes zijn eersteklas omstandigheden voor koffieteelt gegarandeerd. Mexico wordt gekenmerkt door de biologische teelt van koffie. Natuurlijke methoden voor ongediertebestrijding worden in een vroeg stadium gebruikt en chemische middelen worden achterwege gelaten.

De kwaliteit van koffie uit Mexico verschilt afhankelijk van het teeltgebied. Bonen die van grote hoogte komen dragen het predicaat “Altura”, wat de beste kwaliteit garandeert, de Mexicaanse koffie wordt met de hand geplukt en nat verwerkt. Dit wordt gevolgd door een fermentatie van 36 uur. Voor het drogen zijn drogers beschikbaar in grotere plantages.g. Veel Mexicaanse koffie wordt echter in de zon gedroogd.

Koffie van de Caribische eilanden

Natuurlijke aanplanting in het Caribisch gebied
Rijpe Arabica en Robusta bonen uit de biologische landbouw in het Caribisch gebied

De koffieboon wordt ook geteeld en geëxporteerd op de Caribische eilanden. De eilanden waar koffie wordt verbouwd zijn Cuba, Jamaica, het eiland Hispaniola, dat wordt gedeeld door de Dominicaanse Republiek en Haïti, en Puerto Rico. Op de eilanden zijn de teeltgebieden vrij klein en wordt in de meeste gevallen meer nadruk gelegd op de kwaliteit van de bonen dan op het productievolume. Er worden zowel Arabica- als Robusta-bonen geteeld.

Een bijzondere insider tip voor Caribische koffies is de Turquino uit Cuba. De koffie verschilt van andere Midden-Amerikaanse variëteiten voornamelijk door zijn zeer lage zuurgraad, waardoor het zeer verteerbaar is. De smaak is eigenzinnig, kruidig en van aangename volheid.

Een andere heel bijzondere koffiesoort komt uit Jamaica: Blue Mountain koffie. In het gelijknamige berggebied worden de koffieplanten meestal op kleine plantages geteeld. Blue Mountain koffie wordt wereldwijd erkend als een gastronomische koffie, maar is ook een van de duurste koffievariëteiten. Het volle, exquise aroma inspireert koffieliefhebbers keer op keer.

Op de Caribische eilanden wordt koffie met de hand geplukt. De bereiding is meestal nat en gevolgd door fermentatie van 12 tot 24 uur. De koffie wordt in de zon gedroogd en in de meeste gevallen met de hand gesorteerd. In Jamaica gebeurt het sorteren echter grotendeels elektronisch. De verzending van Midden-Amerikaanse en Caribische koffie naar Duitsland lijkt sterk op die uit Zuid-Amerika.

Koffie uit Afrika, de oorspronkelijke thuisbasis van de plant

Koffiebonen uit Ethiopië
Ethiopische koffie is een van de meest populaire variëteiten

Ethiopië is de oorspronkelijke thuisbasis van koffie en zelfs vandaag de dag zijn de bonen uit het Afrikaanse land populair en behoren ze tot de beste ter wereld. Bijzonder gewaardeerd zijn de koffievariëteiten, die afkomstig zijn van de biologische teelt of van de schaduwplantages. Op hoogtes van meer dan 1500 meter wordt Harrar-koffie verbouwd, die is getransformeerd tot de topvariëteit van het land met zijn volle lichaam en volle mokka-aroma.

In Ivoorkust zijn ze gespecialiseerd in de teelt van Robusta. Met de hand geplukte koffiebonen zijn een belangrijke industrie in het land, die ongeveer 45 procent van de bevolking in dienst heeft. De bonen worden droog verwerkt, in de zon gedroogd en elektronisch gesorteerd. De grootste exporthaven voor koffie is Abidjan, van waaruit de bonen naar Europa en de VS worden verscheept.

Koffie wordt ook verbouwd op het Afrikaanse eiland Madagaskar. Hier groeien voornamelijk Robusta-variëteiten. De koffie uit Madagaskar wordt beschouwd als van zeer hoge kwaliteit en is erg populair voor koffiemelanges, waarin het een speciale noot biedt met zijn uitgebalanceerde smaak en uitgesproken zuurgraad. De koffie wordt vanuit havens als Tamatave, Nosy Be en Diego Suarez vooral naar Europa geëxporteerd.

Koffie uit Azië en de Stille Oceaan

Koffie uit Thailand
De relatief jonge koffiecultuur in Thailand

In Vietnam is de koffieteelt de afgelopen 40 jaar een belangrijk landbouwproduct geworden. Hoewel de oppervlakte van het land vele malen kleiner is dan die van Brazilië, heeft het Aziatische land zijn positie als de op een na grootste koffieproducent ter wereld kunnen uitbreiden.

Oorspronkelijk werd koffie door Franse monniken naar het land gebracht en heeft daarom een lange traditie.

Maar het was pas in de jaren 80 van de vorige eeuw dat het economische potentieel werd erkend en de teelt begon te intensiveren met de hulp van de Wereldbank. Tegenwoordig worden voornamelijk Robusta geteeld en het grootste deel van de productie komt van de velden van kleine, particuliere telers.

Slechts enkele van de koffies die in Vietnam worden geproduceerd, worden gekenmerkt door een evenwichtige, harmonieuze smaak. Het merendeel van de Vietnamese koffie is van gemiddelde kwaliteit. Toch vindt de koffie door de lage prijzen een uitstekende afzet en wordt deze vaak gebruikt als vulmiddel.

Tegenwoordig wordt koffie uit Vietnam over de hele wereld geëxporteerd en is Duitsland ook een van de grootste klanten. Er worden zendingen gedaan vanuit havens als Ho Chi Minh City en Haiphong, van waaruit de koffie ongeveer vier weken wordt vervoerd.gs totdat het Duitsland bereikt.

Een ander bekend koffieland in de Stille Oceaan is Indonesië. De productie begon er al in de 18e eeuw. Onder de naam Java-koffie kregen de bonen al snel een uitstekende reputatie in Europa. Tegenwoordig worden traditionele Arabicabonen alleen geteeld op Java en Sumatra. De nieuwe teeltgebieden hebben zich gespecialiseerd in Robusta, waarvoor Indonesië een belangrijke leverancier is.

Een andere, minder exotische koffiespecialiteit uit Indonesië is Lagerhauskaffee. Het doel van deze koffie is om de oorspronkelijke smaak van Java-koffies uit de 18e en 19e eeuw na te bootsen. In die tijd werd koffie per zeilschip naar Europa vervoerd en vele weken op zee doorgebracht.

In de opslagruimtes van de schepen kreeg de koffie een heel bijzondere smaaknuance. Via speciale magazijnen wordt dit effect nu gemodelleerd en verkocht als Oude Regering of Oud Java. Naast Jakarta behoren Panjang en Palembang tot de belangrijkste exporthavens van waaruit de koffiebonen worden geëxporteerd naar Europa, de VS en Japan.

Na al deze waardevolle informatie heb je echt zin om een espresso uit een portafiltermachine te proberen. Als je een espressomachine wilt kopen of een nieuwe wilt kopen, dan ben je bij ons aan het juiste adres! We hebben de beste modellen in een vergelijkingslijst samengesteld.