De Espresso Tamper Guide &Vergelijking

Espresso tampers zijn een van de essentiële accessoires van een espressomachine. De “rammer” is het barista-hulpmiddel van de handel voor veeleisende espressoliefhebbers. Het wordt gebruikt voor het aanstampen om het koffiepoeder perfect in de zeef van de espressomachine te drukken en zo de beste resultaten te bereiken bij het zetten van de koffiespecialiteit.

Tampers, ook wel koffiepersen of koffiestempels genoemd, zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Handtampers zijn beschikbaar, evenals automatische tampers die permanent in de portafiltermachine met koffiemolen zijn geïnstalleerd, zijn beschikbaar. Om de kunst van het bereiden van espresso te perfectioneren, moet u weten welk model het beste voor welk doel kan worden gebruikt.

Welke tamper is geschikt voor welke portafiltermachine?

In deze tabel vindt u de beste tampers voor de respectievelijke portafilter machines. De tafel breidt zich voortdurend uit:

Beeld

Model

Geschikt voor

Over de aanbieder

Hauck Tamper Barista Lijn Vega
Hauck Tamper Barista Lijn Vega

  • Spacerringen kunnen worden gevarieerd
  • Materiaal: roestvrij staal, nylon, siliconen, metaal
  • Diameter: 58 mm
  • Aangenaam drukpunt
  • Alle schermen met een diameter van 58 mm
  • zoals DeLonghi, Saeco en Ascaso
  • De Hauck Tamper Barista Line Vega heeft een zeer speciale materiaalmix voor het beste gevoel en is verkrijgbaar vanaf € 99,99 verkrijgbaar.

    Koop hier bij Roastmarket

    Motta 8100B Sabotage
    Motta 8100/B

  • Tweedelige sabotage
  • Roestvrij staal met houten handvat
  • Diameter: 58 mm
  • Vlak printoppervlak
  • Rancilio Silvia
  • Gaggia Klassiek
  • Ecm
  • Bezzera
  • Quickmolen
  • Een klassiek model met goede kwaliteit voor een uitstekende prijs van alleen slechts 24,55 €.

    Koop hier bij Amazon.de

    Nouten Premium Espresso Tamper Set
    Nouten Premium Espressotamper Set

  • 2-delige sabotageset
  • Met siliconen mat
  • Diameter: 51 mm
  • Echt houten handvat
  • Alle schermen met een diameter van 51 mm (andere maten selecteerbaar: 49 mm, 57 mm en 58 mm)
  • zoals DeLonghi, Saeco en Ascaso
  • De Nouten Premium Espresso Tamperset voor slechts € 17,99

    is gemaakt van duurzame materialen en comfortabel in de hand.

    Koop hier bij Amazon.de

    Vienesso Tamper
    Vienesso Barista Tamperset

  • Scheidbare onderdelen
  • Roestvrij staal met echt houten handvat
  • Diameter: 51 mm
  • Met tamper mat
  • universeel toepasbaar
    tot 51 mm
  • DeLonghi
  • Saeco
  • Ascaso
  • Enz.
  • Een heel goed aanbod voor het moment — €. Een mat wordt meegeleverd. Met coupon “siebland” is er een korting van 5%!

    Koop hier bij Amazon.de

    Scarlet Espresso Perfetto
    Scarlet Espressotamper »Perfetto«

  • Gekalibreerde sabotage
  • Edel sandelhout
  • Verschillende diameters + ontwerpen selecteerbaar
  • Hoogglans oppervlak
  • Alle schermen selecteerbaar als aankoopvariant: 41,49,51,53, 54, 57, 58 en 58,5 mm diameter
  • De Scarlet »Perfetto« is gekalibreerd op 35 lbs contactdruk dankzij de geïntegreerde veer. Inclusief deze geweldige functie al van € 39,99 verkrijgbaar!

    Koop hier bij Amazon.de

    Vicloon Knoeien
    Vicloon Knoeien

  • Robuust en functioneel
  • Ergonomische handgreep
  • Diameter: 51 mm
  • Gemakkelijk schoon te maken
  • Alle schermen met een diameter van 51 mm
  • zoals DeLonghi, Saeco en Ascaso
  • De Vicloon overtuigt met betrouwbare handling en zeer goede prijs van alleen slechts 18,59 €.

    Koop hier bij Amazon.de

    Luxpresso Gemalen Koffiepers
    Luxpresso Tamper

  • Gemakkelijk schoon te maken
  • Hoge glans
  • Diameter: 51 mm
  • solide kwaliteit
  • Alle schermen met een diameter van 51 mm
  • zoals DeLonghi, Saeco en Ascaso
  • De hoogglans Luxpresso stamper met zijn compacte en functionele ontwerp ondersteunt de espressoproductie optimaal. Voor € 14,99 verkrijgbaar.

    Koop hier bij Amazon.de

    Kyonano Sabotage 51 mm
    Kyonano Sabotage 51 mm

  • Comfortabel handvat van Chacate Preto hout
  • Vlakke voet gemaakt van premium roestvrij staal 304
  • Diameter: 51 mm
  • Incl. tamper mat, melkkan, barista pen en e-book
  • Alle schermen met een diameter van 51 mm
  • zoals DeLonghi, Saeco en Ascaso
  • De edele Kyonano met 51 mm voor de prijs van slechts € 26,92 – Grote leveringsomvang en uitstekende prijs-prestatieverhouding

    Koop hier bij Amazon.de

    Individuele rapporten

    Espresso Tampen Gids

    Waarom heb je een tamper nodig?

    Espresso &koffie tamper
    Welke tamper is geschikt voor mij?

    De kwaliteit van espressokoffie hangt in wezen af van de uitvoering van de drie stappen die tijdens de bereiding worden uitgevoerd:

    Hoewel je altijd streeft naar een goede koffiemolen en een espressomachine van hoge kwaliteit, kun je gemakkelijk een ander hulpmiddel negeren tijdens het bereiden van de perfecte espresso. Want het proces van knoeien draagt net zo goed bij aan de kwaliteit van de espresso als het malen en brouwen.

    Bij knoeien wordt de Koffiepoeder gelijkmatig geperst in de zeef en gedistribueerd. De verdeling en druk zorgt ervoor dat de gemalen koffie door de zeef wordt afgezet. gelijkmatig verdicht. Op deze manier wordt het ook gelijkmatig door het water doorgelaten.

    Het water zoekt naar de weg van de minste weerstand tijdens het passeren van de gemalen koffie. Als het koffiepoeder niet gelijkmatig wordt geperst, stroomt het water alleen door delen van het poeder en bereikt de koffie niet zijn volledige smaak. Daarom is compressie met de tamper ook een proces bij espressobereiding, dat zeer serieus wordt genomen door barista’s en particuliere koffieliefhebbers.

    Het is belangrijk dat: Tamper en scherm zijn perfect op elkaar afgestemd. Voor dit doel mag de diameter van de tamper slechts iets onder die van de zeef liggen, zodat het hele oppervlak van het koffiepoeder in één handeling met uniforme druk kan worden samengeperst. Als er perfect met het koffiebed is geknoeid, produceert de extractie ook een perfecte crema, wat het teken is van een uitstekend bereide espresso.

    Wat is het nut van een Leveler?

    Een leveler is een extra hulpmiddel om aan te stampen. Het wordt gebruikt om het koffiebed volledig glad te krijgen om channeling te voorkomen. Met zijn waaiervormige vloerstructuur egaliseert het de espressopuck door rotatie. Hierdoor kan het zetwater nog gelijkmatiger door de geperste koffie stromen.

    Onze ervaring is dat deze tool niet per se de moeite waard is, want met een beetje oefening krijg je de puck vrij soepel. Als u echter problemen heeft met de optimale verdeling, kan een leveler nuttig zijn.

    Leveler
    Met een leveler krijg je een perfect gladde espresso puck

    Hoe te knoeien

    Er zijn verschillende methoden om de tamper te gebruiken. Om de juiste druk tijdens het knoeien te bepalen, wordt de Mate van malen van de koffie een essentiële rol. Aangenomen kan worden dat groverkorrelig koffiepoeder harder geperst moet worden dan fijner poeder. Hier is het belangrijk om te experimenteren met verschillende drukken totdat je een vorm van knoeien vindt die het beste bij je past.

    Ook als je vaak verschillende soorten koffie gebruikt, is het aan te raden om de knoeimethode van tijd tot tijd aan te passen. Sommige experts zweren bijvoorbeeld bij het mengen van de koffie met een smalle lepelgreep voordat ze deze comprimeren. De doorslaggevende factor is echter uiteindelijk de sterkte van de druk.

    Het manipulatieproces is verdeeld in 3 stappen:

    1. De gemalen koffie wordt in de zeef van de espressomachine gevuld en met je vinger lichtjes ingedrukt.
    2. Tik vervolgens de tamper een paar keer tegen de buitenwand van de zeef om gemalen koffie los te maken die aan de rand is achtergebleven.
    3. Ten slotte wordt de tamper op het koffiepoeder in de zeef geplaatst en met roterende bewegingen en uniforme kracht geperst. Als u tevreden bent met het resultaat, kan de brouwzeef in de espressomachine worden gestoken.

    Hoe de juiste tamper te kopen

    Koop je een ESPressomaschine, dus een sabotage is vaak inbegrepen in de leveringsomvang als accessoire. Vaak zijn deze echter gemaakt van plastic en zijn ze niet erg geschikt voor de taak. Het plastic kan statisch geladen worden, zodat het koffiepoeder eraan kleeft. Daarnaast is het plastic oppervlak ook niet stabiel genoeg om het koffiepoeder goed aan te drukken.

    Je kunt goed geknoei krijgen van Roestvrij staal, aluminium en hout kopen. Roestvrij staal is altijd de beste keuze. Het materiaal is niet poreus, dus geen koffiesticks en het is ook zwaar genoeg om het werk efficiënt te doen. De modellen kunnen verschillende handgrepen hebben. Vaak zijn ze volledig gemaakt van één materiaal. Vooral de tampers gemaakt van roestvrij staal in zilverkleur zien er modern en welgevormd uit.

    Veel koffieliefhebbers tekenen echter een Houten die warm en comfortabel in de hand ligt. Het is belangrijk dat het gereedschap gemakkelijk te hanteren is. Dit is de enige manier om een gelijkmatige druk uit te oefenen. Om dezelfde reden moet het oppervlak ook perfect vlak zijn.

    Voordat u koopt, moet u daarom de diameter van de brouwzeef van uw eigen espressomachine controleren en de tamper slechts iets kleiner kopen.

    Speciale soorten stampers

    Naast de normale “stampers”, die aan de onderzijde zijn voorzien van een drukvlak en aan de bovenzijde een handvat hebben, zijn er ook andere modellen. Dus je kunt een tamper krijgen die twee drukoppervlakken die een andere diameter hebben. Terwijl de ene kant wordt gebruikt om te drukken, dient de andere als handvat. Ze hebben als voordeel dat ze gebruikt kunnen worden op schermen van verschillende groottes, of je kunt ook testen welke diameter het beste resultaat behaalt met je eigen espressomachine.

    Verder zijn er tampers, die aan één kant zijn uitgerust met het drukoppervlak en een koffielepel als handvat hebben. Hoewel deze modellen er op het eerste gezicht praktisch en elegant uitzien, blijft het de vraag of ze handig genoeg zijn om stevige, gelijkmatige druk uit te oefenen. Het is ook raadzaam om een tampermat te kopen waarop u de tamper kunt plaatsen wanneer deze niet nodig is. Op deze manier kunt u krassen op het oppervlak voorkomen.

    Hoeveel kan de sabotage kosten?

    Je kunt een goede handmanipulatie maken vanaf ongeveer 20 Euro ontvangen. Bij het kopen moet de kwaliteit de doorslag geven en niet de prijs. Je kunt ook speciale handtampers krijgen, die speciale functies hebben en daarom duurder zijn. Zo zijn er modellen gebaseerd op een bepaald aantal gekalibreerde drukken zijn. Zodra je de druk hebt bereikt, zakt het handvat een beetje weg. Op deze manier kan te veel of te lage druk worden vermeden en kunnen de fluctuerende resultaten bij het zetten van de espresso worden vermeden.

    Automatische espresso-manipulatie – ultieme koffiepersing

    Als u niet wilt vertrouwen op het met de hand knoeien met de gemalen koffie, kunt u ook kiezen voor een automatisch apparaat beslissen. Deze machines zijn bijzonder voordelig bij professioneel gebruik. Ze garanderen dat de koffie altijd met dezelfde druk wordt geperst, zelfs als het personeel verandert. Bovendien werken ze betrouwbaar, zelfs wanneer de koffiebereiding snel moet gebeuren.

    Een automatische sabotage kan de gemalen koffie omzetten in iets meer dan één seconde druk perfect en is dus veel sneller dan de handdruk. Daarnaast wordt de brouwzeef vervangen door een speciaal klemproces altijd horizontaal gehouden, zodat hellend geknoei volledig wordt vermeden. Zo’n automatisch sabotagestation is echter relatief duur om te kopen. Het is alleen de moeite waard als espresso regelmatig wordt bereid en de kwaliteit van de koffiespecialiteit van het grootste belang is.

    Tips voor het beste gebruik van de tamper

    Als je een barista aan het werk ziet, lijkt het aanstampen een heel eenvoudig, bijna incidenteel proces. Het proces vereist echter enige precisie in termen van kracht, rotatie en duur.

    We geven je nu een paar tips om tot een beter resultaat te komen.

    Heb je gekozen voor een bijzonder gladde tamper die perfect in de brouwzeef past en stevig en zwaar in de hand ligt, dan reken je al met een groot voordeel. Allereerst is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het oppervlak van de KaFfee poeder is perfect egaal. Om dit te doen: de brouwzeef recht gehouden tijdens het knoeien , zodat er geen helling kan ontstaan.

    Ook moet de druk volledig gelijkmatig over het oppervlak worden verdeeld, wat het beste kan worden bereikt met een roterende beweging. Experts raden een contactdruk van 25-30 pond (ongeveer 12-14 kg), wat natuurlijk moeilijk met de hand te meten is. Daarom is het belangrijk om het poeder in verschillende brouwprocessen anders te persen totdat de beste druk is gevonden. Niets staat dus de optimale ontwikkeling van de aroma’s in de espresso in de weg.

    • Was dit bericht nuttig? Beoordeel nu!
    • Ja of nee
    • 241 van 260 Lezers vonden dit artikel nuttig
    • (Komt overeen met een beoordeling van 4.63 / 5)

    Plaats een reactie