De beste espressomachines in vergelijking

De perfecte espresso maken – voordelen van een portafiltermachine

Espresso is het snelle, aromatische koffiegenot uit Italië. Afkomstig uit de metropool Milaan, heeft dit kleine koffiegenot de wereld al lang veroverd. Espresso wordt bereid door heet water onder hoge druk door zeer fijngemalen en donker gebrande koffiebonen te persen. De drank heeft een romig schuim en wordt geserveerd in kleine dikwandige kopjes.

Noodzakelijk voor de voorbereiding

Er zijn talloze manieren om espresso te bereiden. Daarnaast is de bereiding van de koffie cruciaal. Voor de bereiding zijn daarom twee gebruiksvoorwerpen onmisbaar:

  1. Een koffiemolen om de koffie fijn genoeg te malen. Conventionele koffie, die gemalen kan worden gekocht, is ongeschikt voor de bereiding van espresso omdat het duidelijk te grof is.
  2. Nadat de juiste koffie in de juiste vorm klaar is, is een geschikte espressomachine vereist. Er zijn verschillende versies die de espresso op verschillende manieren bereiden.

Verschillende machines, verschillende technieken

Als u op zoek bent naar een espressomachine, wordt u overweldigd door een ware stroom van aanbiedingen. Op dit punt wordt aan de leek uitgelegd welke factoren belangrijk zijn voor de aanschaf van een espressomachine:

  • Het bedrag dat moet worden voorbereid. Is er behoefte aan grotere hoeveelheden meerdere keren per dag?
  • Moet het een pure espressomachine zijn, of is er een koffiezetapparaat nodig, dat onder andere ook espresso moet kunnen bereiden?
  • Of moet de koffie worden bereid als een mixdrankje zoals cappuccino of latte macchiato?
  • Is het een apparaat voor privégebruik thuis, voor een snelle espresso tussendoor op kantoor en wie moet het kunnen bedienen?
  • Is er een geschikte locatie voor een groter apparaat, of moet het een kleine ruimtebesparende espressomachine zijn?
  • Moet het apparaat puur functioneel zijn, of moet het ook een blikvanger zijn, hetzij in een modern design of nostalgische retro-look?
  • Wat is de koper bereid te betalen voor het apparaat?

Verschillen in kwaliteit

Zo verschillend als het aanbod van espressomachines is, zo verschillend zijn de eindproducten. Naast de juiste koffie en de juiste mate van malen, is de bereiding van een goede en aromatische espresso ook afhankelijk van de espressomachine.

Kenners van echte espresso zullen het verschil meteen ontdekken. Espresso is een zeer gevoelige drank en het succes van de bereiding hangt af van enkele essentiële externe factoren.

Voorbereiding: portafiltermachine versus volautomatisch

Hoewel het malen van de koffie van groot belang is, is het type machine ook belangrijk. De voorbereiding kan het beste gebeuren met behulp van een portafiltermachine. De portafiltermachine is de meest gebruikte machine voor espressobereiding en is het meest geschikt om de espresso het pure aroma te geven.

Hoewel een volautomatische machine, die kan worden gevoed met pads, gemakkelijker en sneller te gebruiken is, maar om het juiste aroma en een stevige en visueel aantrekkelijke crema te verkrijgen, is een portafiltermachine onmisbaar. We raden onze vergelijkingstest aan: De beste portafiltermachine in de test – De vergelijking

De juiste brouwtemperatuur

Eerst moet de machine op bedrijfstemperatuur worden gebracht. Want een van de essentiële externe factoren is de juiste temperatuur van het water. Dit moet tussen de 88 en 92 graden zijn. Terwijl water dat te heet is ervoor zorgt dat de koffie verbrandt, kan water dat te koel is de volle smaak niet doorgeven.

Ervaren espressomachines gebruiken daarom een paar trucjes afhankelijk van het apparaat om de juiste temperatuur van het water te garanderen. Zo kan oververhit water worden gekoeld door een machine die langere tijd inactief is geweest te laten draaien om correct getemperd water beschikbaar te hebben voor de daadwerkelijke bereiding.

Door de brouwgroep af te koelen of door koud water toe te voegen, het zogenaamde “drinken”, kunt u ook de watertemperatuur van een portafiltermachine beïnvloeden in tegenstelling tot een volautomatische machine.

Te heet water voorkomt ook het succes van een visueel mooie crema. Dit kan dan te donker of ongelijk gekleurd of te dun zijn en na enkele ogenblikken instorting.

Versgemalen koffie voor maximaal genieten

Terwijl de machine nu de juiste watertemperatuur voorbereidt, moet de koffie vers gemalen worden. Ook hier zit een voordeel aan volautomatische machines: versgemalen koffie ontvouwt pas zijn volle aroma op het moment dat het de molen verlaat, terwijl pads soms een tijdje in de lucht zijn opgeslagen en daardoor aroma’s in de omgeving kunnen afgeven.

Bovendien zijn de essentiële oliën die de crema zijn consistentie geven en de espresso zijn unieke aroma niet voldoende aanwezig, zowel in voorgemalen koffie als in kant-en-klare pads.

Als de koffie niet met de juiste mate van malen wordt gemalen, kan het water niet binnen de aangegeven tijd door de zeef worden geperst. De zogenaamde extractietijd moet precies 25 seconden zijn.

In deze video worden de belangrijkste basisprincipes in detail uitgelegd:

Basisprincipes van espressobereiding

Deze video legt de basisprincipes van het maken van een espresso uit. Alles waar je op moet letten om tot een authentieke koffiebeleving te komen.

Klik hier voor de gedetailleerde espressomolengids:

De beste espressomolen in de test – Vergelijking van elektrische koffiemolens

Hoe de espresso te portioneren

De portioneringshoeveelheid in de zeef moet standaard 7 g zijn. Afhankelijk van uw voorkeur kunt u sommige portafiltermachines ook verhogen tot 8 tot 9 gram. Deze espressoweegschaal van Brewista is geschikt voor nauwkeurig wegen. Uniformiteit is belangrijk voor de verdeling op de zeef.

De gemalen koffie moet precies gelijk worden verdeeld en op alle punten met dezelfde druk worden geperst, zodat het water nergens een minder dichte plek kan vinden, waar het dan voornamelijk doorheen kan stromen. Als dit het geval is, wordt de espresso te dun en bevat nauwelijks de allerbelangrijkste crema.

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de zeef volledig droog is voordat deze wordt gevuld, anders kan een uniforme waterstroom niet worden gegarandeerd.

De sabotage als belangrijk accessoire

Trouwens, een zogenaamde tamper blijkt hier een handig gebruiksvoorwerp te zijn, dat helpt bij het persen en ongeveer 15 tot 17 kg drukdruk zou moeten leveren. Het is belangrijk dat de tamper optimaal past op de grootte van het scherm, omdat dit de enige manier is om het gelijkmatig in te drukken.

Een onjuiste manipulatie kan leiden tot aanzienlijk slechtere resultaten en is een van de meest voorkomende bronnen van fouten. Het espressopoeder wordt in 3 stappen geperst:

Ook de verdeling van de koffie en de persing zijn belangrijke factoren die het eindresultaat beïnvloeden. Een ingebrachte pad in een volautomatische machine kan deze perfectie niet bieden.

De laatste factor is de druk waarbij het water door de zeef wordt geperst. Deze druk moet tussen de 8 en 10 bar liggen. De volgende zogenaamde cover, d.w.z. de daadwerkelijke bereiding van de espresso, duurt zoals gezegd 25 seconden. Deze periode omvat de eerste uitgang van het portafilter naar de afgewerkte beker.

Een volautomatische machine zal zelden zo’n exact resultaat opleveren. De espresso, nu geserveerd in voorverwarmde kopjes, heeft een inhoud van 25 ml.

Espresso als vaardigheid

Als je tussendoor wilt genieten van de espresso als een snelle opkikker, ben je waarschijnlijk beter bediend met een volautomatische machine vanwege de eenvoudigere en snellere bediening. Degenen die de voorbereiding zelf al vieren als onderdeel van het plezier, grijpen echter naar de portafiltermachine.

Als intieme kenner van espressobereiding doet de barista ervaring op met de bereiding en het gebruik van de juiste grondstof, de koffiebonen zelf. Hij ziet espressobereiding als een soort cultuurgoed en verbetert zijn aanpak voortdurend.