Beste koffie en beste espresso

Als u een koffie of espresso bereidt, kunnen er aanzienlijke verschillen in smaak zijn, ondanks dezelfde bereidingswijze. Espresso en koffie kunnen bitter en zuur smaken of te waterig zijn. Om een vol en aangenaam aroma te bereiken, moet rekening worden gehouden met een hele reeks factoren.

Hier vind je onze barista tips voor de beste espresso en koffie.

Binnenkort:

  • Vooraf is de keuze van bonen, malen, dosering en opslag bepalend voor de goede smaak.
  • De waterkwaliteit heeft invloed op het aroma.
  • Voor de bereiding van koffie is de Aero Press onze eerste keuze, voor espresso een portafiltermachine met keteltechnologie.
Beste koffie en beste espresso
De bonen zijn cruciaal voor de kwaliteit en smaak van de espresso

Koffiebonen en espressobonen: factoren voor kwaliteit en smaak

De beste bonen kiezen

Om de beste espresso of koffie te maken, moet je de juiste bonen kiezen. Koffiebonen en espressobonen hebben een andere smaak, afhankelijk van de variëteit, het teeltgebied en de brander.

Alleen in de persoonlijke test kun je erachter komen welke bonen het beste zijn voor jouw smaak. Hier zijn enkele algemene aanbevelingen om het voor u gemakkelijker te maken om de producten te vergelijken.

Composieten

Koffiemelanges zijn vaak in de handel verkrijgbaar, die zijn samengesteld uit verschillende soorten bonen. De blends van Arabica en Robusta bonen zijn bijvoorbeeld ideaal voor een Italiaanse espresso.

Ze helpen de crema steviger en duurzamer te worden. Het Robusta-gehalte moet echter relatief laag zijn, omdat de zure smaak van de Robusta-espressoboon snel het fijne aroma van de Arabica-boon kan bedekken.

Een goede richtlijn is het aandeel van 80% Arabica tot 20% Robusta.

Regio

Brazilië heeft de overhand gekregen als de best groeiende regio in vergelijking met zijn grote aandeel in de wereldkoffiemarkt. De ruime keuze aan koffie- en espressobonen garandeert een hoge kwaliteit dankzij optimale omstandigheden voor de koffieplant.

Slijp- en slijpgraad

In de hele boon kunnen de aroma’s van de koffie lang beschermd blijven. Gemalen koffie daarentegen verliest verrassend snel zijn aroma. Als u een optimale espresso of koffie wilt bereiden, moet u de koffiebonen altijd vers malen voor elk kopje en ze onmiddellijk consumeren. Kant-en-klare koffiepoeder is voor de koffiekenner dan ook geen optie.

Als je eenmaal het perfecte type koffie of blend hebt gevonden, is het belangrijk om de beste maling te kiezen. Als vuistregel wordt een zeer fijne maling gebruikt voor espresso, terwijl de gemalen koffie voor normale koffie iets grover kan zijn.

Onze aanbeveling: Experimenteer met slijpen. Als de espresso te bitter smaakt, kan het espressopoeder te fijn zijn. Als het te zuur is, heb je het poeder waarschijnlijk te grof gemalen.

Roasting

Branden is een individueel proces, afhankelijk van het type koffie. Kleine koffiebranders zijn tegenwoordig gespecialiseerd in het recht doen aan de eigenaardigheden van de bonen door middel van een zacht brandproces en het gericht uitwerken van smaaknuances.

Dark roasts worden vaker gebruikt voor espressobonen, light roasts zijn meer geschikt voor koffiebonen. Er zijn hier echter altijd uitzonderingen, omdat de branders met deze processen experimenteren.

Dosering

De dosering heeft ook een grote invloed op de smaak van de koffie. Dit hangt grotendeels af van je eigen smaak. Experts schatten dat ongeveer 60 tot 70 gram koffiepoeder per liter wordt gebruikt voor filterkoffie, terwijl 70 tot 80 gram kan worden gebruikt voor espressokoffie. Afhankelijk van de hoeveelheid die moet worden gebrouwen, kunnen deze waarden eenvoudig worden geconverteerd.

Opslag

Het bewaren van de koffie is ook belangrijk om te garanderen dat de bonen hun onvervalste aroma behouden.

Er zijn vier elementen die van grote invloed kunnen zijn op koffie wanneer deze wordt bewaard:

  • Lucht
  • Hitte
  • Vochtigheid
  • Licht

Als u tijdens de opslag een optimale kwaliteit van de bonen wilt behouden, moeten ze donker, luchtdicht en droog worden bewaard. De boon zelf biedt een beschermende hoes voor de aroma’s van de koffie. Daarom moet de koffie altijd in bonenvorm worden bewaard, maar nooit in poedervorm.

Zodra de koffie is gemalen, moet deze binnen 15 minuten kan worden gebruikt. Zo kunnen de ingesloten essentiële oliën, die vrijkomen door malen, het beste aroma bieden.

Waterkwaliteit, watertemperatuur en druk

Waterkwaliteit voor koffie en espresso
De kwaliteit van het water heeft een grote invloed op de smaak

Koffie bestaat voor 99% uit water. Daarom is het belangrijk dat de kwaliteit van het water zo hoog mogelijk is.

Volgens experts zou het ideale water voor koffie en espresso een Hardheid van 8 en een ph-waarde van 7,0 hebben.

Te hard water leidt tot een slechtere smaak. Bij de waterwerken kunt u meer te weten komen over de eigenschappen van het kraanwater dat beschikbaar is in het huishouden.

Als je slecht kraanwater hebt, heb je twee opties:

  1. U kunt een Britta filterkan gebruiken om water dat te hard is te ontkalken.
  2. Je kunt de koffie bereiden met een stilstaand mineraalwater. Mineraalwater heeft echter ook andere eigenschappen en niet elk merk behaalt hetzelfde resultaat.

Naast de kwaliteit van het water is ook de watertemperatuur bepalend bij de bereiding van de beste espresso of koffie.

Als het water niet heet genoeg is om de drank te zetten, smaakt de koffie flauw en karakterloos. Als u daarentegen een te hoge temperatuur kiest, bereikt u bittere, houtachtig smakende koffie.

Espresso moet worden gezet bij een temperatuur van ongeveer 90 ° C, terwijl de temperatuur voor gewone koffie iets lager moet zijn bij 86 tot 89 ° C.

Ook de waterdruk waarmee de koffie wordt gezet heeft invloed op de kwaliteit van de drank. Dit geldt vooral voor de bereiding van koffie in volautomatische koffiemachines of portafiltermachines, waarbij de gebruiker de druk naar wens mag aanpassen.

Over het algemeen wordt aangenomen dat de optimale druk voor koffie en espresso 9 bar is. De meeste machines zijn ook ingesteld op deze waarde.

Goed onderhoud van de machine verhoogt het koffiegenot

De koffie is gevoelig en kan snel een vreemde smaak aannemen. Daarom is het belangrijk om het koffiezetapparaat schoon te houden. Dit geldt voor volautomatische koffiemachines in dezelfde mate als voor portafiltermachines of de normale koffiemachine.

Als het water dat wordt gebruikt om de koffie te zetten zeer kalkrijk is, wordt de smaak van de koffie sneller beïnvloed. Daarnaast hebben de machines ook last van de sterke kalkaanslag en kunnen ze sneller defect raken. Daarom is regelmatig ontkalken een belangrijke maatregel.

In volautomatische koffiemachines kan het gemakkelijk leiden tot een afzetting van gebruikte gemalen koffieresten in de zetgroep. Als deze lang in de machine blijven, begint zich schimmel te vormen. Dit leidt niet alleen tot slechte smaak, maar brengt ook gezondheidsrisico’s met zich mee. Daarom moet de brouwgroep ook regelmatig worden schoongemaakt volgens de gebruiksaanwijzing.

De beste manier om koffie en espresso te bereiden

Espressomachine voor de beste espresso
De beste espresso komt uit een portafilter machine

Tegenwoordig zijn er veel verschillende methoden voor koffiebereiding die ook in particuliere huishoudens kunnen worden gebruikt. Elektrische koffiemachines, maar ook speciale apparaten zoals de French Press, Chemex &Aero Press, evenals de portafiltermachine voor espresso of de volautomatische machine voor verschillende koffiespecialiteiten hebben duidelijke verschillen in de bereiding van de beste koffie en espresso.

Portafilter machine |

Portafilter-machines zijn populair bij koffieliefhebbers en koffiespecialiteiten omdat ze verschillende manieren bieden om de kwaliteit van de espresso te beïnvloeden. De portafiltermachine vereist enige ervaring en gevoeligheid. Beste espresso is momenteel alleen mogelijk met een espressomachine met boiler.

De fijne aanpassingen van druk en watertemperatuur horen hier net zo goed bij als de hoeveelheid koffie en de keuze van het juiste water. Het is niet voor niets dat er tegenwoordig professionele barista’s zijn wiens kunst bestaat uit het bereiden van een uitstekende espresso. Met een beetje oefening kun je thuis zelf de beste resultaten behalen.

Volautomatische

Volautomatische koffiemachines maken het leven van koffieliefhebbers gemakkelijker. Een goed koffiezetapparaat maakt het mogelijk om om met één druk op de knop perfecte koffie te produceren. Niet alleen espresso en normale koffie zijn beschikbaar. Op basis van espresso bereiden volautomatische koffiemachines ook populaire drankjes zoals cappuccino of latte macchiato.

Het grote voordeel van deze volautomatische machines is dat de meeste instellingen al vooraf ingesteld zijn zodat er een goede koffie geproduceerd kan worden. Toch heeft de gebruiker bij goede apparaten de mogelijkheid om fijne aanpassingen te doen.

Volautomatische koffiemachines zijn uitgerust met een molen en malen de bonen voor elk kopje onafhankelijk. Voor andere apparaten heb je ook een koffiemolen nodig waarmee je de hele bonen kunt malen.

U moet kiezen voor een model van hoge kwaliteit dat ook de keuze tussen verschillende slijpgraden mogelijk maakt. Hoge snelheden zijn niet wenselijk in een van de molens, omdat er te veel warmte wordt gegenereerd, waardoor de koffie kan verbranden.

Tips voor goede koffie en espresso

Vaak ligt het geheim in de details bij het bereiden van uitstekende koffie en espresso. Daarom moet je genoeg tijd nemen als je een echte gastronomische koffie wilt maken.

Als u bijvoorbeeld een portafiltermachine gebruikt, is het belangrijk om het koffiepoeder gelijkmatig in het portafilter te persen. Hiervoor wordt een tamper gebruikt, die precies in het portafilter past. Door de gemalen koffie gelijkmatig te persen, is het gegarandeerd dat het water gelijkmatig door de gemalen koffie stroomt. In het tegenovergestelde geval zoekt het water de weg van de minste weerstand door de gemalen koffie en lost het minder aroma’s uit de koffie op.

Dat De kopjes verwarmen is ook een van de details die leiden tot de beste espresso en koffie. Als de koffie een verwarmd kopje ontmoet, kan het zijn positieve eigenschappen veel beter behouden en zijn aroma ideaal ontwikkelen. Ook krijgt hij het niet zo snel koud.

En zelfs de kwaliteit en kleuren beïnvloeden de smaak. Dit komt omdat de zintuiglijke kenmerken een aantoonbaar effect hebben op de smaakbeleving, ook bij leken. Dit effect werd opgemerkt in een wetenschappelijke studie.