7 Volautomatische reparatietips voor koffiemachines – Wat u moet weten

Er zijn veel mankementen die kunnen optreden op een volautomatische koffiemachine. Vooral als het elke dag uren in bedrijf is. Pakkingen, water- of melktanks en de brouwgroep of molen kunnen na verloop van tijd beschadigd raken. En de juiste verzorging is ook belangrijk zodat de volautomatische koffiemachine lang zijn werk doet.

Binnenkort

 • Regelmatig ontkalken kan schade aan de watertank en brouwgroep voorkomen
 • Verkrijg een geschikte reparatieset voor het model bij de fabrikant vóór de reparatie
 • Vraag indien nodig de fabrikant om de reparatie-instructies
 • Zorg er altijd voor dat het apparaat is losgekoppeld voordat het apparaat wordt gerepareerd

Bereid je voor op de reparatie

Volautomatische reparatie van koffiemachines

Welke schade er ook is ontstaan aan het volautomatische koffiezetapparaat, elke reparatiemaatregel moet worden voorbereid. Zodat u zelf geen schade oploopt, is de eerste stap voordat u iets anders op het apparaat doet, het circuit te verbreken. Anders kunt u een elektrische schok krijgen of gaat de machine onbedoeld in werking tijdens de reparatie.

Vervolgens is het handig om het juiste gereedschap al bij de hand te hebben. Als het defect al van tevoren bekend is, dan is de Spares al beschikbaar zijn voor uitwisseling. Anders moet je het te lang zonder je volautomatische koffiezetapparaat doen. Zodra de voorbereiding is voltooid, kan een van de onderstaande defecten onafhankelijk worden opgelost zonder een reparatieservice.

1. De juiste verzorging – ontkalken en reinigen volautomatische koffiemachines

Het reinigen van het volautomatische koffiezetapparaat

Niet alleen als er een defect is opgetreden, maar ook een volautomatische koffiemachine moet van binnenuit worden gereinigd en ontkalkt. Afhankelijk van de gemeente en het water dat hier wordt gebruikt met meer of minder kalktoevoeging, moet het ontkalken van de volautomatische koffiemachine vaker worden uitgevoerd. De Kalkgehalte in het water kunt u terecht bij de verantwoordelijke waterleidingbedrijven in uw gemeente.

 • Veel volautomatische koffiemachines geven aan wanneer ontkalken nodig is
 • Anders kan de noodzaak ook worden herkend aan het afnemende goede koffiedrinkplezier.
 • Als de machine geen water meer trekt, kan dit te wijten zijn aan verstopte slangen
 • Voor een reparatie is ontkalken in dit geval ook aan te raden als eerste stap.
 • Overeenkomstige ontkalkers worden aangeboden in de handel
 • Het is beter om het te doen zonder azijn of andere huismiddeltjes met de volautomatische koffiemachine

Daarnaast is ook het regelmatig reinigen van de brouwgroep en molen een vanzelfsprekendheid. Hiervoor zijn er speciale reinigingstabletten op de markt die het werk voor u doen.

Het reinigen van het volautomatische koffiezetapparaat van buitenaf dient daarentegen alleen de optiek, omdat dit alleen koffievetten zijn die op de behuizing zitten en kunnen worden verwijderd met speciale reinigingsdoekjes of een vochtige doek.

2. Vervanging van de brouwgroep

Vervanging van de brouwgroep

Als de brouwgroep defect is en niet meer werkt, moet deze worden vervangen. Omdat de brouwgroep voor elk model anders is ontworpen, is het handig dat u de juiste kiest Leiden op de website van de fabrikant en download deze indien nodig.

Voor alle modellen moeten de volgende stappen worden gevolgd:

Benodigde tijd: 15 minuten.

Zetgroep vervangen door volautomatische koffiemachines

 1. Uw apparaat uitschakelen

  Schakel het volautomatische koffiezetapparaat uit en zorg ervoor dat u de stekker uittrekt.

 2. Open behuizing

  Om dit te doen, maakt u de schroeven los die de behuizing bij elkaar houden.

 3. Aansluitslangen aan de binnenkant losmaken

  Afhankelijk van de structuur van uw machine worden de verbindingsslangen aan de brouwgroep bevestigd. Maak de aansluiting van de slangen voorzichtig los.

 4. Brouwgroep verwijderen

  Verwijder nu eenvoudig de brouwgroep en vervang deze door de nieuwe eenheid.

 5. Slangen controleren

  Controleer alle aansluitslangen op lekkages. De eenvoudigste manier om dit te doen is door in te blazen en het andere uiteinde gesloten te houden. Als ze lekken, vervang ze dan direct.

 6. Aansluitslangen

  Zet de slangen weer vast met hetzelfdeDit is de eerste keer dat we in het Europees Parlement een debat over dit onderwerp voeren.

 7. Sluit de behuizing

  Sluit de behuizing weer en draai alle schroeven goed vast.

3. Vervang pakkingen

Volledig automatische afdichting van koffiemachine vervangen

Volautomatische koffiemachines hebben afdichtingen die op de zetgroep zitten. Deze worden na verloop van tijd broos en doorlatend door natuurlijke slijtage. De afdichtingen kunnen echter eenvoudig zelf worden vervangen en de machine hoeft niet in de dure reparatie te worden gegeven.

Het is handig als je een geschikte Onderhoudskit voor uw machine. Deze sets worden ook aangeboden door de respectievelijke fabrikanten en moeten passen bij uw volautomatische koffiemachine. Bij het repareren moet u als volgt te werk gaan:

 1. Het verwijderen van de brouweenheid uit het apparaat is reeds uitgelegd onder punt 2
 2. Verwijder afdichtingen voorzichtig
 3. Een platte schroevendraaier is hier handig
 4. Vet de nieuwe brouwkolfpakking dun in met siliconenvet voordat u gaat wikkelen
 5. Afdichtingsring mag niet overbelast zijn bij het opwinden

Omdat de afdichtingen op een andere manier worden verwijderd, afhankelijk van het model en de fabrikant van de volautomatische koffiemachine, is het handig als u zich van tevoren informeert over het proces met de fabrikant.

4. Vervang melk of watertank

Bij een ouder en vaak gebruikt apparaat kan het voorkomen dat de containers voor de vloeistoffen lekken. Hier kan het zowel de melkcontainer als de watercontainer raken. Een mogelijke Lekkage verschijnt wanneer vloeistof lekt. Dit is eigenlijk niets ongewoons voor een apparaat dat momenteel in bedrijf is, omdat de hitte en stoom altijd een beetje vloeistof laten ontsnappen wanneer het apparaat wordt ingeschakeld.

Als deze vloeistof echter nog steeds ontsnapt wanneer de volautomatische koffiemachine is uitgeschakeld en afgekoeld, dan is dit te wijten aan de bijbehorende tank. Ook hier moet het betreffende model van de gebruikte machine in acht worden genomen en zijn de instructies voor de uitwisseling dienovereenkomstig te vinden op de website van de fabrikant.

5. Automaat trekt geen water

Er zijn verschillende redenen waarom de volautomatische koffiemachine geen water meer aantrekt. Zoals hierboven al is aangegeven bij het ontkalken van de machine, kan dit te wijten zijn aan een slang verstopt door kalkaanslag. Als de ontkalking niet het gewenste succes oplevert, is een controle belangrijk:

 1. Komt het eigenlijk door de verstopte slang om deze te vervangen?
 2. Een andere mogelijkheid is dat de watertank niet goed op de tankmond is geplaatst
 3. Een derde fout kan zijn dat er niet genoeg water in de tank zit.

Daarom is een reparatie hier niet per se nodig, maar alleen het corrigeren van uw eigen toepassingsfouten.

6. Vervang defecte molen

Uitbreiding van de volautomatische koffiemachinemolen

Als een molen de bonen niet meer goed maalt, zijn daar twee redenen voor. Het is mogelijk dat een Reinigingstablet gerepareerd. Dan kan dit met een pincet worden verwijderd. Een stofzuiger kan ook helpen om het residu weg te stofzuigen. Als dit echter geen verbetering oplevert, moet de molen worden verwijderd voor een juiste reiniging. De juiste instructies hiervoor zijn verkrijgbaar bij de respectieve fabrikanten voor de verschillende modellen. Als deze reiniging echter ook negatief is, is het essentieel om de molen te vervangen.

7. Tankless boiler of verwarming werkt niet meer

Als het water niet meer heet genoeg is voor de koffie, komt dit door de momentane boiler of de kachel, afhankelijk van wat het water in uw volautomatische koffiezetapparaat verwarmt. Ook hier kan eerst ontkalking worden uitgevoerd, omdat te veel bezonken kalk op de verwarmingselementen er ook toe kan leiden dat ze het water niet meer goed verwarmen. Als ontkalken echter niet helpt, moet een nieuw verwarmingssysteem worden geïnstalleerd.