Caffè Latte (melkkoffie) recept & bereiding

De Caffè Latte is een Italiaanse koffiespecialiteit die er ’s ochtends vaak wordt gedronken. De warme drank wordt bereid uit espresso en geschuimde melk. Ook in andere Europese landen staat de drank bekend als café au lait in Frankrijk of café con leche in Spanje.

Hier laten we je ons persoonlijke, authentieke recept zien en geven we tips voor een perfecte bereiding.

Binnenkort:

 • Bereidingsbasis zijn espresso en geschuimde melk
 • Er zijn verschillen met latte macchiato en cappuccino
 • De Caffè Latte bestaat uit drie verschillende lagen in de beker
Caffè Latte

Wat is een Caffè Latte?

De koffie latte is een Witte koffie, zoals het ook in veel andere landen wordt gedronken. In Frankrijk is er bijvoorbeeld het Café au Lait, dat wordt geserveerd in een grote, brede beker.

In Spanje daarentegen is het café con leche, dat net als de Italiaanse specialiteit Caffè Latte met veel melk is doordrenkt.

Ook in Duitsland is er de melkkoffie in grote kopjes. Hier is echter een filterkoffie de basis, die is doordrenkt met veel warme melk.

De Caffè Latte heeft hier nu echter ook zijn weg gevonden en velen drinken hun melkkoffie op basis van een dubbele espresso en schuimen de gebruikte melk op, zoals de Italianen doen.

Wat is het verschil tussen Caffè Latte en Latte Macchiato?

Het eerste grote verschil tussen de caffè latte en de latte macchiato is dat de koffie latte in een kopje wordt geserveerd en de macchiato in een hoog glas. Beide koffiespecialiteiten worden bereid op basis van espresso en geschuimde melk. Hier is echter ook een verschil in samenstelling.

De latte macchiato heeft een veel grotere schuimkap van melk dan de caffè latte.

De macchiato bestaat uit een derde van het schuim van de melk, dat slechts een klein deel van de bovenkant van de beker in latte vormt.

Ook de bereiding van de espresso voor de twee populaire warme dranken is anders. Zo wordt er voor de Caffè Latte een dubbele espresso aan de melk toegevoegd, terwijl de macchiato gewoon een simpele is.

Beide koffiespecialiteiten worden geserveerd in drie lagen melk, espresso en schuim. Hier zijn de lagen in het glas van de latte macchiato echter beter zichtbaar en meer uitgesproken dan in de caffè latte in de beker.

Wat is het verschil tussen Caffè Latte en Cappuccino?

Beide koffiespecialiteiten zijn gebaseerd op espresso en opgeschuimde melk. Het grote verschil tussen een koffie latte en het cappuccino recept is de manier waarop het wordt bereid.

Bij de cappuccino wordt de espresso eerst aan het kopje toegevoegd, daarna de melk en bovenop het melkschuim. Bij de Caffè Latte daarentegen komt de melk als eerste in de beker.

Nog een verschil: de cappuccino wordt bereid uit drie gelijke delen espresso, melk en melkschuim. In de regel is het een gewone espresso die hier wordt gebruikt. In het geval van melkkoffie is het melkschuimgehalte lager.

Hoe worden de drie lagen in de koffie latte gemaakt?

Melk voor koffie latte

Om de drie lagen in de beker voor de Caffè Latte te bereiken, is een zeer specifieke voorbereiding vereist:

De melk is slechts licht geschuimd en zowel de melk als het resulterende schuim in de kan worden in een kopje gevuld.

Daarna wordt de gebrouwen dubbele espresso langzaam door de schuimlaag in het kopje gegoten. De koffie moet warmer zijn dan de melk, zodat deze zich kan nestelen tussen de melk in het onderste gedeelte en het schuim in het bovenste gedeelte.

Ingrediënten &Equipment

Accessoires:

 • Espressomachine met melkschuimmondstuk of melkopschuimer
 • Melkkan
 • Koffiemolen (optioneel, maar aanbevolen)
 • Groot en dik koffiekopje

Voor de bereiding van de Caffè Latte is het handig om een espressomachine met stoomplant te hebben. Want met dit apparaat lukt de voorbereiding vrij eenvoudig.

Een volautomatische koffiemachine voor het bereiden van de espresso is ook geschikt. Met een portafiltermachine wordt het melkschuim echter romig en vloeibaar en dit is daarom meer aan te raden. Want de koffie latte is gemaakt van een dubbele espresso en verderMelk.

Met de melk moet je altijd de koude uit de koelkast gebruiken, dan heeft de stoomplant meer tijd nodig om de melk tot de gewenste temperatuur te verwarmen en wordt het schuim romiger door de langere bereidingstijd.

Gebruik voor het beste resultaat een roestvrijstalen melkkan die geschikt is voor het opschuimen van melk.

Voor het perfecte melkschuim is een melk met een hoog vetgehalte altijd geschikt. Dit is een aandeel van 3,5% voor dierlijke melk.

Voor de groenterassen moet melk worden gebruikt die goed geschikt is om te schuimen, zoals soja- of cashewmelk, omdat deze ook een hoog melkgehalte hebben.

Bij de espresso is het je eigen smaak welke koffie je wilt gebruiken voor de Caffè Latte.

Welke bonen voor een Caffè Latte?

Het aanbod van koffiebonen is groot en je kunt kiezen tussen lichte en donkere brandingen.

Voor de espresso voor een caffè latte zijn mengsels van Arabica en Robusta bonen met een donkere branding in de eerste plaats geschikt.

Als je alleen Arabicabonen gebruikt voor je espresso, zal het milder van smaak zijn. Een verhouding van 10 – 20 % Robusta zorgt voor een sterk, minder zuur aroma.

Essentieel voor de smaak is een fijne maling, zodat het water er snel doorheen kan worden gedrukt.

Caffè Latte Recept

Voor een originele Italiaanse Caffè Latte is het recept cruciaal. Het gaat hierbij niet alleen om de geselecteerde ingrediënten, maar ook om de hoeveelheid en de verhouding waarin ze tegenover elkaar staan.

Caffè Latte Recept

Caffè Latte Recept

Delen:
1 kopje

Voorbereiding:
5 minuten

Kooktijd:
5 minuten

Totaal:
5 minuten

Onze gids voor het bereiden van een echte Italiaanse latte

Ingrediënten

 • 7-10 g goede espressobonen fijngemalen – aanbeveling: 90 % Arabica / 10 % Robusta

 • 50 – 60 ml water voor een dubbele espresso

 • Ca. 210 ml koude melk met een vetgehalte van 3,5 %

 • Suiker (suikerklontjes zijn goed)

Leiden

 1. Schuimmelk: Omdat de melk eerst aan het kopje wordt toegevoegd en de espresso aanzienlijk warmer moet zijn, is de eerste stap het opschuimen van de melk. Zoals gewoonlijk wordt de melk geschuimd met de stoomplant in een pot gemaakt van metaal en op een temperatuur van 60 ° tot 65 ° Celsius gebracht.
 2. Verwarm de beker: De beker kan worden gevuld met warm water en weer worden uitgegoten. Sommige machines hebben echter ook een bekerwarmerfunctie die kan worden gebruikt.
 3. Giet er melk bij: De melk wordt nu toegevoegd aan de voorverwarmde beker. Er zijn hier nu twee varianten. Of je voert eerst alleen het vloeibare deel in of tegelijkertijd de schuimkroon.
 4. Zoeten: Voeg de suiker nu toe zodat het melkschuim later niet wordt vernietigd.
 5. Kook en schenk espresso: Nu is de espresso gekookt. Om het in het kopje te gieten, kunt u de espresso in een geschikte pot vangen. Zodra je alleen de vloeibare melk hebt gevuld, kun je het kopje ook onder de tuit van de machine plaatsen en de espresso direct vullen. Bij melk met melkschuim in de beker wordt de espresso zorgvuldig vanuit de pot door het melkschuim in de beker gevuld.
 6. Doe op melkschuim: Deze stap is alleen nodig als melk en melkschuim nog niet aan de beker zijn toegevoegd. In dit geval moet het melkschuim bovenop worden geplaatst na het vullen van de espresso in het kopje.

Hints

Tijdens het gelaagdheid gebeurt het echter vaak bij melkkoffie dat de melk zich nog mengt met de koffie.

Het is belangrijk dat er een dun laagje schuim bovenop de beker te zien is. De lagen in de beker zijn alleen te zien als je een glazen beker gebruikt voor de latte.

Voedingswaarden:

Delen: 1
Portiegrootte: 250 ml

Aantal per portie:Calorieën: 84Totaal vet: 1,5 g

Video: Koffie Latte Voorbereiding Tips

In deze video kunt u de afzonderlijke stappen van de voorbereiding in detail bekijken

Miltsjakffee varianten

Bereiding van melkkoffie

Melkkoffie met latte art

Als je het drankje wilt versieren met latte art, kun je de espresso eerst in het grote kopje doen. Giet vervolgens de vloeibare melk erin voordat je een mooi beeld maakt zoals een blad of een hart met het geschuimde deel, dat bovenop wordt geplaatst.

Volautomatische koffie Melkkoffie

Sommige volautomatische koffiemachines in ons assortiment hebben een caffè latte functie. Als je jezelf het tijdrovende proces van melkopschuimen wilt besparen, dan is een volautomatische koffiemachine zeker geschikt. Want hier worden met een druk op de knop direct meer koffiespecialiteiten aan het kopje toegevoegd.

Afhankelijk van het model is het ook mogelijk om de smaak te beïnvloeden via individuele instellingen.