Affogato al caffè recept – espresso met vanille-ijsbereiding

De affogato al caffè is een Italiaans dessert bereid met een espresso. Na het serveren aan tafel wordt het vervolgens uit een pot over een bal ijs gegoten en uit het glas gelepeld. In plaats van het originele recept met een bolletje Fior di Latte-ijs, wordt tegenwoordig ook vanille-ijs gebruikt.

Hier laten we je ons favoriete recept zien en leggen we de verschillen tussen de Affogato-varianten uit.

Binnenkort:

 • Traditioneel wordt de affogato al caffè geserveerd in een pot met een bolletje fior di latte ijs in een glas.
 • Affogato betekent verdrinking, omdat de schep ijs “verdrinkt” in de warme drank
 • Naast de traditionele bereiding zijn er nog vele andere varianten met verschillende soorten ijs.
Affogato Al Caffè

Geschiedenis & oorsprong van Affogato al Caffè

De oorsprong van Affogato al Caffè ligt in Italië en hier in de koffiebars waar de koffiespecialiteit voor het eerst werd geserveerd.

Oorspronkelijk werd hier fior di Latte, een ijsje bestaande uit melk, room en mascarpone, gebruikt voor het ijs. De vanillesmaak kwam later.

Espresso of ijs – wat is een affogato al caffè?

De affogato al caffè is meer een dessert dan een koffiedrankje. De overgang is vloeiend en dat is wat deze koffiespecialiteit zo speciaal maakt.

Door de toevoeging van ijs wordt de Affogato eerder gerekend tot de ijsspecialiteiten. Maar als je lang genoeg wacht tot het ijs smelt, krijg je een romig ijs en koffie die ook gedronken kan worden.

Affogare betekent niets meer dan verdrinken, dus het ijs verdrinkt in de koffie en komt na korte tijd weer aan de oppervlakte.

Ingrediënten &vereiste apparatuur

Bereiding van espresso met vanille-ijs

Om een affogato te bereiden, heb je meestal niet veel nodig. Het enige wat je nodig hebt is een volautomatische koffiemachine, een capsulemachine of bij voorkeur een portafiltermachine, espressobonen en koud ijs naar keuze.

Hier vindt u een selectie van goede aanbiedingen voor portafilter machines. Ook hebben wij goedkope capsulemachines en koffiemachines voor u vergeleken.

Omdat de espresso in de pot wordt geserveerd, kunt u een pot naar keuze gebruiken. Om dit te doen, heb je een dikwandig glas nodig waarin de bolletje ijs wordt geserveerd en overgoten.

Espressobereiding – wat is er nodig

Voor de bereiding is de basis een uitgebalanceerde espresso. Het wordt zoals gewoonlijk bereid volgens uw eigen smaak. Zelfs de bereiding in een espressopot is prima en kan goede resultaten opleveren met de affogato.

Bij het branden van de bonen moet espresso branden worden gebruikt, de hoeveelheid koffie is ongeveer 14-20 gram bij een fijne maling. Je kunt ook de hoeveelheid water een beetje verhogen en een lungo of dubbele espresso gebruiken.

Affogato IJs

Het ijs voor de affogato kan door uzelf worden gekocht of bereid.

Het is belangrijk dat het ijs een goede en romige kwaliteit en een hoog vetgehalte heeft.

Er mogen geen ijskristallen ontstaan door te veel watertoevoegingen, zoals vaak het geval is bij goedkoop ijs.

Affogato brillen

De ijsschep kan in een dessertkom worden geserveerd en daar worden gegoten. Je hebt dus meer kans om een dessert te krijgen dan een drankje. Je kunt de hoeveelheid espresso hier een beetje verminderen.

Als je daarentegen espressoglazen gebruikt, onderstreep je het warme drankkarakter van de Affogato. In het glas komt ook de zwart-witte look, die doet denken aan marmer, goed tot zijn recht.

U kunt elk breed en niet te hoog glas kiezen om te serveren, waarin een warm drankje kan worden gegoten.

Affogato Recept

Affogato Recept

Delen:
1 kopje

Voorbereiding:
5 minuten

Kooktijd:
3 minuten

Extra tijd:
1 minuut

Totaal:
9 minuten

De bereiding van een affogato al caffè met vanille-ijs

Ingrediënten

 • 1 espresso (eventueel ook Lungo of Espresso Doppio)

 • 1 bolletje vanille-ijs

Leiden

 1. Kies het juiste type ijs: Vanille-ijs is perfect voor de klassieke bereiding van affogato, omdat de licht bittere noot van de koffie wordt geneutraliseerd door de vetzuren die het bevat. Daarnaast harmoniert de vanille goed met de sterk geroosterde aroma’s. Eersteklas ijs met echte bourbon vanille en een hoog vetgehalte moet altijd worden gebruikt.
 2. Neem ijs uit de vriezer: Voor het serveren moet het ijs iets ontdooien en daarom een paar minuten van tevoren uit de vriezer worden gehaald. De tijd die nodig is voor de productie van de espresso is volledig voldoende. Na het ontdooien worden ballen gevormd en wordt er een in een glas geplaatst.
 3. Espresso bereiden: Voor de bereiding van de noodzakelijkerwijs verse espresso biedt een portafilter machine, alternatief ook een volautomatische koffiemachine. Maar ook een mokkapot is geschikt voor de bereiding van de espresso.
  Je eigen smaak is hier belangrijk en je moet de espresso van je favoriete bonen zoals gewoonlijk bereiden als dessert. In de regel wordt een eenvoudige espresso gebrouwen als dessert.
 4. Schenk espresso erbij: De espresso wordt geserveerd in een kleine pot, bijvoorbeeld gemaakt van glas. Als de hoogte van de portafiltermachine dienovereenkomstig kan worden aangepast, kan de kan ook direct onder de tuit worden geplaatst. Als je het sterker vindt, kun je ook een dubbele espresso op een bal gebruiken. Zelfs een lungo of meer ijsje is gemakkelijk mogelijk.
 5. Dienen: De glazen met de ijsballetjes worden nu apart geserveerd van de pot met de espresso. Iedereen aan tafel kan nu zijn eigen affogato maken. Giet de espresso aan de zijkant van het ijs. Anders smelt het ijs te snel wanneer de warme drank rechtstreeks van bovenaf wordt gegoten. Voeg net genoeg drank toe totdat het ijs erin verdrinkt voordat je terug naar de oppervlakte komt.
Voedingswaarden:

Delen: 1
Portiegrootte: 200 ml

Aantal per portie:Calorieën: 334Totaal vet: 20 gramKoolhydraten: 18%Eiwit: 6g

Affogato varianten

In Italië zelf worden veel verschillende varianten van affogato al caffè als dessert aangeboden. Deze omvatten:

Affogato variant
Je kunt de affogato ook bereiden met walnootijs

Con panna

Bij het Affogato con panna wordt ook een kom versgeklopte room geserveerd.

De panna wordt na het inschenken als een stuk taart bovenop gelegd.

Con ciocolato

Garneer vers geraspte chocoladeschilfers van eersteklas chocolade en combineer met de affogato. Vooral amaretto chocolade is ideaal om over te strooien na het serveren en gieten.

Tartuffo affogato nel caffè

Tartuffo is ook een Italiaanse ijsspecialiteit gemaakt van chocolade en notenijs en gevuld met chocoladesaus. Deze praline wordt nog steeds gerold in cacaopoeder.

Voor deze variatie van affogato wordt het bolletje vanille-ijs vervangen door dit tartuffo-ijs.

Combinatie met andere desserts

De Affogato gaat goed samen met Italiaanse, zoete hapjes. Populair zijn de ronde druppels Amarettini gevormd uit amandelen en eiwitten een goede metgezel voor het dessert.

Tip: De lange cantuccini gemaakt van amandelen zijn uitstekend.

De crunch van de niet al te zoete hapjes geeft de Affogato nog meer textuur.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de meest voorkomende fouten bij de bereiding van Affogato?

Vaak wordt de espresso voor het serveren over de bal ijs in het glas gegoten. Je mist echter hoe de bal ijs verdrinkt en weer aan de oppervlakte komt. Bovendien kan het ijs bij het later serveren al te veel gesmolten zijn door de warme espresso.
Een andere fout is wanneer gewone filterkoffie wordt gebruikt. Want dan is het resultaat geen affogato, maar een simpele ijskoffie.

Hoe Affogato te consumeren? Drink je het of eet je het?

Omdat een affogato weinig vloeistof bevat en over een schep ijs wordt gegoten, wordt de affogato idealiter eerst gelepeld voordat de rest wordt gedronken. Hiervoor is een langgerekte ijslepel aan te raden.

Hoe maak je een affogato toch?

De Affogato wordt niet bereid met vanille-ijs, zoals tegenwoordig in veel recepten staat, maar met een meestal zelfgemaakt ijs Fior di Latte, een melkijsje. Van het ijs wordt een bal in een glas geschept. De espresso die hierbij geserveerd wordt, is nu bedekt met een kruik en alleen aan tafel boven het balijs. Als alles goed is gedaan, komt de schep ijs na verdrinking (affogare) weer aan de oppervlakte.

Waar kan ik een Affogato krijgen?

In het land van herkomst Italië krijg je de Affogato in bijna elk restaurant geserveerd als dessert. Daarnaast bieden de Italiaanse koffiebars en de gelateria’s een dessert. Ook de Italiaanse restaurants in Duitsland bieden deze koffiespecialiteit vaak aan.

Welke andere ijsjes kun je gebruiken voor een affogato?

Naast de traditionele bolletje Fior di Latte-ijs, worden de meeste recepten van vandaag bereid met vanille-ijs. Daarnaast zijn ook ijsjes zoals hazelnoot (Nocciola), chocolade en roomijs (crema), amandel, karamel of pistache aan te raden. Je moet echter afzien van koffie-ijs, omdat de smaak al te veel lijkt op espresso.