Hier volgt een onderwerp over de absolute basisprincipes van koffie: wat is arabica koffie? Wat is het verschil met robusta koffie?
Ons bericht van vandaag zal onze meer gevorderde lezers doen gruwelen van zijn banaliteit, maar het zal waarschijnlijk nuttig zijn voor degenen die de wereld van de koffie benaderen.
Jarenlang heeft de reclame ons volgepropt met het concept van 100% Arabica als de beste koffie ter wereld. Maar wat is die Arabica? En als koffie geen Arabica was, wat zou het dan zijn? Koffie is eigenlijk onderverdeeld in honderden soorten, maar de arabica (Coffea arabica) en robusta (Coffea canephora) zijn de soorten die over het algemeen worden gebruikt voor de melanges waarvan wij thuis genieten.
Vergelijking tussen arabica- en robustakoffie
- Hoogte van de teelt: Arabica groeit boven 600 meter en tot 2000 meter, terwijl Robusta groeit onder 1000 meter en tot zeeniveau.
- Vorm van de boon: Robusta-bonen hebben een ronde vorm, terwijl Arabica-bonen een meer ovale vorm hebben.
- Aantal chromosomen: Arabica heeft 44 chromosomen, terwijl Robusta er 22 heeft.
- Cafeïne-, suiker- en oliegehalte: Arabica heeft tussen 1,2 en 1,7 % cafeïne, terwijl Robusta tussen 1,6 en 3,2 % heeft. Wat oliën betreft, bevat Arabica 18%, tweemaal zoveel als Robusta.
- Het verschil in suikers is nog steeds aanzienlijk: 8% voor arabica en 5% voor robusta).
- Smaak: Arabica heeft een grotere aromatische rijkdom en complexiteit en geeft een grotere variëteit aan smaken vrij. Robusta heeft meer body en karakter en geeft de voorkeur aan zachtheid.
Zonder robusta als slecht en arabica als goed te willen bestempelen, moet worden gezegd dat arabica in staat is aroma, nasmaak en geur aan espresso toe te voegen, terwijl robusta in staat is body en kracht aan ons kopje toe te voegen. Wij zullen de andere kenmerken niet opsommen omdat het belangrijker is te benadrukken hoe Arabica en Robusta zich op hun beurt onderscheiden door honderden varianten met hun eigen specifieke kenmerken.
Na deze twee absolute gemeenplaatsen te hebben uitgesproken (de deskundigen zullen het mij niet kwalijk nemen), zullen we proberen de zaken wat eenvoudiger te maken. Arabica (zoals Robusta) wordt op zijn beurt onderverdeeld in honderden verschillende soorten. Altura, Maragogype, Bourbon, Santos, Antigua, Supremo, Limu, Sidamo, Tournon en vele anderen. Dit zijn allemaal namen van verschillende soorten koffie, allemaal Arabica, maar allemaal verschillend qua smaak, aroma en kenmerken. Daarom wordt een 100% Arabica omschreven als een melange, omdat er verschillende soorten Arabica in zijn gemengd. Wat deze arabica’s zijn, aangezien het niet verplicht (maar zelfs niet gesuggereerd) is om te schrijven uit welke arabica’s de melange bestaat, en dat is jammer, want 100% arabica zeggen is als zeggen 100% rode wijn, zonder de wijnen te hoeven onderscheiden.
Sommige arabica’s kunnen inderdaad (vooral in de tweede keuze) zeer goedkoop zijn met 2/3 € per kilo, terwijl andere koffiesoorten, zoals Ethiopische, Jamaicaanse of de beroemde Kopi Luwak, die zelfs de honderd euro per kilo kunnen overschrijden.
Het is per slot van rekening een kwestie van persoonlijke smaak, dus waarom zou u niet eens op reis gaan naar uw plaatselijke brander, op zoek naar verschillende smaken en vooral naar echte kwaliteit?