Rancilio Silvia Espressomachine 🏆 Test &Ervaring

De Rancilio Silvia portafilter machine voor espresso HIER in de test ☕ Preparation ✅ Processing Cleaning ✅ ✅ Prijs *koop goedkoop*

De Rancilio Silvia is het optimale compromis tussen prijs en smaak voor de gepassioneerde espressokenner. In de prijsklasse tot ongeveer 900 €, verslaat de Rancilio alle concurrenten. Met zijn geavanceerde ontwerp en hoogwaardige afwerking is hij ontworpen voor duurzaamheid en betrouwbaarheid. We hebben de machine aan de tand gevoeld en laten je een compleet brouwproces zien en wat ons is opgevallen.

1e plaats – winnaar van smaak

Rancilio Silvia espressomachine
De koningin van de smaak voor minder dan 900€

Deze portafilter machine is een ware droom. Nobel ontwerp, goede afwerking en functionaliteit en een absoluut fantastische smaak kenmerken het apparaat. Je kunt nauwelijks meer uit een messing ketel halen. Als de prijs hoger is, krijgt u alleen een kwaliteitsverhoging voor machines vanaf ongeveer 1000 €.

In de nieuwste V6 Eco 2020-versie de vermiste persoon werd toegevoegd. Hij is ook zuiniger dan zijn voorgangers, wat niet in de laatste plaats te danken is aan de nieuwe Isolatie van de ketel leugens. Dit zorgt ook voor een stillere werking.

Vanuit dit oogpunt is de Rancilio Silvia een koopje voor meer ervaren espressoliefhebbers. Maar zelfs beginners zouden snel de verschillen proeven vanwege een uniform brouwproces in vergelijking met de goedkope espressomachines, omdat ze meestal al door Italiaanse restaurants aan hogere normen zijn geïntroduceerd.

En de Rancilio Silvia kan aan deze normen voldoen. In onze test produceerde de machine een espresso die (met een beetje oefening) maar heel weinig restaurants kunnen leveren. En dit komt niet in de laatste plaats door de buitengewoon goede afwerking van de machine. Laten we nu komen tot onze indrukken van de machine in onze Test.

Aandacht: Momenteel voor slechts 595,- € in de Kaffee24 Shop

Koop hier bij Kaffee24

Hier kunt u de machine kopen voor de prijs van 639,- €

Koop hier bij Coffee Circle

Espresso bereiden met de Rancilio Silvia – De test

1. Voorbereiding

Voor onze test hebben we besloten om u een compleet brouwproces met onze Silvia. We zullen de speciale kenmerken van de machine bespreken en elke stap in detail uitleggen met behulp van afbeeldingen.

Rancilio Silvia vooraanzicht
Hier zie je de Silvia klaar voor onze test

Onze Silvia is klaar voor gebruik, de bekers zijn klaar voor voorverwarming in de daarvoor bestemde ruimte op de machine. De zeef wordt vers gereinigd, Nu is het tijd om te beginnen.

Rancilio Silvia Controles
Rechts de hoofdschakelaar en links de koffieschakelaar, evenals de warmwater- en stoomschakelaar

De bediening is zichtbaar eenvoudig. De ketel wordt verwarmd met de juiste hoofdschakelaar. Aan de linkerkant kun je de bovenste schakelaar gebruiken om de espresso via de brouwgroep te verkrijgen, de andere twee schakelaars veranderen het stoomvolume van de stoommond tussen heet water en stoom.

Omdat de Rancilio een single-circler is, kun je de stoommond niet tegelijkertijd gebruiken tijdens de espresso-aankoop. In de praktijk is dit thuis echter nauwelijks een probleem.

De grote kraan aan de rechterkant wordt eerst ingeschakeld voor theewater of voor het schuimen van de melk, en vervolgens aan de linkerkant optioneel geactiveerd door een schakelaar. Het melkschuim wordt vervolgens via de stoomplant geproduceerd.

Silvia Watertank
Hier vul je het water

De grote watertank bijna in ongeveer 2 liter. Je moet ervoor zorgen dat er voldoende water is en dat het niet te lang muf is, anders kan de smaak van de espresso eronder lijden.

Om het water te verversen, kan de tank eenvoudig worden verwijderd. Bij het opnieuw plaatsen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat beide slangen goed in het water zijn ondergedompeld.

2. Voorverwarmen

Silvia espressomachine van Rancilio
Voorverwarmen duurt enige tijd

Na het inschakelen, zoals bij elke echte portafiltermachine met een ketel, moet je een beetje geduld hebben. Gemiddeld neemt dit Silvia 15-20 minuten. Deze waarde zit dus in de Middenveld.

Tip: Je kunt na ongeveer 5 minuten wat water trekken om de brouwgroep op te warmen. Dit verkort de totale opwarmtijd een beetje.

In de praktijk is dit echter geen probleem, omdat je genoeg tijd hebt om in alle rust voor het koffiepoeder en de opstelling van de zeef te zorgen.

3. Bereid de zeef voor

Dit gebeurt zoals gewoonlijk. Het medium fijne gemalen espressopoeder is voor 2 kopjes met ongeveer 17-18 g in de zeef gestoken. We knoeien het hele ding en borstelen vervolgens overtollig poeder van de rand van de zeef. Het scherm is nu stevig in het portafilter geklemd.

4. De espresso cover

Nu komen we bij het eigenlijke hoofdgedeelte, de Het zetten van de espresso. We draaien de knop om voor koffie. Het “zwarte goud” begint te stromen.

Espresso cover Rancilio Silvia
We starten het brouwproces

De kleur is goudbruin, niet te licht en niet te donker. Laten we nu eens kijken of we slagen in het crèma.

Espresso cover Silvia portafilter machine
Het crèma vormt zich tijdens de espressocover
Crema Rancilio Silvia
De vers gezette espresso met fijngespoeld crèma

De afgewerkte espresso heeft een mooie crèma, zijn de espressokopjes gelijkmatig gevuld. Onze afgewerkte espresso moet nu warm worden geserveerd. En we laten ons verleiden door de fijne aroma’s en de aangenaam zachte smaak van deze espresso.

Experiment succesvol 🙂

Onze tussenconclusie

Zoals je kunt zien, is het brouwproces met de Rancilio Silvia vrij eenvoudig. Toch zijn er veel factoren die het resultaat beïnvloeden. Hier wordt iedereen uitgenodigd om te experimenteren om het perfecte resultaat voor zichzelf te produceren.

De Silvia heeft zich in praktijktesten bij ons al lang bewezen en werkt ook na jaren nog steeds perfect. De populariteit van de machine en de bijbehorende beschikbaarheid van goedkope reserveonderdelen belooft ook een lange levensduur als er problemen zouden zijn.

Specificaties

 • Type machine: Enkele cirkel
 • Opwarmtijd: 5 – 10 minuten
 • Materiaal behuizing: roestvrij staal
 • Ketel materiaal: messing
 • Ketel grootte: 0,3 liter
 • Watertank: 2,5 liter, verwijderbaar aan de bovenkant
 • Warmwaterfunctie: ja
 • Espresso cover: handleiding
 • Stoomreferentie: draaiwiel
 • Pomp type: trillende pomp
 • Manometer: nee
 • PID temperatuurregeling: nee
 • Pre-brew functie: nee
 • Afmetingen (W | H | T) : 290 × 340 × 235 mm
 • Gewicht: 14 kg
 • Vermogen : 1.100 W
 • Portafilter diameter: Ø 58 mm
 • Automatische stand-by: ja

Hier vindt u de Duitse handleiding voor de Rancilio Silvia.

Voordelen &nadelen van Silvia op een rij

Voordelen

 • Grote messing ketel
 • Magneetventiel houdt het portafilter schoon en droog
 • Bovenkant van de machine dient als bekeropslag
 • Verchroomde en massieve scherminzetstukken
 • Uniform brouwproces kan worden geregeld met een nauwkeurigheid van ca. 1 graad (met achteraf in te bouwen P.I.D.)
 • Goede service en reparatievriendelijk
 • Fantastische smaak en dus perfecte prijs-prestatieverhouding

Nadelen

 • Uitlaatpijp in de lekbak iets te kort.
 • Mogelijke roestplekken door onvoldoende verzorging

Laten we nu eens kijken naar de functies en technische kenmerken van de machine.

Verwerking van Rancilio Silvia

Met een gewicht van iets meer dan 14 kg is de Rancilio Silvia geen lichtgewicht. Dit komt door de solide constructie met roestvrijstalen behuizing en de vergelijkbaar royale messing ketel. Met 0,3 l is er voldoende ruimte voor het verwarmingsproces en met 1100 W bereikt de machine zeer snel bedrijfstemperatuur. In onze test was de opwarmfase algemeen (inclusief de brouwgroep) ongeveer 15 minuten. De zuivere verwarming van de ketel is al na ongeveer 6 minuten voltooid. De watertank bestaat uit 2,5 l en is daarom ook zeer royaal ontworpen.

De twee omvatten Zeefinzetstukken met 1 en 2 kopjese zijn verchroomd en van zeer hoge kwaliteit verwerkt. Hier is niet bezuinigd, maar op een van de belangrijkste verzen.Chleißteile. Afhankelijk van de behoefte kunnen een enkele espresso of twee kopjes tegelijkertijd worden gevuld.

De genoemde in sommige beoordelingen Roestprobleem, waarin staat dat roest na enige tijd (1-2 jaar) onder de lekbak kan ontstaan, kunnen we niet bevestigen. Met minimaal onderhoud door kort droog afvegen dit kan worden voorkomen. Helaas kan geen enkele portafiltermachine zonder zorg. U moet de machine na gebruik droogvegen. Want juist op deze punten kunnen zich op elke machine afzettingen vormen.

Het is ook belangrijk om te weten dat de meegeleverde tamper heeft niet de juiste maat voor de zeef (zie video). Het beste is om tegelijkertijd de juiste tamper met een diameter van 58 mm te krijgen, bijvoorbeeld deze zeer goede roestvrijstalen sabotage bij Amazon by Motta.

Rancilio Silvia Test Video

Rancilio Silvia espressomachine in het testrapport

In deze video wordt het model Silvia van Rancilio gepresenteerd. Hier kunt u ontdekken waarom het momenteel een van de meest populaire espressomachines voor thuisgebruikers is

Reiniging van de Silvia portafilter machine

Backflushing / Rückspülen

De zogenaamde “Backflushing” verwijst naar het terugspoelen van de espressomachine voor reiniging. Hoewel de procedure niet door Rancilio zelf wordt aanbevolen, heeft deze zich in de praktijk bewezen en heeft het geen problemen veroorzaakt. De uitvoering is echter uitdrukkelijk op eigen risico.

Men moet het niet overdrijven. 1-2 keer per maand backflushing is voldoende gebleken in ons bedrijf.

U kunt de koffiemachine ontkalken op basis van uw behoeften en de mate van hardheid van het water. Voor dit doel wordt een speciale reiniger aanbevolen.

Video – Rancilio Silvia Backwash Instructies

Een stapsgewijze handleiding voor het terugvloeien van Silvia

Temperatuur surfen op de Rancilio Silvia

Een van de weinige nadelen van single-circuit machines is de Temperatuur stabiliteit bij het schakelen tussen het stoommondstuk en de espressobereiding. Temperatuurschommelingen kunnen leiden tot smaakverlies (verbrand/bitter) bij espresso.

Omdat in de meeste gevallen de aanschaf van een machine met twee circuits thuis gewoon niet de moeite waard is, is er ook een zeer praktische handmatige oplossing voor het probleem: de zogenaamde “Temperatuur surfen”. De espressohoes wordt altijd op een bepaald tijdstip uitgevoerd (bijvoorbeeld 10 seconden nadat de opwarmlamp uitgaat). Dit zorgt ervoor dat de espresso altijd op dezelfde ideale temperatuur van 95-96° C wordt verkregen. In de volgende video wordt precies uitgelegd hoe dit werkt.

Video over temperatuur surfen

Helaas zijn de beste instructies voor temperatuursurfen momenteel alleen beschikbaar in het Engels. In deze video kunt u precies zien waar u op moet letten bij het temperatuursurfen op de Rancilio Silvia

Gebruiksaanwijzing

Hier kunt u de huidige handleiding downloaden: Handleiding Rancilio Silvia

Veelgestelde vragen over Rancilio Silvia

Kunnen er roestplekken op de machine zitten?

De optimale hoeveelheid koffiepoeder is afhankelijk van de bereidingswijze. De Silvia bevat ongeveer 17 gram.

Kunnen er roestplekken op de machine zitten?

Er zijn enkele ervaringen op het gebied van roest op de Rancilio. Er moet vanaf de aankoop voor worden gezorgd dat er regelmatig een speciale nagellak wordt gebruikt om de problemen te voorkomen!

Wordt de machine zelfstandig uitgeschakeld of heeft deze een stand-bymodus?

De Rancilio heeft een auto-standby functie in de nieuwe versie Eco V6.

Resultaat

Iedereen die een passie heeft voor goede smaak met koffie en een Investeren in de toekomst Dan ben je hier aan het juiste adres. Deze espressomachine is bijna perfect voor het particuliere huishouden en is niet voor niets afgesneden als onze beste portafiltermachine in ons koopadvies. Met de update van 2020 levert de Italiaanse fabrikant Rancilio een klassieker in verbeterde technologie.

Welgevormd en eenvoudig ontwerp ontmoet hoogwaardige materialen en een goed verwarmde messing ketel zorgt voor een homogeen en zacht brouwproces. Het resultaat is een authentieke en perfect getemperde espresso met echte crema, zoals het alleen bekend en gewaardeerd wordt door de beste Italiaanse restaurants.

 • Beoordeling van de auteur
 • Waardering 4,5 sterren

€595


 • Rancilio Silvia E V6
 • Beoordeeld door:
 • Gepubliceerd op: mei 2,

 • Laatst herzien: mei 2,


Op Kaffee24.de is er de nieuwste versie van de Rancilio Silvia E V6 momenteel verkrijgbaar voor een absolute topprijs van slechts 595,- €.