Lelit Mara X PL62X Espressomachine Beoordeling

De espressomachine Lelit Mara X PL62X is een compact apparaat gemaakt van roestvrij staal, dat overtuigt met hoogwaardige technologie. Een PID-regeling creëert een hoge temperatuurstabiliteit met dit apparaat met twee circuits. Je krijgt espresso op een perfecte temperatuur en tegelijkertijd kun je stoom van de stoomplant gebruiken om te schuimen.

De bewezen Faema E61 brouwgroep blijft bijdragen aan een consistente koffiekwaliteit. Een dubbele manometer zorgt ervoor dat de druk perfect kan worden geregeld. En dit alles komt tegen een beginnersvriendelijke prijs.

De belangrijkste kenmerken van de Lelit Mara X

Lelit Mara PL62X espressomachine

DeLelit Mara X maakt indruk met zijn compacte ontwerp en grote watertank.

Koop hier bij Kaffee24.de

De Lelit Mara X onderscheidt zich door zijn compacte formaat en elegante ontwerp. Met afmetingen van slechts 22 × 41 × 35 cm is deze Lelit Mara de kleinste dual-circuit model en kan ook worden ondergebracht in een kleine ruimte.

Het klassieke ontwerp van glanzend chroom is een eerbetoon aan de Italiaanse koffiecultuur en maakt de espressomachine een blikvanger in de keuken of aan de huisbar.

Ook de technische kenmerken van dit model laten niets te wensen over. Dankzij het dual-circuit systeem heb je de mogelijkheid om tijdens de espresso-aankoop tegelijkertijd stoom te verwijderen om melk op te schuimen. Er zijn dus geen vertragingen wanneer u specialiteiten kiest zoals Cappuccino of Latte Macchiato wil je voorbereiden.

Een verfijnde PID-besturing zorgt ervoor dat de zettemperatuur voor de espresso constant blijft. In dit model wordt de temperatuur niet elektronisch ingesteld via de PID-regeling, maar handmatig via een schakelaar waarmee u drie temperatuurniveaus kunt selecteren.

De geselecteerde temperatuur verandert niet tijdens het brouwproces. De temperatuurniveaus zijn als volgt ontworpen:

 • Niveau 0: ca. 92 graden
 • Niveau I: ca. 94 graden
 • Niveau II: ca. 96 graden

Voor- en nadelen

Voordelen

 • Dual-circuit unit met PID-regeling
 • Faema E61 brouwgroep
 • Brouwtemperatuur in drie fasen instelbaar
 • Grote watertank
 • Compact formaat
 • Hoge koffie-uitloop
 • Zeer stil loopgeluid van de trilpomp
 • Goed melkschuim
 • Buizen met “cool touch” oppervlakken.
 • Goed overzicht door twee manometers
 • Constante brouwtemperatuur

Nadelen

 • Hoge aanschafprijs
 • Enkele scherpe randen op de zijpanelen
 • Lange opwarmtijd

Technische gegevens

 • Voeding: 230 volt
 • Vermogen: 1300 watt
 • Ketel volume: 1,8 liter
 • Tankinhoud: 2,5 liter
 • Formaat: 22 × 41 × 35 cm
 • Gewicht: 18 kg
 • Materiaal ketel: roestvrij staal
 • Materiaal behuizing: chroom

Uitrusting van de Lelit Mara X portafilter machine

Ook opvallend bij dit toestel zijn de stille loopgeluiden. Tijdens het hele brouwproces is de machine vrijwel onhoorbaar en draait dus veel stiller dan vergelijkbare dual-circuit machines. Dit is opmerkelijk, omdat deLelit espressomachine met een Trilpomp is uitgerust.

De Lelit Mara is voorzien van een groot afvoeroppervlak en de koffie-uitloop is relatief hoog, waardoor er gemakkelijk nog grotere kopjes onder passen. In de leveringsomvang krijg je een klein rooster dat je onder kleine espressokopjes kunt plaatsen om ze dichter bij het koffie-uitje te brengen. Zo kunt u spatten en afkoeling van de koffie voorkomen.

Een Dubbele manometers hiermee kunt u zowel de keteldruk als de pompdruk aflezen. Een klein knipperlicht aan de voorkant van het apparaat geeft aan wanneer de machine opwarmt.

De gewenste temperatuur wordt bereikt wanneer het licht constant wordt verlicht. Voor de eerste zet moet je ongeveer 25 minuten wachten totdat de machine volledig is opgewarmd.

De watertank is voorzien van een Volume van 2,5 liter vrij groot. Het wordt afgesloten met een deksel en kan gemakkelijk worden gevuld. Het kan ook volledig uit de machine worden verwijderd. Bovenop de machine bevindt zich een klein rooster dat dient als bekerbak voor het voorverwarmen van de bekers.

Het portafilter is uitgerust met een Dubbele tuit en in de leveringsomvang krijg je een 1-zeef en 2-zeef. U kunt dus een of twee kopjes espresso tegelijkertijd bereiden als u dat wilt. De espressohoes duurt ongeveer 26 seconden nadat de machine is verwarmd.

De Stoominstallatie en de warmwaterpijp zijn ontworpen met koel aanvoelende oppervlakken die niet warm worden tijdens gebruik. Toch moet u voorzichtig zijn bij het gebruik ervan. Omdat de stoomplant aan de bovenkant, waar de stoom uitkomt, nog steeds erg heet wordt.

Bij het extraheren van de espresso kunnen uitstekende resultaten worden bereikt met dit apparaat. Op de espresso de typische Crema en door extractie kunnen de koffiearoma’s perfect worden opgelost. De melkopschuimer is krachtig en kan een stevig melkschuim bereiken dat fijn poreus is en een gelijkmatige consistentie heeft.

Bijzonderheden van de PL62X

In de watertank is bij deLelit portafiltermachine bevat een waterfilter, wat de waterkwaliteit verhoogt en ook snelle verkalking kan voorkomen. Ook praktisch is een LED die de aandacht trekt wanneer het waterniveau laag is.

Dit apparaat heeft een energiebesparend systeem. Als de machine niet langer dan 30 minuten wordt gebruikt, wordt de druk in de ketel verlaagd. Hierdoor kan een aanzienlijke energiebesparing worden gerealiseerd. Wanneer u de machine echter weer inschakelt, moet u de opwarmtijd van 25 minuten accepteren. De energiebesparingsmodus kan echter worden uitgeschakeld als u de machine te allen tijde snel operationeel wilt hebben.

Om het apparaat te activeren of te deactiveren, moet het apparaat worden uitgeschakeld. Vervolgens til je de hendel van de brouwgroep op en schakel je de machine vervolgens weer in. Op een klein LED-display kunt u zien of de energiebesparingsmodus actief of inactief is.

Omvang van de levering

In de levering krijg je alles wat je nodig hebt om espresso met het apparaat te bedekken. Deze omvatten:

 • Portafilter met 2-uitlaat
 • 1 scherminzetstuk voor afdekking met één cup
 • 1 portafilter inzetstuk voor deksel met twee kopjes
 • 1 blinde zeef
 • 1 Lelit tamper gemaakt van roestvrij staal met rood houten handvat
 • 1 waterfilterpatroon
 • 1 reinigingsborstel
 • 1 rooster voor de lekbak

Voor wie is de Lelit Mara X PL62X geschikt?

Dit apparaat is een Model met twee cirkelszodat je warm water of stoom kunt krijgen op hetzelfde moment als de espresso. Daarom is dit model ook ideaal als je vaak drankjes met melkschuim wilt bereiden.

De watertank heeft een groot volume en kan 2,5 liter bevatten. Daarom kan dit apparaat ook in de horeca continu worden gebruikt. De stand-by modus moet echter worden uitgeschakeld om snel koffie te kunnen verkrijgen.

Door zijn compacte vorm heeft dit apparaat niet veel ruimte nodig om op te zetten. Daarom is het ook goed geschikt voor het kleinere huishouden, waarin vloeroppervlak schaars is.

In de volgende video wordt de Lelit Mara X in detail getest:

Veelgestelde vragen over de Mara espressomachine

Kunt u de Lelit Mara X bezoeken? melkschuim maken op hetzelfde moment als de espresso?

Ja, deze espressomachine heeft een systeem met twee circuits waarmee stoom gelijktijdig kan worden verwijderd tijdens het brouwproces. Daarom kun je al beginnen met het opschuimen van je melk terwijl de koffie op is.

Kan de Lelit Mara PL62X zonder waterfilter worden gebruikt?

Ja, het waterfilter is niet nodig om de machine te bedienen. Als de machine echter met hard leidingwater wordt bediend, biedt het filter u aanzienlijke voordelen. De kalk kan eruit gefilterd worden, waardoor je je apparaat minder vaak hoeft te ontkalken. Daarnaast heeft kalk in het water ook invloed op de smaak van de koffie. Met het filter krijg je dus een beter aroma.

Wanneer gaat de Lelit Mara X in de energiebesparende modus?

De energiebesparende modus treedt in werking wanneer de machine langer dan 30 minuten niet in gebruik is geweest.

Is het mogelijk om twee kopjes espresso tegelijkertijd te kopen?

Ja, het portafilter van dit apparaat is uitgerust met een dubbele uitloop. Als je twee kopjes espresso wilt krijgen, moet je de 2-zeef in het portafilter steken. De zeef is al inbegrepen in de leveringsomvang.

Hoe wordt de temperatuur aangepast?

Met dit apparaat kunt u de temperatuur handmatig in drie fasen aanpassen. Dit gebeurt via een schakelaar die drie verschillende standen heeft.

Wat is de brouwdruk van dit apparaat?

De maximale druk die met deze machine kan worden bereikt, is 15 bar. Zo kan de voldoende druk voor een goede espressohoes gemakkelijk worden bereikt.

Resultaat

De Lelit Mara X PL62X is een hoogwaardige portafiltermachine die zelfs aan hoge eisen kan voldoen. Veel technische extra’s garanderen een perfecte extractie van de espresso. Met een beetje tact kun je met dit apparaat gemakkelijk barista-kwaliteit bereiken.

Een groot voordeel is de zeer constante brouwtemperatuur. Hiermee wordt voldaan aan een belangrijke voorwaarde voor hoogwaardige espressokoffie.

Klanten zijn enthousiast over dit model, dat ook de hoge verkoopcijfers dat dit model kort na de release in 2020 heeft kunnen bereiken. Soms wordt de hoge aanschafprijs bekritiseerd.

In een vergelijking kan echter worden gezien dat de prijs voor een dual-circuit machine met uitgebreide technische uitrusting gerechtvaardigd is en in veel gevallen lager is dan concurrerende modellen.

 • Beoordeling van de auteur
 • Waardering 4,5 sterren

€1029,00


 • Lelit Mara X PL62X
 • Beoordeeld door:
 • Gepubliceerd op: donderdag 6 juli

 • Laatst herzien: donderdag 6 juli


De Lelit Mara X maakt indruk met zijn compacte ontwerp en grote watertank. Werkt met zeer stil loopgeluid van de trilpomp. De professionele portafilter machine is al verkrijgbaar bij slechts 1.029,00 € verkrijgbaar.