Hoe word je een Barista – De 10 BESTE tips voor de Portafilter Machine

Het woord barista heeft zijn oorsprong in Italië. Vertaald in het Engels betekent dit woord net zoveel als barman. Een barista is verantwoordelijk voor het bereiden van koffiespecialiteiten in cafés en bars.

Koffie zetten is niet de enige taak van een barista. Hij moet een gedegen theoretische en praktische kennis hebben van alle gebieden en methoden van koffieproductie.

Deze expertise omvat:

 • Professionele behandeling van melkopschuimer en -manipulatie
 • Correct brouwproces
 • Optimale watertemperatuur

De 10 belangrijkste tips voor de perfecte espresso met een portafiltermachine

Iedereen die een professionele barista aan het werk observeert, merkt het snel op: De voorbereiding van authentieke espresso en andere koffiespecialiteiten is een sensuele ceremonie en kunst tegelijkertijd.

Over het algemeen is de bereiding van espresso niet bijzonder moeilijk. Als u nog geen portafiltermachine in huis heeft, kunt u ons vragen naar de topmodellen. De volgende tips informeren over met welke factoren rekening moet worden gehouden tijdens de voorbereiding.

Benodigde tijd: 8 minuten.

10 Barista Tips voor Espresso

 1. Temperatuur

  Koffie is erg gevoelig voor temperatuurschommelingen. Dit is specifiek voor espresso, omdat slechts een kleine dosis koffiepoeder wordt gebruikt bij de bereiding ervan. Het is daarom raadzaam om de beker voor te verwarmen. Veel fabrikanten starten hun portafiltermachines met een warmwaterdispenser, die ook geschikt is voor dit doel.

 2. Hygiëne

  Koffiedik moet zorgvuldig uit het portafilter worden geklopt. Vervolgens moet de zeef worden gereinigd met een pluisvrije doek en goed worden gedroogd. Reiniging is essentieel omdat koffiepoeder tijdens de extractie oliën afgeeft, wat de smaak van de volgende espresso negatief beïnvloedt.

 3. Malen

  Voor een succesvolle espresso moeten de koffiebonen worden gemalen met het fijnste niveau. De regel is: hoe korter de koffie in contact komt met het water, hoe fijner de bonen gemalen moeten worden. De hoeveelheid moet zodanig worden gedoseerd dat het portafilter licht opgehoopt wordt gevuld.

 4. Koffie Hoeveelheid

  Het gebruik van 7 gram koffiepoeder wordt aanbevolen. De koffie moet bij voorkeur worden gemalen met een machine met een geïntegreerde schijfmolen. Deze machines malen de koffiebonen bijzonder gelijkmatig, zodat een uitstekend resultaat wordt bereikt.

 5. Koffiepoeder verdelen

  Een glad oppervlak is een verplichte voorwaarde voor het daaropvolgende aanstampen. Om dit te doen, wordt de vinger zonder druk over de rand gestreeld. Dit betekent dat de voorbereidingen voor het aanstampen al zijn voltooid.

 6. Knoeien

  Knoeien is het samenpersen van het espressopoeder in het portafilter door middel van een metalen stamper. Met de tamper moet een druk van minimaal 15 tot 20 kilogram op het koffiepoeder worden uitgeoefend. Hierdoor kan het resultaat gelijkmatig worden geconsolideerd.

 7. Cheque

  Overdrijving is niet op zijn plaats bij het knijpen. De daaropvolgende waterdruk direct op de brouwkolf is vele malen hoger. Het is veel belangrijker dat het oppervlak stevig en gelijkmatig vlak is.

 8. Spoel brouwkop

  De brouwkop moet worden gereinigd voordat het portafilter in de machine wordt geplaatst. Door middel van heet water moeten alle resten van het laatste brouwproces gedurende drie seconden worden weggespoeld. Nu is aan alle voorwaarden voor het succes van een goede espresso voldaan.

 9. Referentieperiode

  Nu wordt de beker onder de opening geplaatst. Een lekkere espresso vereist een doorlooptijd van tussen de 25 en 30 seconden. Als het te langzaam of te snel passeert, moet de mate van malen van het koffiepoeder dienovereenkomstig worden gewijzigd.

 10. Keuze van melk

  Welke melk wordt gebruikt voor het perfecte melkschuim hangt af van de persoonlijke voorkeuren van de barista. Voor veganisten wordt soja- of amandelmelk aanbevolen. Dit kan ook worden geschuimd, maar iets langzamer, dan koemelk. Bepalend voor het schuimen van melk is het aandeel eiwitten dat erin zit. Een eiwitgehalte van tussen de 3 – 3,5 procent is voldoende gebleken. Rijstmelk, aan de andere kant, je zult tevergeefs proberen te schuimen.

Bind vetaroma’s. Daarom wordt melk met een vetgehalte van 3 tot 4 procent aanbevolen. Koffiespecialiteiten smaken goedhet vetrijke melk is aromatischer en romiger dan bij gebruik van melk met een lager vetgehalte.

Professionele Barista
Word barista en maak van je hobby een beroep

Manieren om barista te worden

Als je barista wilt worden, moet je eerst weten dat deze professionele titel niet beschermd is in dit land. Door de Baan van de barista is geen erkend opleidingsberoep. Toch kun je dit vak in bijna elke Duitse stad leren.

Training en bijscholing voor barista’s worden aangeboden door verschillende instituten. U kunt bijvoorbeeld een stage volgen aan de “Università del Caffè in München” of aan de “School of Coffee” in de hoofdstad. De inhoud en kosten van de training verschillen sterk tussen de verschillende aanbieders.

Is training of bijscholing de moeite waard?

Een training is over het algemeen de moeite waard voor iedereen die graag goede koffie drinkt. Er worden geschikte seminars aangeboden voor zowel beginners als professionele barista’s. Zelfs professionals leren iets nieuws en de cursus is leuk.

Hoe is een goede barista training te herkennen?

Zelfs als het geen erkend opleidingsberoep is, zijn er enkele normen die als oriëntatie kunnen worden gebruikt in de zoektocht naar een goede barista-opleiding. Deze werden gedefinieerd door de “Speciality Coffee Association of Europe (SCAE)”. De opleidingsdoelstellingen werden gedefinieerd in het kader van het “Coffee Diploma System”.

Inhoud van de training

 • Barista vaardigheden
 • Malen & Brouwen
 • Braden
 • Zintuiglijke vermogens
 • Groene koffie
 • Commodity kennis koffie

Koffie is een zeer uitgebreid onderwerp. Een barista moet dus over veel specialistische kennis beschikken en deze integreren in de Praktijk kan worden geïmplementeerd. Daarnaast zijn de trainingen en bijscholingen onderverdeeld in verschillende niveaus. Hoe hoger het niveau van de gekozen cursus, hoe hoger de score die de deelnemers krijgen voor de Koffie diploma wordt toegekend.

Het bouwsteenprincipe maakt het voor iedereen die geïnteresseerd is mogelijk om individueel zijn opleiding tot barista samen te stellen. 100 punten zijn vereist om een volwaardig koffiediploma te behalen. Deze kunnen worden bereikt met een ander aantal cursussen.

Voor hobbybarista’s is het aanbod van cursussen nog diverser. Trouwens, deze cursussen kunnen net zo leuk en interessant zijn als professionele seminars. Deze cursussen zijn echter niet geschikt voor gestructureerde, professionele barista-training vanwege een gebrek aan certificering. Goedkope aanbiedingen voor koffiefans zijn verkrijgbaar bij veel koffiescholen.

Opleidingskosten en besparingsmogelijkheden

De kosten van de cursussen zijn net zo gevarieerd als de Seminar aanbod. Afhankelijk van de inhoud en duur kosten barista-seminars tussen de 150 en 800 euro. Het is belangrijk om te weten dat verschillende cursussen met succes moeten worden afgerond om het felbegeerde koffiediploma te behalen.

Toch zijn er manieren om te sparen. Als je uitgebreide praktische kennis hebt, bespaar je tweederde van het cursusgeld als je je alleen rechtstreeks inschrijft voor het examen. Werknemers met een vast inkomen van een speciaal bedrag kunnen de seminarkosten ook gedeeltelijk door de staat laten vergoeden in de vorm van een onderwijspremie.

Verdere trainingen voor barista’s worden nu ook aangeboden door de Kamer van Koophandel Aangeboden. Inhoudelijk zijn deze cursussen sterk gebaseerd op de richtlijnen van het SCA koffiediploma. De seminars worden uitgevoerd in samenwerking met gerenommeerde koffiescholen en kosten tussen de 1000 en 2000 euro.

Praktische vaardigheden die aspirant-barista’s zouden moeten hebben

De training zal gemakkelijker zijn voor toekomstige barista’s die aan het begin van de cursus al over gedegen kennis beschikken. Kennis op de volgende gebieden is nuttig:

 • Communicatief talent
 • Enthousiasme voor koffie
 • Technische vaardigheden
 • Basiskennis van de natuurkunde
 • Fijne smaakpapillen
 • Ervaring in het omgaan met portafilter machines