Cafeïnevrije koffie – Hoe gezond is koffie zonder cafeïne?

Niet iedereen verdraagt cafeïne even goed. Sommige koffiedrinkers hebben last van slaapstoornissen, tachycardie of problemen met de maag. In geval van hartaandoeningen, zwangerschap of andere vermoedelijke gezondheidsproblemen, wordt aanbevolen om cafeïne helemaal te vermijden. Tegenwoordig hoef je het echter niet meer zonder de dagelijkse kopjes koffie te doen.

In dit bericht presenteren we feiten over cafeïnevrije koffiebonen en geven we tips voor de beste alternatieven voor cafeïnevrije filterkoffie.

Binnenkort:

  • Cafeïne werkt in op het centrale zenuwstelsel en kan een risico worden.
  • Er zijn 2 cafeïnevrije procedures
  • Cafeïnevrije koffie bevat dezelfde gezondheidsbevorderende stoffen als koffie met cafeïne
  • De cichoreikoffie is een alternatieve vorm van koffiedrank en biedt enkele voordelen
Cafeïnevrije koffie
Koffie zonder cafeïne is niet alleen een kwestie van smaak. Voor sommigen is het ook goed voor hun gezondheid.

Wat is cafeïne

Cafeïne is een bestanddeel van koffie en wordt door de plant ontwikkeld om zichzelf te beschermen tegen insecten. Het is een psychoactieve stof en heeft een stimulerend effect op de hersenen. Het is in staat om vermoeidheid te voorkomen en de concentratie te verhogen.

Tegelijkertijd verhoogt cafeïne de hartslag en kan het ook de bloeddruk verhogen. Cafeïne tast ook de bloedvaten aan. Deze versmallen bijvoorbeeld in de hersenen en het darmkanaal.

Cafeïne kan interageren met medicijnen. Vanwege de verschillende bijwerkingen van cafeïne in het lichaam, kan de arts de patiënt verbieden om cafeïne te consumeren. In deze gevallen kunt u uw toevlucht nemen tot cafeïnevrije koffie als u het niet volledig zonder de populaire warme drank wilt doen.

Wat is cafeïnevrije koffie?

Als een koffie kan worden omschreven als “cafeïnevrij”, dan heeft het een cafeïnegehalte van slechts één gram per 1000 gram groene of gebrande koffie.

De term is gedefinieerd in de Koffieverordening. Vanwege het cafeïnegehalte van één gram mag de koffie niet cafeïnevrij worden genoemd, omdat dit niet het geval is. Niettemin wordt cafeïnevrije koffie vaak cafeïnevrij genoemd in het taalgebruik en is het in de volksmond te beschouwen als gebruikelijk.

Waarom wordt koffie cafeïnevrij gemaakt?

Cafeïne heeft de eigenschap om je wakker te maken en de concentratie te verhogen. Overmatige consumptie van koffie met cafeïne kan echter leiden tot onaangename bijwerkingen. Dit kunnen tachycardie of slapeloosheid zijn. Overmatige nervositeit kan er ook bij horen.

Deze bijwerkingen treden echter niet op bij cafeïnevrije koffie, dus je kunt er veel meer van drinken. Daarom worden er de laatste jaren steeds meer soorten koffie cafeïnevrij aangeboden in de handel.

Daarnaast zijn er nog andere voordelen die cafeïnevrije koffie biedt:

  • Beter verdragen op een gevoelige maag
  • Interactie van cafeïne met verschillende medicijnen
  • Cafeïnevrije koffie kan ongehinderd worden genoten
  • Positief effect op de leverfunctie
  • Lager risico op diabetes type 2
  • Positief effect op het hart en de bloedsomloop

Hoe compatibel is cafeïnevrije koffie?

Cafeïnevrije koffie
Decaf wordt zeer goed verdragen

Omdat cafeïne het centrale zenuwstelsel stimuleert, de bloedvaten vernauwt, de hartslag verhoogt en de bloeddruk verhoogt, is cafeïnevrije koffie veel draaglijker. Omdat al deze bijwerkingen in het genot van zelfs meerdere kopjes cafeïnevrije koffie blijven.

Maar alle ingrediënten in koffie die een gezondheidsbevorderende werking hebben, blijven ook in cafeïnevrije koffie aanwezig en hebben dus hetzelfde effect. Daarom is de cafeïnevrije koffie een compatibel drankje dat ’s middags en’ s avonds nog steeds kan worden genoten en u niet berooft van de nachtrust.

Welk effect heeft cafeïnevrije koffie?

Onder de stoffen met een positief effect op de gezondheid zijn antioxidanten en hier de polyfenolen. Deze hebben bijna exact hetzelfde effect bij cafeïnevrije koffie als bij normale koffie.

Bepalender voor het effect hier is eerder hoe de koffie door jou wordt gedronken. Melk remt bijvoorbeeld de opname van gezonde stoffen en zwarte koffie, al dan niet met cafeïne, lijkt beter voor de gezondheid.

Hoe worden ‘Decaf’-variëteiten cafeïnevrij gemaakt?

Cafeïne Molecuul
Cafeïne stimuleert het centrale zenuwstelsel

Er zijn verschillende procedures die het mogelijk maken om koffie te decafeïneren. Het is echter niet mogelijk om het cafeïnegehalte volledig te verwijderen. In de EU zijn er nu richtlijnen volgens welke alleen die koffies als cafeïnevrij mogen worden omschreven, die een inhoud hebben. van 0,1 procent of minder heeft. Voor instant cafeïnevrije koffie (oploskoffie) en capsules is de richtwaarde van cafeïne zelfs 0,3 procent.

Als u cafeïnevrije koffie buiten Europa koopt, moet u zorgvuldig letten op het werkelijke cafeïnegehalte. In sommige landen is tot drie procent cafeïne toegestaan in cafeïnevrije koffie.

Sinds het begin van de 20e eeuw zijn cafeïnevrije processen ontwikkeld om koffie te decafeïneren. De eerste productiemethode voor cafeïnevrije koffie werd ontwikkeld door Ludwig Roselius. Bij deze methode werden de bonen geweekt in zout water voor het roosteren en vervolgens behandeld met benzeen om de cafeïne te verwijderen.

Tegenwoordig wordt deze vorm van cafeïnevrije behandeling nog steeds sporadisch gebruikt, maar andere chemicaliën worden gebruikt in plaats van benzeen. Hier is aangetoond dat benzeen kanker kan veroorzaken.

Het Zwitserse waterproces

Een indirecte methode voor het oplossen van cafeïne is de Zwitsers waterproces. Bij deze methode wordt de hele boon eerst in heet water gedrenkt totdat alle vaste componenten van de koffie oplossen.

Daarna kunnen de bonen worden verwijderd, omdat het water nu alle componenten van de koffie bevat. Door te filteren met een actief koolfilter kan de cafeïne uit het water worden verwijderd.

Nieuwe koffiebonen worden toegevoegd aan het nu cafeïnevrije water. Omdat het water alle componenten van de koffie bevat, lost alleen de cafeïne op uit de bonen en komt het water binnen. De bonen zijn cafeïnevrij en kunnen worden gebruikt om cafeïnevrije koffie te bereiden.

Het water wordt weer gefilterd en hergebruikt. Dit cafeïnevrije proces moet echter vele malen worden herhaald en is daarom onpraktisch voor industrieel gebruik. Het in 1970 ontwikkelde proces wordt tegenwoordig nauwelijks meer gebruikt.

Oplosmiddelen zoals dichloormethaan

Tegenwoordig geeft de industrie de voorkeur aan het directe proces omdat het een efficiëntere productiewijze is. In dit goedkope cafeïnevrije proces werkt waterdamp eerst in op de bonen. Na ongeveer 30 minuten worden de bonen gedurende een periode van 10 uur in een oplosmiddel geplaatst.

Daarna is de koffieboon cafeïnevrij. Dit oplosmiddel is ofwel Dichloormethaan of ethylacetaat. Daarna vindt een grondig droogproces plaats, met als doel het oplosmiddel uit de koffie te verwijderen.

Als dichloormethaan wordt gebruikt, moet het oplosmiddel volledig worden verwijderd. Volgens de wettelijke vereisten mag twee kilogram koffie maximaal twee milligram dichloormethaan bevatten, omdat dit middel een heeft een kankerverwekkende werking. Deze relatie is bewezen in studies.

Ethylacetaat wordt ook uit de koffie verwijderd. Dit oplosmiddel is echter onschadelijk en komt ook in de natuur voor. Het wordt onder andere geproduceerd in fermentatieprocessen, zoals wijnfermentatie. Dit oplosmiddel wordt dan ook veel gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie. Koffie die cafeïnevrij is met ethylacetaat mag zich daarom “natuurlijk cafeïnevrij” noemen.

Een andere directe methode die vaak wordt gebruikt, is het koolstofdioxideproces. Net als bij het gebruik van oplosmiddelen worden de koffiebonen in dit proces eerst met stoom behandeld. Koolstofdioxide wordt vervolgens door de koffiebonen geperst met een druk van maximaal 300 bar. Zo wordt de cafeïne opgelost en worden de bonen cafeïnevrij gemaakt. Een voordeel is dat het kooldioxidegehalte later kan worden verdampt, waardoor pure cafeïne overblijft die voor verschillende doeleinden kan worden gebruikt.

Het triglyceridenproces wordt tegenwoordig ook vaak gebruikt om koffie te decafeïneren. Hier wordt een oplossing van water en koffie bereid, waarin de bonen worden gedoopt. Hierdoor kan de cafeïne in de koffieboon zich verzamelen op het oppervlak van de boon.

De bonen worden vervolgens in een bad van hete koffieolie met triglyceriden geplaatst.is de eerste keer dat we een debat hebben over De triglyceride verwijdert de cafeïne uit de bonen. Tot slot worden bonen en koffieolie gescheiden en worden de nu cafeïnevrije bonen gedroogd.

De beste cafeïnevrije koffies

Ondertussen biedt bijna elke koffiefabrikant ook een cafeïnevrij product aan op de lijst van de beste cafeïnevrije koffies:

  1. “Dallmayr Cafeïne decaff” 5/5
  2. “Molinari Decaffeinato” 5/5
  3. “Illy Decaf” 4,6/5
  4. “Goriziana Decaffiinato” 4,5/5
  5. “Lavazza Dek. Espresso” 4/5

Bekende merken cafeïnevrije koffie

  • Lavazza
  • Jacobs
  • Melitta
  • Kaffee Hag (Café Hag)
  • Nescafé
  • Aldi Zuid
  • Amaroy ·
  • Veel kleinere branders met biologische zeehond en fair trade

Biologische en Fair Trade cafeïnevrije koffie

Voor biologische en fair trade koffie is er ook een zeer duidelijke definitie voor de cafeïnevrije variëteiten:

Biologische koffie is altijd van een puur biologische teelt. Er zijn echter nog steeds geen controles die dit garanderen. Er is ook geen uniforme definitie. Je kunt er echter vanuit gaan dat de cafeïnevrije biologische koffie uit dezelfde regio’s ook biologisch geteeld wordt vanuit ecologisch oogpunt.

Eerlijke handel daarentegen betekent in het geval van cafeïnevrije producten ook dat de fabrikanten bang zijn dat de arbeiders op de plantages eerlijk worden betaald en dat de lonen niet worden bespaard in de productie en dat de arbeidsomstandigheden humaan zijn.

2 alternatieven voor cafeïnevrije koffie

Cichorei Koffie

Cichoreikoffie als alternatief
De warme drank van de cichoreiwortel is een interessant alternatief

Dit alternatief voor cafeïnevrije koffie wordt gemaakt van de wortel van de cichoreiplant. Het wordt geraspt en gebrand en vervolgens gebrouwen als koffie in het filter of koffiezetapparaat. De natuurlijke bittere stoffen geven het een koffie-achtige smaak. Daarom wordt deze gezonde variant steeds populairder in Duitsland.

De positieve gezondheidsaspecten omvatten de ingrediënten zoals polyfenolen, die een positief effect hebben op het hart en de bloedvaten. Bovendien is de cichoreikoffie relatief zacht voor de maag. Het is het beste om de voordelen van deze vorm van koffiegenot uit te proberen.

Arabica koffie

Omdat Arabicabonen vanaf het begin een lager cafeïnegehalte hebben, is het gemakkelijker om de cafeïne die ze bevatten te verwijderen. Omdat ze minder gespoeld hoeven te worden en het aroma beter bewaard blijft.

De situatie is anders met de Robusta-bonen, die een hoger cafeïnegehalte hebben en het cafeïnevrije proces moet veel intensiever worden uitgevoerd.

Koffiebonen zonder koffie

Cafeïnevrije koffie cafeïnevrijexatie
Onderzoek werkt nog steeds aan een oplossing voor koffiebonen zonder cafeïne

Al jaren wordt er in onderzoek gedaan naar rassen waarvan de koffiebonen geen koffie bevatten. In Brazilië en ook in Japan wordt nu geprobeerd een cafeïnevrije koffievariëteit te kweken.

Onderzoek heeft echter nog geen bevredigende resultaten kunnen opleveren, hoewel in 2004 in Ethiopië een koffieplant werd ontdekt die geen cafeïne bevat. Het zou een kans zijn om eindelijk biologische koffie te krijgen met een biologisch keurmerk, zelfs zonder cafeïne in fair trade kwaliteit. Toch moet je helaas je toevlucht nemen tot cafeïnevrije koffie als je cafeïne wilt vermijden en toch koffie wilt drinken.

Hoe smaakt cafeïnevrije koffie en is het de moeite waard?

Koffie zonder cafeïne
Koffiedrinkers vertrouwen op cafeïnevrije gemalen koffie als alternatief

De cafeïne heeft meestal geen effect op de smaak. Wanneer u de bonen echter lang water geeft om de cafeïne op te lossen, kunnen er ook smaken verloren gaan. Bij de cafeïnevrije koffies die in de handel verkrijgbaar zijn bij de verschillende fabrikanten, werd er echter voor gezorgd dat de smaak er niet onder lijdt.

Degenen die de voorkeur geven aan cafeïnevrije koffie doen dit meestal omdat ze het om medische redenen zonder cafeïne moeten doen, maar toch willen genieten van het volle aroma van een goed kopje. Daarom is de keuze van het koffiemerk cruciaal voor de smaak. Voor het grootste deel hangt de smaak van cafeïnevrije koffie af van de methode die wordt gebruikt voor cafeïnevrije verkoop.Dit is de eerste keer dat we een debat over dit onderwerp hebben

De smaken en aroma’s die in koffie worden bewaard, bestaan onafhankelijk van cafeïne. Dus zelfs een cafeïnevrije koffie kan een vol aroma en een hoge kwaliteit hebben. Goedkope cafeïnevrije koffie wordt meestal behandeld met het oplosmiddel dichloormethaan.

Naast cafeïne kan deze methode er ook voor zorgen dat er een aantal smaken verloren gaan. Daarom is deze koffie meestal een product met een aanzienlijk lagere smaak dan cafeïnehoudende koffie en wordt door de meeste consumenten aangeduid als waterig.

In het geval van cafeïnevrije koffie, die verminderde smaken heeft, is het raadzaam om de koffie een mindere om meer te delen. Omdat er geen cafeïne is, kunt u een beetje meer gemalen koffie gebruiken zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over verhoogde bloeddruk of hartproblemen.

Het kooldioxideproces daarentegen is zachter voor de smaakstoffen. De goede smaak en het aroma blijven grotendeels beperkt en het koffiegenot lijdt er in dit geval nauwelijks onder.

Cafeïnevrij genieten

Veel mensen hebben medische aandoeningen die het wenselijk maken om zich te onthouden van cafeïne. Daarom is cafeïnevrije koffie een uitstekende oplossing die zijn koffie niet wil opgeven.

Er zijn verschillende methoden om cafeïne uit de koffiebonen te verwijderen. Sommige van deze methoden zijn zachter dan andere, wat betekent dat sommige cafeïnevrije koffies beter smaken en een hogere kwaliteit hebben.

Cafeïnevrije koffie aanbevolen tijdens de zwangerschap

Cafeïnevrije koffie zwangerschap

Cafeïne-inname tijdens de zwangerschap moet worden vermeden. Dit is niet alleen koffie, maar elk product dat cafeïne bevat.

Daarom wordt cafeïnevrije koffie vooral aanbevolen voor zwangere vrouwen die het niet zonder hun ochtend- of middaggekoesterde ritueel hoeven te doen. Want ingenomen cafeïne bereikt onvermijdelijk de placenta en van hieruit naar het ongeboren kind, dat de cafeïne al in de baarmoeder van de moeder absorbeert.

Tot nu toe is er echter weinig onderzoek gedaan naar hoe cafeïne onmiddellijk of later beïnvloedt, dus zwangere vrouwen wordt geadviseerd voorzichtig te zijn en niet meer dan 200 mg cafeïne per dag te consumeren. Maar daar horen ook thee, chocolade en cacao bij. Een kopje koffie, dat meestal 150 ml is, bevat een cafeïnegehalte van ongeveer 80 mg.