Flat White recept & verschil met cappuccino

Flat white heeft tegenwoordig vaak de voorkeur boven cappuccino van espressoliefhebbers. De drank gemaakt op basis van espresso is sterker en intenser van smaak. Vaak wordt het platte wit verward met de cappuccino, waarmee het ook enkele overeenkomsten heeft. Maar er zijn enkele essentiële verschillen die deze koffiespecialiteit onderscheiden.

Binnenkort:

  • Flat White is bekend sinds de jaren 1980 en werd aanvankelijk vooral gedronken in Australië en Nieuw-Zeeland.
  • De basis kan een dubbele espresso serveren, maar ook een dubbele ristretto.
  • Het belangrijkste verschil tussen cappuccino en flat white is hoe het melkschuim wordt bereid.
Plat Wit
Het melkschuim met fijne poriën wordt in de espresso gegoten

Wat is een flat white?

De Flat White bestaat uit Espresso en melkschuim. Om tot voldoende te komen wordt vaak een dubbele espresso gezet. Voor een nog intensere espressosmaak kun je ook een dubbele ristretto bereiden, die met minder water wordt gebrouwen.

Voor het serveren wordt een grote, bolvormige beker gebruikt, waarin je de espresso bekroont met het melkschuim. Het melkschuim zorgt voor een romige, lichtzoete smaak. Daarom is de Flat White bijzonder geschikt voor u als u houdt van de romige consistentie van koffiespecialiteiten met melk, maar toch wilt genieten van een sterke koffiesmaak.

In koffiespeciaalzaken is het tegenwoordig ook gebruikelijk om het melkschuim op het platte wit kunstig te versieren met latte art. Hiervoor wordt tijdens het gieten een speciale techniek gebruikt, waardoor buitengewone patronen kunnen worden gecreëerd.

Tips voor de perfecte Flat White Espresso

Voor optimaal genot moet je goede espressobonen gebruiken voor de flat white, zoals je ze zou gebruiken voor een espresso. Een dubbele espresso wordt vervolgens bereid uit de bonen in de espressomachine. Het is raadzaam om de bolvormige porseleinen kopjes voor de Flat White van tevoren te verwarmen, zodat de drank niet zo snel afkoelt.

Het melkschuim kan het beste gemaakt worden van volle melk. Latte art werkt het beste wanneer melk met het volle vetgehalte wordt gebruikt. U kunt echter ook van Flat White genieten als u lactose niet kunt verdragen. Het melkschuim met lactosevrije melk kan ook gemaakt worden van amandel- of notenmelk.

Het draait allemaal om het melkschuim

Het melkschuim is een belangrijk element van flat white en vormt tegelijkertijd het beslissende verschil met cappuccino. Met de Flat White wordt de melk fijn geschuimd en moet het resulterende melkschuim enigszins vloeibaar zijn. Het melkschuim ligt dus soepel op de espresso en sluit af met de rand van het kopje. Dit resulteert ook in de naam Flat White, omdat het melkschuim geen koepel vormt over de beker.

De geschiedenis van de flat white

De flat white werd voor het eerst geprepareerd in Australië en Nieuw-Zeeland. Na de Tweede Wereldoorlog ontmoetten Italiaanse emigranten met hun koffietraditie Engelsen in deze landen, die op hun beurt een traditionele theecultuur met zich meebrachten. Er werden nieuwe koffiedranken gemaakt, die door alle groepen werden gewaardeerd. Zo werd de Flat White geboren.

In de daaropvolgende jaren vond de flat white ook zijn weg naar Amerika en Europa, waar hij al snel grote populariteit genoot. De naam Flat White werd voor het eerst populair in Australië in de jaren tachtig van de vorige eeuw en werd daarna al snel bekend over de hele wereld.

De Flat White bereikte zijn belangrijkste doorbraak in 2010, toen het op de kaart kwam van het wereldberoemde koffiebedrijf. Starbucks werd opgenomen. Tegenwoordig kun je in elk goed café een flat white bestellen en zelfs bij de meeste volautomatische machines is er een voorgeprogrammeerde setting voor deze koffiespecialiteit.

Verschillen met cappuccino

Cappuccino vs Flat Wit
Cappuccino heeft een veel stevigere melkschuimconsistentie

Flat white en cappuccino worden vaak met elkaar verward en lijken in principe op elkaar. Beide dranken worden gemaakt met espresso en melkschuim en het gebruik van deze klassiekers van koffiebereiding.

Maar het koffiegehalte van flat white is groter dan dat van cappuccino. Een dubbele espresso wordt meestal gebruikt, terwijl een cappuccino slechts een enkele espresso is.sso gebrouwen. Dit resulteert ook in een aanzienlijk verschil in smaak. De Flat White is sterker en heeft een aanzienlijk intenser koffiearoma.

Een belangrijk verschil tussen flat white en cappuccino is ook de consistentie van het melkschuim. De Flat White is een fijnogig melkschuim dat vloeibaarder is dan het stijve melkschuim van de cappuccino.

Visuele differentiatie van de twee koffiespecialiteiten: In de cappuccino staat het vaste melkschuim als een kap over de rand van het kopje, terwijl het in het platte wit plat sluit met de cuprand of eronder.

Latte art wordt vaak gebruikt voor beide specialiteiten. Maar het is veel gemakkelijker om patronen te vormen in het vaste melkschuim van de cappuccino. Daarom zien de sierlijke decoraties van het platte wit er vaak minder uitgesproken uit.

Video: Verschillen Flat White vs. Cappuccino

In deze video zie je hoe een flat white wordt bereid en wat precies de verschillen met cappuccino zijn.

Flat White Recept & Bereiding

Flat White voorbereiding

Flat White Recept

Delen:
1

Voorbereiding:
3 minuten

Kooktijd:
7 minuten

Totaal:
10 minuten

Hoe maak je een uitstekende platte witte

Ingrediënten

  • 1 dubbele espresso
  • 100 ml melkschuim

Leiden

  1. Espresso bereiden: Ten eerste wordt espressomeel gemalen voor twee kopjes espresso. De gemalen koffie wordt in de zeef gegoten en goed geknoeid. Vervolgens worden twee espresso’s verkregen.
  2. Schuimmelk: Met de stoomplant van de espressomachine kun je nu het melkschuim bereiden in een melkkan. Zorg ervoor dat het melkschuim fijn poreus en vloeibaar blijft. Dit type melkschuim wordt geproduceerd wanneer slechts een kleine hoeveelheid lucht eronder wordt gehesen. De melk moet een temperatuur hebben van 60-65 °C. Je hebt ongeveer 100 ml melkschuim nodig voor de Flat White. Afhankelijk van uw smaak kunt u deze hoeveelheid echter omhoog of omlaag wijzigen.
  3. Bereid kopjes: Voor de flat white gebruik je een bolvormige porseleinen beker, dezelfde maat als je zou gebruiken voor een filterkoffie. De beker moet voorverwarmd zijn. Veel espressomachines hebben hiervoor een kopjeswarmer. Je kunt de beker ook voorverwarmen door te spoelen met heet water.
  4. Giet melkschuim op espresso: Tot slot wordt het melkschuim toegevoegd aan de dubbele espresso in het kopje. Je moet het melkschuim in de pot steeds weer heen en weer verplaatsen, zodat melk en schuim niet scheiden. Met een beetje oefening kunt u hart- of bladvormige patronen bereiken bij het inschenken van het melkschuim om uw drankje een zeer speciale visuele aantrekkingskracht te geven.

Hints

Voeg suiker, honing, kaneel, cacao of chilipoeder naar smaak toe

Voedingswaarden:

Delen: 1
Portiegrootte: 130 ml

Aantal per portie:Calorieën: 90Totaal vet: 2,3 g

Veelgestelde vragen

Hoe kun je de Flat White verfijnen?

Je kunt het verfijnen met suiker of honing om een extra zoetheid te krijgen. Maar ook kaneel of cacaopoeder, dat over het melkschuim kan worden gestrooid, brengt interessante smaken en zorgt voor variatie.

Is het platte wit sterker dan de cappuccino?

Het platte wit is sterker dan cappuccino omdat het wordt bereid met een groter aandeel espresso. De meeste barista’s gebruiken een dubbele espresso voor de flat white, of een dubbele ristretto als een nog sterker koffiearoma gewenst is. Dit maakt de Flat White de sterkste van de koffiespecialiteiten met melk.

Kan ik een flat white voorbereiden met een volautomatische machine?

Bij een volautomatische machine vind je vaak al een preset voor een flat white, zodat je het drankje kunt krijgen door simpelweg op een knop te drukken. Als de standaardinstelling niet beschikbaar is, kunt u eenvoudig een dubbele espresso kopen en het melkschuim afzonderlijk bereiden.

Hoeveel calorieën heeft de Flat White?

Net als cappuccino komen de calorieën in Flat White uit melk. Als volle melk wordt gebruikt, kunt u ongeveer 90 calorieën verwachten. Als u daarentegen magere melk gebruikt, kunt u: verminder de calorieën tot ongeveer 60. Deze waarden gelden zonder toevoeging van suiker. Een theelepel suiker voegt ongeveer 20 calorieën toe.

Welk glas of beker wordt gebruikt voor de Flat White?

Je kunt Flat White zowel per glas als in een kopje serveren. U moet ervoor zorgen dat het glas of de beker een inhoud heeft van ongeveer 150 ml. In het glas zijn de twee verschillende lagen donkere espresso en licht melkschuim van buitenaf te zien. Daarom gebruiken cafés graag kleine glazen om het platte wit te serveren.