Coffee Maker Test – Aero Press & Hario V60 in vergelijking

We vergelijken de BESTE koffiezetapparaten – Aero Press & Hario V60 Review ✅ Koffiezetmachine Vergelijkingstips ✅ voor branden

Koffiebereidingstest

Koffiezetapparaten zijn praktisch en niet afhankelijk van een stroomaansluiting. De koffie wordt bereid door heet water toe te voegen. Sommige modellen hebben niet eens meer papieren filters nodig, waardoor koffiezetapparaten milieuvriendelijk zijn. Er wordt onderscheid gemaakt tussen volledige onderdompeling en schenkingsapparaten, die worden gekenmerkt door verschillende eigenschappen en elk bijdragen aan een karakteristieke koffiesmaak.

Wij hebben zelf 2 van de beste koffiezetapparaten getest en vergelijken hier de resultaten. We zullen u ook kennis laten maken met alle andere methoden en hun voordelen en nadelen.

Binnenkort:

 • Moderne koffiezetapparaten kenmerken zich door functionele concepten en gebruiksgemak.
 • Er zijn twee basisbereidingsmethoden: Pour over en Full Immersion
 • Enkele van de meest populaire apparaten van vandaag zijn French Press, Aero Press, HandFilter, Chemex en het Syphon-systeem, die allemaal een beetje anders werken.

Verschillende koffiezetapparaten en hun voordelen

Tegenwoordig zijn koffiezetapparaten gemaakt van verschillende hoogwaardige materialen. Hittebestendig glas, roestvrij staal en porselein dragen bij aan het feit dat de koffiezetapparaten bijzonder duurzaam en gemakkelijk schoon te maken zijn. Je kunt koffiezetapparaten in verschillende maten krijgen. De kleinste modellen zijn net genoeg voor een kopje koffie en zijn perfect voor het kleine huishouden. De apparaten zijn compact, zodat ze gemakkelijk kunnen worden opgeborgen in een kleine ruimte.

Met een koffiezetapparaat is het gemakkelijk om snel te genieten van een kopje koffie tussendoor, zonder eerst het gebruik van een drukknopsysteem zoals een koffiezetapparaat of een volautomatische machine nodig te hebben. Waar warm water beschikbaar is, kunt u zonder veel moeite genieten van een kopje koffie.

Koffiezetapparaten zijn ook geschikt voor gebruik onderweg, bijvoorbeeld tijdens het kamperen, omdat je alleen koffiepoeder en heet water nodig hebt.

Zo hebben we de koffiezetapparaten getest

Bij koffiezetapparaten vindt u in principe twee verschillende bereidingsmethoden: Giet over en Volledige onderdompeling. Met beide methoden kunt u het brouwproces nauwkeurig regelen. Zo kun je meer invloed uitoefenen op de smaak van je koffie dan met de koffiemachine.

Voor onze test hebben we 2 verschillende soorten koffie gebruikt. Beide komen van Coffee Circle, ons eerste adres als het gaat om de beste brandingen en kwaliteit van de bonen. Specialty coffee experts komen aan hun trekken met de grote selectie van de beste koffies. Later zullen we in meer detail uitleggen hoe de bonen verschillen in de bereidingswijzen. Maar we kunnen hier al zeggen dat we beide variëteiten ten zeerste kunnen aanbevelen.

yirgacheffe koffie
De Yirgacheffe uit Ethiopië smaakt complex, kruidig en fruitig
limu koffie
De Limu , ook uit Ethiopië, overtuigt met tonen van druif en pure chocolade

De Pour Over Methode

Het principe van de Pour Over methode doet enigszins denken aan de Melitta filters die in het verleden werden gebruikt. Ze bestaan uit een filter, dat met een papieren filter wordt aangelegd en over een opvangbak wordt geplaatst. Het koffiepoeder wordt in het filter geplaatst en vervolgens met heet water overgoten.

De koffie druppelt uit het filter in het vat eronder. Het papieren filter kan koffiepoeder, vetten en oliën verwijderen Filter bijzonder goed uitzodat u een uitstekend koffiearoma kunt bereiken. Voor deze methode kan een handfilter of een Chemex-kan worden gebruikt.

De Bayreuth kruik werkt ook met de Pour Over methode. Wel is hij voorzien van een dubbele zeef, waardoor je geen extra papieren filter nodig hebt. Daarom is de Bayreuth-kruik ook zeer milieuvriendelijk.

Hario v60 Handheld Filter Beoordeling

Hario v60 Handfilter Porselein

Het Hario v60 handfilter zorgt voor een gelijkmatige afzuiging dankzij de vorm

Koop hier bij Coffee Circle

Het Hario v60 handfilter is een doorontwikkeling van het traditionele Melitta filter en wordt inmiddels wereldwijd gebruikt. De aanduiding v60 beschrijftts het filter: Het is geconstrueerd in een V-vorm van porselein en heeft een Kantelhoek van 60 graden. In het filter bevinden zich groeven die een positieve invloed hebben op de circulatie van het water. Het water hoopt zich niet op in dit handfilter, maar loopt snel in de beker.

Via de gelijkmatige waterstroom een constante extractie wordt bereikt, wat bijdraagt aan een eersteklas koffiearoma. Het Hario handfilter wordt gebruikt in combinatie met speciale papieren filters die deeltjes en oliën uit de koffie kunnen filteren. De handfilters van Hario worden aangeboden in twee verschillende maten.

Zo smaakt de koffie uit het Hario koffiezetapparaat

Eerst wordt een vereiste hoeveelheid koffiebonen gemalen. In de regel geldt hier 12g koffiepoeder voor een koffiekopje dat ongeveer 200ml meet. Als het rechtstreeks in een pot wordt gezet, moet de hoeveelheid koffiepoeder dienovereenkomstig worden geëxtrapoleerd.

Hoe fijner het koffiepoeder, hoe langzamer de koffie door het filter druppelt

Er wordt een papieren filter in het Hario handfilter gestoken en het koffiepoeder wordt gevuld. Het water moet idealiter niet kokend worden gevuld. Bovendien is het raadzaam om het koffiepoeder met een dunne waterstraal in cirkelvormige bewegingen over te gieten.

Langzaam druppelt de koffie in het kopje of de pot onder het filter. Het resultaat is indrukwekkend. De koffie heeft een mooie donkere, rijke kleur en de smaak is vol en aromatisch. Het fruitige aroma van de druif van de Limu koffie komt goed tot zijn recht en de pure chocolade is te proeven in de afdronk.

Limu koffie is een van de meest populaire variëteiten in combinatie met Hario. We waren dus benieuwd in hoeverre deze koffie echt zo goed is voor dit proces. Na onze eigen test komen we ook tot de conclusie dat de Hario V60 met de Limu koffie een uitstekend dreamteam is.

Bij het bereiden met de Yirgacheffe koffie zijn er in wezen geen verschillen. Het resultaat is lekker en best goed, al was het maar vanwege het hoogwaardige roosteren. De Yirgacheffe komt echter met meer aroma en complexiteit, die niet helemaal de nodige tijd vindt om zich te ontvouwen in de Pour Over-methode.

Hario Koffiedik Vergelijking
Verschil tussen fijn en grof koffiepoeder

Twee verschillende slijpkwaliteiten, met duidelijke resultaten. Links was het koffiepoeder fijngemalen en rechts grof. Bij fijn koffiepoeder stroomt het water langzamer en gelijkmatiger door het filter en vindt zo met een ronde smaak zijn weg in het kopje.

Bij een grove mate van malen zit er te veel ruimte in het koffiepoeder en kan het water dus te snel doorstromen. Het resultaat doet dus geen recht aan de hoge kwaliteit van de koffie.

Voordelen

 • Vertrouwd gebruiksgemak
 • Weinig handwerk
 • Goede en consistente resultaten
 • Gemakkelijk schoon te maken

Nadelen

 • Enige oefening met betrekking tot hoeveelheid en repouring vereist
 • De mate van slijpen moet correct zijn zodat het water niet te snel doorstroomt
 • Slechts kleine hoeveelheden mogelijk (max. 2-3 kopjes tegelijkertijd)

De volledige onderdompelingsmethode

Het principe van de Full Immersion-methode is vergelijkbaar met het zetten van thee. Het koffiepoeder blijft gedurende de hele zettijd in contact met het hete water. Pas na het einde van de zettijd wordt het koffiepoeder eruit gefilterd. Deze methode maakt meestal geen gebruik van filterpapier. Het resultaat is een sterke, volle koffie met een veelzijdig aroma.

Aan het einde van het zetproces wordt het koffiepoeder gemengd met een Metalen zeef gestempeld en vastgehouden aan de onderkant van het apparaat. Daarom zijn er altijd enkele gesuspendeerde delen in de koffie met deze methode.

Er zijn echter ook afwijkingen in de volledige onderdompelingsmethode. Sommige apparaten gebruiken een filter dat de zwevende deeltjes uit de koffie verwijdert. Deze omvatten de Syphon-methode en de Aero Press.

Aerobie Aero Perstest

AeroBe AeroPress

De Aerobie Aero Press is gebruiksvriendelijk en levert zuuromarm koffie

Koop hier bij Coffee Circle

De Aero Press kenmerkt zich door een innovatieve constructie waarmee u maximaal koffiegenot kunt bereiken. De voorbereiding is snel en ongecompliceerd. De Aero Press is het beste voor één tot drie kopjes koffie.

Aero Press werkt met een Papierfilterszodat gemalen koffie en oliën eruit gefilterd kunnen worden. Een klein deel van de koffie loopt echter ongefilterd zijwaarts door het apparaat. Hierdoor ontstaat een volumineus lichaam en een intense smaak.

Met de Aero Press bevindt het mengsel van koffiepoeder en water zich in een zetcilinder en wordt vervolgens gefilterd door een perskolf. Het proces is erg snel en je kunt in slechts een minuut een kopje koffie krijgen. De koffie van dit apparaat is bijzonder laag in zuur en wordt daarom goed verdragen.

De Aero Press is ook geschikt voor cold brew, koffie Americano, espresso stijl en latte koffie. De individuele brouwmethoden worden bereid met verschillende hoeveelheden water. Voor cold brew wordt water gebruikt bij kamertemperatuur en later doordrenkt met ijswater.

Zo smaakt de koffie van de Aero Press

In de Full Immersion-methode komt Yirgacheffe-koffie aan zijn trekken. In het brouwproces met de Aero Press krijgt hij voldoende tijd om zijn aroma’s en de volle smaak aan het water af te geven.

Aan het begin wordt een papieren filter van de Aero Press in het filterhulpstuk gestoken. Dit wordt vervolgens op het onderste deel van het middelpunt geschroefd. De benodigde hoeveelheid koffiepoeder wordt gemalen en voor het gewenste aantal kopjes wordt het koffiepoeder gevuld met de bijgeleverde koffielepel.

De rode cijfers zijn dan de eenheden water die op de koffie worden gegoten. De Aero Press kan tot drie kopjes koffie zetten.

Nogmaals, het wordt aanbevolen om geen kokend water te gieten, maar met ongeveer 80 graden heet water. Nu trekt het mengsel van koffie en water minstens 10 seconden in het middelste deel van de Aero Press. Ondertussen wordt het mengsel geroerd. Nadat de tijd is verstreken, wordt de stempel aangebracht en langzaam ingedrukt.

Cold brew wordt een minuut geroerd

Binnen wordt de koffie nu met lichte druk door het filter geperst. Het resultaat is overtuigend.

Met beide soorten koffie behalen we zeer goede resultaten. De druk die ontstaat bij het zetten van de koffie is te vergelijken met de druk van een koffiezetapparaat. In dit geval is het individu Nuances van smaak beter.

Na het brouwen met de Aero Press kun je duidelijk zien hoeveel druk er is ontstaan. Net als bij een koffiezetapparaat is het koffiedik slechts licht vochtig en laat het nauwelijks residu achter. De reiniging gebeurt dus vrij snel, ook als er meer onderdelen te spoelen zijn.

Video: Koffie zetten met Aerobie Aero Press

In deze video zie je een van de vele manieren om je voor te bereiden

Aero Press Wereldkampioenschap

Nadat de Aero Press in 2005 zijn grote doorbraak op de markt had, lanceerden fans van het koffiezetapparaat een wereldkampioenschap. Elk jaar vindt dit evenement plaats met deelnemers uit 60 landen over de hele wereld. We willen graag een van de winnende recepten met je delen. Meer informatie over deelname en de winnaars is te vinden op de website van Aero Press.

Het is interessant om te weten dat de meeste recepten die met succes zijn bekroond, zijn gebrouwen met een grove maling en een hogere hoeveelheid. De uiteindelijke smaak werd geperfectioneerd door verdunning achteraf.

Het recept van de winnaar van 2019 uit Nederland:

 • 30g koffie
 • Maalgraad 7 van 10 (waarbij 1 fijn is en 10 grof)
 • Brouwwatertemperatuur 92 C°
 • 60 seconden totale brouwtijd (10 sec. infusie, 10 sec. roeren, 40 sec. persproces)

De koffie wordt gezet met slechts 100 ml water en later uitgerekt met nog eens 100 ml. Afhankelijk van de smaak wordt geleidelijk meer water toegevoegd. Een perfecte hoeveelheid water van in totaal 120ml bracht de overwinning uiteindelijk.

Voordelen

 • Uitstekende smaak
 • Snel brouwen

Nadelen

 • Veel losse onderdelen
 • Een beetje ingewikkelder om te gebruiken
 • Erger om schoon te maken

Volgende Koffiezetapparaten en hun functies

Franse pers

Een van de meest populaire koffiezetapparaten is de Franse pers. Deze klassieker produceert een sterke, volle koffie die door kenners wordt gewaardeerd. Je kunt een Franse pers in verschillende maten krijgen. De grootste modellen kunnen tot 1,5 liter water bevatten.

De Franse pers bestaat meestal uit een kruik gemaakt van onbreekbaar glas en een perstempel van roestvrij staal. Het koffiepoeder wordt op de bodem van de pot geplaatst en vervolgens met heet water overgoten. Roer vervolgens het koffie-watermengsel kort en laat het ongeveer 4 minuten trekken. Daarna wordt de stempel op de pot geplaatst en volledig ingedrukt, zodat alle koffiepoeder op de bodem wordt verzameld.

Dit koffiezetapparaat kan ook gebruikt worden als een Koffiepot en je kunt de koffie erin serveren aan tafel. Het is belangrijk om de zettijd niet te overschrijden, anders krijgt de koffie snel een bittere smaak.

In deze video wordt een koffiezetapparaat van French Press in gebruik gepresenteerd:

Chemex Filter Kan

De Chemex filterkan overtuigt met zijn nobele design en een bijzonder heldere, aromatische filterkoffie. De Chemex kruik heeft een zandlopervorm en is in het midden omgeven door een houten manchet die het gemakkelijker maakt om het apparaat te hanteren.

Een speciaal filterpapier, dat veel dikker is dan normaal filterpapier, is speciaal ontwikkeld voor de Chemex kan. Daarom kunt u zelfs de fijnste deeltjes en oliën uit uw koffie filteren met dit koffiezetapparaat.

Het filterpapier wordt los in de trechter geplaatst en gevuld met koffiepoeder. Eerst wordt een kleine hoeveelheid water bijgevuld, waardoor het CO₂-gehalte uit de koffie kan ontsnappen. De gemalen koffie wordt vervolgens overgoten met het resterende water. Zodra de koffie door is, kunt u het filter verwijderen en de koffie rechtstreeks uit de pot serveren. Een nadeel van deze methode is de relatief hoge prijs voor de filters.

Door zijn eigenschappen is de Chemex ook ideaal voor cold brew koffie.

Syphon koffiezetapparaat met vacuüm

Het Syphon koffiezetapparaat heeft een interessante bereidingswijze. Dit apparaat bestaat uit twee glazen bollen verbonden door een riser. Vul voor de koffiebereiding de onderste bal met water en de bovenste bal met koffiepoeder. Het koffiezetapparaat wordt vervolgens verwarmd op het fornuis.

Wanneer de brouwtemperatuur is bereikt, wordt negatieve druk tot aan het vacuüm gecreëerd. Dit opent een tussenklep. Het water stijgt door de riser en mengt zich met het koffiepoeder. Vervolgens wordt het koffiezetapparaat uit de warmtebron gehaald en loopt de koffie terug in de pot en filtert deze tegelijkertijd.

Deze bereidingswijze is vrij omslachtig en is daarom vooral populair bij ambitieuze koffieliefhebbers. De resulterende koffie is zeer aromatisch, sterk en toch helder.

Het beste koffiezetapparaat voor eigen smaak

Met de grote selectie koffiezetapparaten kan de keuze behoorlijk moeilijk zijn. Maar je bereikt een koffiegenot met de verschillende apparaten, wat op sommige punten verschilt.

Koffiezetapparaten die de Pour Over-methode gebruiken, produceren meestal koffie met heldere, fijne aroma’s die hun complexiteit volledig kunnen ontvouwen. Fruitige tonen kunnen bijzonder goed worden geproefd en de koffie is over het algemeen verteerbaar, omdat de zuurgraad vrij laag is.

Kies je voor een koffiezetapparaat met de Full Immersion methode, dan blijven water en koffiepoeder langere tijd met elkaar in contact. Hierdoor kunnen er meer aroma’s uit de koffie worden opgelost. Koffieboonoliën en -bezinksels maken deel uit van de resulterende koffie, wat resulteert in een volumineuzenöses body en een intense, volle smaak.

Welke koffiebranderij voor welk koffiezetapparaat?

Met de keuze uit verschillende brandingen, kunt u nog meer nuances toevoegen aan de koffie uit het koffiezetapparaat. Hoe de Franse pers te gebruiken donkerder gebraad, die het sterke karakter van de koffie onderstrepen. Om overextractie te voorkomen, moet u echter de voorkeur geven aan een grove maling en mogelijk ook een kortere brouwtijd gebruiken.

Licht gebraad aan de andere kant kan het beste worden gebruikt in het handfilter. Ze zijn delicaat en hun fijne aroma’s zijn moeilijk op te lossen uit het koffiepoeder. Als u kiest voor een zeer lichte branding voor uw handfilter, moet u de hoeveelheid koffiepoeder een beetje verhogen.

De Medium Gebraad kan goede resultaten behalen met alle koffiezetapparaten. Met een medium roast heb je ook het voordeel dat je het voor alle bereidingswijzen kunt gebruiken en zelfs in de koffiemachine goede resultaten kunt behalen.

 • Was dit bericht nuttig? Beoordeel nu!
 • Ja of nee
 • 1 van 2 Lezers vonden dit artikel nuttig
 • (Komt overeen met een beoordeling van 2.5 / 5)