Caffè Corretto Recept – Espresso met een vleugje grappa

De Caffè Corretto heeft wat een normale espresso mist: een scheutje grappa. Wat de Italianen ‘correcte koffie’ noemen, wordt in veel landen in een aangepaste versie gedronken. Naast grappa komen allerlei andere geesten in het geding.

We presenteren hier de klassieke versie en laten je zien welke koffie met shotvarianten ook de moeite waard is.

Binnenkort:

  • Caffè Corretto betekent gecorrigeerde koffie
  • Een scheutje grappa wordt aan de espresso toegevoegd voordat het in het kopje wordt geserveerd
  • Ook populair is de losse variant, de grappa kan in de gewenste hoeveelheid worden toegevoegd
  • Vele varianten met andere sterke dranken en likeuren mogelijk
Caffè Corretto

Wat is een Espresso Corretto?

Een espresso corretto is een Italiaanse espresso met een scheutje grappa. De alcohol wordt direct aan de koffie toegevoegd voordat deze wordt geserveerd. Er zijn andere varianten met verschillende sterke dranken zoals whisky, brandewijn, brandewijn of diverse likeuren zoals amaretto of sambuca.

Fooi: Maar u kunt de Corretto gebruiken ook apart Serveer in een kopje en een glas. Zo kunt u zelf de gewenste verhouding van het mengsel bepalen.

Een extra variant van de aparte versie is om eerst de espresso volledig op te drinken. Vervolgens wordt de apart geserveerde grappa toegevoegd aan de hete lege beker. De grappa smaakt dan een beetje naar koffie.

Als je in Italië een Corretto bestelt, is het ideaal om de gewenste spirit direct te bestellen, aangezien de grappa niet meer de enige is die hier in de espresso komt. Dus de volgorde is “caffè corretto con ….” “Grappa” of “Brandy”.

Omdat er een hoger alcoholgehalte in de corretto zit, is het iets voor na de lunch. Er zijn echter Italianen die deze koffie al drinken als ontbijt.

Koffie met Grappa oorsprong

Koffie met grappa bestaat al heel lang in Italië. Wanneer deze specialiteit precies is gemaakt, weet niemand precies. Grappa is een pomace brandewijn die ook al vele eeuwen wordt gedistilleerd uit de resten van de druivenoogst.

Het enige dat zeker is, is dat de Caffè Corretto een typisch Italiaans recept is, dat, in tegenstelling tot veel andere alcoholische koffiespecialiteiten uit andere landen, het doet met een zeer eenvoudige bereiding.

Voorbereidingstips

Er zijn verschillende varianten in de voorbereiding. De basis is altijd de espresso, die zoals gewoonlijk zowel in een espressomachine als in een volautomatische koffiemachine wordt gezet.

Grappa wordt dan toegevoegd voor de originele corretto uit Italië.

Zo ziet het eruit 🙂

Bestel je de Caffè Corretto in een café of restaurant in Italië, dan kun je de alcohol ook apart in een glas laten serveren. Dan is het aan jou of je het mengsel zelf maakt, of de grappa apart drinkt na de espresso.

In veel landen is de Corretto aangepast en verfijnd met regionale sterke dranken.

Caffè Corretto Recept

Caffè Corretto

Caffè Corretto Recept

Delen:
1 kopje

Voorbereiding:
5 minuten

Kooktijd:
4 minuten

Totaal:
5 minuten

Het recept voor de corretto is snel bereid. Met een espressomachine of een volautomatische koffiemachine wordt de specialiteit net zo snel bereid als een espresso.

Ingrediënten

  • Water en espressopoeder voor een espresso shot

  • 1-2 tl suiker

  • 2 CL Grappa, Italiaanse brandewijn of sambuca, maraschino, cognac

Leiden

  1. Voorverwarm beker goed
  2. Zet espresso zoals gewoonlijk
  3. Doe de hele grappa in de beker of voeg een scheutje grappa toe en serveer de rest in het glas. Dus de suikerresten in de beker kunnen aan het einde worden gemengd met de resterende brandewijn en worden gedronken.
  4. Voeg espresso toe aan espressokopje
  5. Serveer zo snel mogelijk
Voedingswaarden:

Portiegrootte: 35 CL

Aantal per portie:Calorieën: 45

Een hoeveelheid voor de grappa is bein het recept meestal niet gegeven, omdat hier de eigen smaak moet beslissen. Daarom wordt de grappa vaak apart geserveerd, zodat de gast zelf kan bepalen hoeveel hij in zijn espresso wil doen.

Bij het bereiden van Caffè Corretto is het passend dat de gebruikte hoeveelheid alcohol de koffie niet doodt. Het mengsel van de twee componenten moet goed op elkaar zijn afgestemd. De alcohol is hier toegestaan, in tegenstelling tot de andere koffiespecialiteiten uit andere landen, slechts een klein beetje en geeft de Corretto dat speciale tintje.

Andere koffiespecialiteiten met alcohol

Koffie met shotvarianten

Er zijn nog vele andere bekende varianten waarbij de espresso een shot alcohol krijgt. Maar je kunt ook je eigen espresso of filterkoffie verfijnen met je favoriete likeur of schnaps. Probeer het gewoon uit en maak een nieuw recept.

We presenteren hier nu de populairste koffiespecialiteiten.

Daarnaast zijn er nog veel meer koffiespecialiteiten, zoals de Rüdesheimer koffie met brandewijn en chocolade uit Duitsland, de diplomatieke koffie met eggnog of de Kozakkenkoffie uit Oostenrijk, waarin wodka, rode wijn en mokka worden gemengd.

Carajillo uit Spanje

Carajillo Koffie

De Carajillo uit Spanje vindt zijn oorsprong in de Spaanse koloniën in Cuba. Hier wilden de Spaanse soldaten moed drinken en koffie mengen met rum. Daar komt de naam van deze koffie vandaan, want Carajillo betekent moed.

Deze drankjes worden nu steeds vaker geserveerd met brandewijn in Spanje. Maar ook hier zijn er andere varianten met Licor 43, whisky of anijslikeuren.

De bereiding is hier iets anders dan bij de Corretto:

  1. Meng brandewijn met wat koffiebonen en een stukje citroenschil
  2. Verwarm het mengsel met de stoominstallatie van de espressomachine
  3. Dan licht
  4. Karameliseer suiker in vlammen en voeg toe aan het mengsel
  5. Blus het brandende mengsel met de espresso

Café Royal

Café Royal

Het Café Royal wordt voornamelijk gedronken in Frankrijk en wordt hier beschouwd als een specialiteit.

Voor Kaffee Royal worden conventionele zwarte koffie, suiker en cognac gekruid.

Voorbereiding:

  1. Verwarm 1-2 CL cognac in een koffiekopje
  2. Steek dan suikerklontjes aan op een lepel en karamelliseer
  3. Voeg opgeloste suiker toe aan de beker aan de alcohol
  4. Schenk 125 ml vers gezette hete koffie

Ierse koffie

Ierse koffie

Ierse koffie heeft zijn oorsprong, zoals de naam al doet vermoeden, in Ierland. De specialiteit is niet zo oud, want het werd voor het eerst gemaakt in het westen van Ierland in 1942 op Foynes Airport in een restaurant daar.

De koffie werd die dag geserveerd aan passagiers die wachtten op hun verdere vlucht naar Amerika en die bevroren waren vanwege het lange wachten.

De Irish Coffee is een gezoete warme koffie geserveerd met Ierse whiskey en een roommuts.

Een Irish coffee wordt traditioneel per glas geserveerd.

Voorbereiding:

  1. Giet 150 CL vers gezette warme filterkoffie in het bijpassende glas
  2. Voeg 4 cl Ierse whisky toe
  3. Zoet naar smaak met 1 theelepel bruine suiker
  4. Voeg slagroom toe

Schümli-Pflümli uit Zwitserland

Schümli Pflümli

Deze variant van espresso heet in Zwitserland Schümli, wat zich vertaalt als schuim.

De toevoeging Pflümli komt van de pruimenbrandewijn, die na bereiding aan de koffie wordt toegevoegd.

De Schümli-Pflümi kan naar smaak worden afgerond met slagroom.

Hiervoor heb je een café creme nodig, die je zoals gewoonlijk bereidt in een Italiaanse espressomachine of een volautomatische koffiemachine.

Voorbereiding:

  1. Brouwcafé Crème
  2. Voeg 2 CL pruimenbrandewijn toe
  3. Vul glas met slagroom

Espresso Martini

Espresso Martini

Een speciale modificatie van de Correttos is de cocktail op basis van espresso, uitgevonden in Soho. Dit wordt koud geserveerd. Zodat de cocktail je niet moe maakt, maar wakker maakt, mengde de barman Dick Bradsell zich in 1983 de eerste espresso martini.

De cocktail is een espresso gemengd met wodka, koffielikeur en suiker.

Voorbereiding:

  1. Doe vers gezette espresso, koffielikeur, suiker en wodka samen in een glas
  2. Om de cocktail snel af te koelen, voeg je ijsblokjes toe
  3. Serveer in een martiniglas.

Farizeeër

Farizeeër Koffie

In Duitsland en hier in Noord-Friesland is het gebruikelijk om je koffie met bruine rum te drinken. Dit is de bekende Farizeeër.

Voor een Farizeeër wordt filterkoffie geserveerd met een flinke scheut rum en slagroom.

Voorbereiding:

  1. Voeg 4-5 CL rum toe aan de vers gezette filterkoffie, de alcoholsmaak moet overheersen
  2. Doe tot slot een kapje slagroom op

De naam Farizeeër werd gekozen omdat men in de 19e eeuw wilde verdoezelen dat ze alcohol drinken. Dit werd toegevoegd aan de koffie, de geur van alcohol mag niet worden opgemerkt door de crème.

Conclusie – Gecorrigeerde koffie?

Gecorrigeerde koffie of correcte espresso is de naam van de Italiaanse koffiespecialiteit in het Duits. Maar sommigen vertalen Corretto ook met “verfijnd”. Het is dus niet alleen een gecorrigeerde, maar ook een verbeterde koffie door de toegevoegde alcohol.

Voor correctie of verfijning worden geesten toegevoegd. Of dit uiteindelijk de “juiste koffie” voor jou is, moet je zelf bepalen.

In plaats van grappa kun je je espresso ook in veel andere varianten corrigeren. Ook populair zijn cognac, sambuca, brandewijn, whisky, amaretto of andere likeuren.

De bereiding is eenvoudig, omdat alleen de espresso wordt gezet en de gewenste spirit wordt toegevoegd.