Beste koffie voor volautomatische machines – Koffiebonentest

Een van de voordelen van een volautomatische koffiemachine is dat de koffiebonen voor elk kopje vers gemalen worden. Op deze manier kan een optimale smaakbeleving gegarandeerd worden. Juist daarom speelt de selectie van het type koffie een belangrijke rol om de maximale smaak uit de betreffende warme drank te halen.

Hier tonen we een selectie en tips voor de beste koffie voor uw volautomatische machine.

Binnenkort:

  • Een mengsel van Arabica en Robusta is het meest geschikt voor volautomatische koffiemachines
  • De kwaliteit van de bonen is afhankelijk van het teeltgebied en het roosteren
  • Afhankelijk van de boon moet de mate van malen worden gevarieerd
De beste koffie voor volautomatische koffiemachines
Vind de beste koffie voor volautomatische koffiemachines

Mate van branden van koffiebonen

Goede koffie voor volautomatische machines is deels een kwestie van individuele smaak. Er zijn echter enkele kenmerken die koffie kenmerken en het speciale kenmerken geven.

Deze omvatten voornamelijk het roosteren. Over het algemeen kan worden aangenomen dat de koffieboon meer van zijn typische smaak verliest, hoe sterker en donkerder de koffie wordt gebrand.

In totaal worden vijf graden branden onderscheiden, die kunnen worden gebruikt voor koffiebereiding in volautomatische koffiemachines. De meeste hiervan zijn drum roasts, maar kleinere fabrikanten bieden ook meer individuele roasts aan.

Mate van roosteren

  1. Pale roasting – ook wel cinnamon roasting genoemd
  2. Medium roasting – dit wordt ook wel breakfast roasting genoemd
  3. Sterk roosteren – ook bekend als Frans roosteren of Weens roosteren
  4. Dubbel roosteren
  5. Italiaans branden – ook wel espressobranden voor espressobonen genoemd

Je kunt ook individuele melanges maken door lichte en donkere bonen met elkaar te mengen. Dit kan interessante en gevarieerde smaken creëren.

Welke koffiebonen zijn het beste voor volautomatische machines?

Koffiesoort

Geschikt voor volautomatische machines

Mengverhouding

Mix van Arabica en Robusta

optimaal

80 % Arabica tot 20 % Robusta

Arabica

Heel goed

100% Arabica

Robusta

goed

100% Robusta

Liberica

nogal ongeschikt, sterk en zeldzaam

100% Liberica

Excelsa

goed als mengsel, streng en zeldzaam

60 % Arabica tot 40 % Excelsa

Maragogype

voorwaardelijk geschikt vanwege de grootte van de bonen, zelden

100% Maragogype

Kopi Luwak

nogal ongeschikt, erg duur en uiterst zeldzaam

100% Kopi Luwak ·

Volautomatische koffiemachine Koffiebonenvariëteiten

Het is altijd de moeite waard om te experimenteren met verschillende soorten bonen om de beste koffiebonen voor volautomatische machines eruit te filteren. Tegenwoordig zijn er in totaal zo’n 40 verschillende soorten koffie bekend. Wij verkopen voornamelijk Robusta en Arabica bonen. Over het algemeen wordt de Arabica-variëteit als van hogere kwaliteit beschouwd. Er zijn echter ook uitstekende Robusta bonen die worden gekenmerkt door een uitstekende smaak.

Arabica &Robusta Koffiebonen

Arabica

De Arabica-boon daarentegen is langwerpig en de spleet is gesloten. De smaak is helder en een beetje zoetig, hoewel deze bonen worden gekenmerkt door een hoge zuurgraad.

Robusta

De Robusta bonen kenmerken zich door een licht aardse smaak en weinig zuurgraad. De bonen zijn klein, bijna rond en hebben een open spleet.

Robusta-koffie kan echter minder compatibel blijken te zijn. Het heeft een hoger cafeïnegehalte dan Arabica-koffie en bevat ook meer chlorogeenzuur, dat verantwoordelijk kan zijn voor maagklachten na het drinken van koffie.

Beide soorten bonen zijn uitstekend geschikt voor volautomatische koffiemachines. Veel branders bieden ook blends van beide soorten bonen. Speciaal voor espressokoffie is een Arabica blend met een Robusta gehalte uitstekend geschikt, omdat een stabielere crema bereikt kan worden.

Volautomatische koffie – De minder bekende variëteiten

Naast deze twee grote koffiesoorten zijn er minder bekende varianten die je ook in een volautomatische koffiemachine kunt uitproberen.

Liberica

Een van deze variëteiten is de Liberica koffie. Deze koffieboon wil groeien en komt vooral voor in junglegebieden. Deze boon is zeer robuust, bevat minder vocht en kenmerkt zich door een fruitig tot rokerig aroma. Het is ook vrij zeldzaam en bevat minder suiker, maar aanzienlijk meer cafeïne.

Excelsa

Excelsa is een koffieboon die erg lijkt op Liberica en afkomstig is uit Afrika. De smaak is sterk en aards. Excelsa bonen zijn duur en worden zelden alleen gebruikt. In de handel zijn ze meestal te vinden in mengsels.

Maragogype

Maragogype koffie komt uit Nicaragua en Mexico. Deze boon is een kruising tussen Arabica en Liberica koffie en wordt gekenmerkt door grote bonen, ook wel olifantenbonen genoemd. Een positief kenmerk van deze koffieboon is het lage zuurgehalte, waardoor het zeer maagvriendelijk is.

Kopi Luwak

Als algemene aanbeveling beschouwen Coffee Specialty-experts Kopi Luwak-koffie, ook bekend als kattenkoffie. Dit is geen aparte koffievariëteit, maar eerder koffiebessen, die door kruipende katten worden gegeten en weer worden uitgescheiden. De spijsverteringsenzymen van de dieren fermenteren de bonen en geven ze een aardse, chocoladeachtige smaak.

Kopi Luwak is nogal ongeschikt voor de volautomatische machine, omdat deze variëteit het beste kan worden gebrouwen met het Pour Over-proces. Het gebruik is echter mogelijk.

Kopi Luwak is ook controversieel, omdat veel dieren in onwaardige omstandigheden worden gehouden voor de productie ervan. De productie is daarom ook laag en Kopi Luwak wordt beschouwd als ’s werelds duurste koffievariëteit.

Kies de beste bonen voor volautomatische machines op oorsprong

Beste bonen voor volautomatische machines
Teeltgebieden zijn cruciaal voor de biologische kwaliteit van koffiebonen

Naast het soort koffie speelt ook het teeltgebied een belangrijke rol in de smaak. Met koffiebonen uit verschillende regio’s kunt u de specialiteiten van verschillende landen leren kennen met de volautomatische koffiemachine.

Colombia is een van de drie grootste koffieproducerende landen ter wereld. Op grote hoogte aan de voet van de Andes wordt daar vooral Arabica koffie verbouwd. De teelt in dit land vindt op een natuurlijke manier plaats. Het zal nauwelijks chemicaliën en de koffiebessen worden met de hand geplukt. De koffie bevat weinig zuurgraad en overtuigt met een zoete, nootachtige smaak.

Op het Caribische eiland Jamaica wordt de bekende Blue Mountain geteeld, die groeit op een zeer beperkte oppervlakte van ongeveer 6.000 hectare. Deze koffie wordt door kenners gewaardeerd om zijn oorsprong vanwege zijn aroma’s, die vol is, laag in zuurgraad en heeft lichte tabakstonen. Deze koffie is een speciale traktatie, die ook een stuk duurder is dan andere soorten. In het Caribisch gebied staan Cuba en de Dominicaanse Republiek ook bekend om hun koffiebonen.

In Afrika wordt Ethiopië beschouwd als het belangrijkste koffieland. Daar worden Arabicabonen zowel op grote plantages als in kleine bossen geteeld. De koffie uit dit groeigebied wordt gewaardeerd om zijn lichte lichaam met lage zuurgraad en diverse smaken.

Sterke, pittige koffie, komt uit Indonesië. Daar wordt vooral de Robusta boon geteeld. Bonen uit de teeltgebieden op de eilanden Java en Sumatra zijn bij ons bijzonder populair. Vietnam is ook een van de grootste koffieproducenten ter wereld en wordt gekenmerkt door grote plantages voor Robusta-bonen.

Een populaire specialiteit is ook de Kona koffie uit Hawaï. De Arabicabonen groeien op vulkanische hellingen waar de bodems rijk zijn aan mineralen. Het resultaat is een koffie met een volle, fruitige smaak die weinig zuurgraad heeft. Hawaiiaanse koffies zijn echter vaak duurder, omdat de loonstructuur op het Amerikaanse eiland veel hoger is dan in de meeste andere koffielanden.

Goede koffiebonen voor de koffiedrank uit de volautomatische koffiemachine

In een volautomatische koffiemachine kunnen met één druk op de knop tal van populaire koffiespecialiteiten worden bereid. Als je het genieten perfect wilt maken, kun je ook precies de perfecte koffieboon kiezen voor je favoriete manier van bereiden. Elke koffiesoort heeft een andere smaak. Deze verschillen worden verergerd door de verschillende teeltgebieden. Het is dus interessant om te weten welke boon bij welke koffie hoort.

Voor espresso zijn bonen uit Brazilië of Sumatra uitstekend. Vaak wordt een mengsel van Arabica en Robusta bonen gebruikt.Geldt. Met dergelijke blends bereik je een balans tussen zoetheid en bitterheid in de volautomatische koffiemachine en krijg je ook een stabiele crema.

De cappuccino bereid met melkschuim wordt ook in veel huishoudens gedronken. De zoetheid van het melkschuim is perfect te combineren met een koffieboon, die nogal zuur is. Koffie uit de hooglanden van Guatemala is daarom perfect voor het bereiden van deze specialiteit.

Een normale melkkoffie, of een zwarte filterkoffie wordt ondanks alle specialiteiten altijd gewaardeerd en kan natuurlijk ook in een volautomatische koffiemachine worden geproduceerd. Goede modellen bieden hiervoor aparte bonencontainers aan. Een aantal verschillende bonen gaan er goed bij en je kunt je eigen favoriete variëteit vinden door te proeven. Colombiaanse koffie past net zo goed als een blend uit Ethiopië.

Let op de juiste mate van slijpen

Wil je perfecte koffie uit de volautomatische machine, dan doe je er goed aan om op de mate van malen te letten. Niet alleen de keuze van de koffieboon bepaalt de smaak, ook de verwerking moet passend zijn.

Volautomatische koffiemachines hebben hun eigen molen, die meestal verschillende instellingen toestaat. De stroom van heet water door de gemalen koffie bepaalt welk percentage van de smaken uit de koffie kan worden opgelost. Vaststaat dat in totaal ongeveer 30 procent van deze smaken kan worden opgelost in heet water. Dit maakt de koffie echter te sterk. Een oplossing van 18 tot 22 procent van de smaken wordt als ideaal beschouwd. De molens zijn meestal afgestemd op de volautomatische machine en zijn brouwgroep.

Als de koffie heel fijn wordt gemalen, duurt de stroming langer omdat het water een grotere weerstand moet overwinnen. Zo kunnen veel smaken worden opgelost en krijgt de koffie een sterk aroma. Bij een grove korrelgrootte van de koffie daarentegen gebeurt het tegenovergestelde en wordt de koffie vrij dun en bevat minder aroma.

En natuurlijk is het ook duidelijk dat niet elke koffiemachine even goed maalt. Als u geïnteresseerd bent, bekijk dan onze volautomatische koffiemachinevergelijking.

Om optimale mate van slijpen om er een te vinden die past bij uw eigen koffiesmaak en de respectieve specialiteit, moet u een beetje proberen. Bij veel volautomatische machines is het mogelijk om een bepaalde mate van slijpen op te slaan zodat het met een druk op de knop kan worden opgeroepen.

De kleur van de koffieboon geeft ook aan welke mate van malen wordt aanbevolen. Donkere bonen suggereren een sterkere branding en moeten daarom ook grover worden gemalen, zodat er niet te veel bittere stoffen in de koffie komen. Als je daarentegen een zeer lichte boon hebt, moet je kiezen voor een fijnere maling om de koffie een optimaal aroma te geven.