Het verschil tussen koffie en espresso

Espresso en koffie hebben beide dezelfde oorsprong van de koffieplant. Espresso is een sterkere drank met een meer geconcentreerd aroma. Gezette koffie daarentegen heeft een lagere concentratie van smaak en is nogal zuur van smaak. Peter Giuliano (directeur van de Coffee Science Foundation) zegt dat espresso een betere keuze is voor veel koffiedrinkers.

Binnenkort:

  • Het eerste verschil is het roosteren. Espresso wordt meer gebrand dan koffie
  • Er is verschil 2 in de bereiding: koffie wordt gezet, espresso wordt verkregen onder druk
  • De mate van malen speelt ook een rol bij de verschillen in smaak.

De belangrijkste verschillen tussen de soorten koffie

Koffie vs Espresso
Robusta &Arabica koffiebonen voor koffie &espresso

Roasting

Het belangrijkste verschil tussen gebrande koffie en espresso is de manier waarop ze worden gebrand. Over het algemeen wordt espresso bereid door de koffiebonen extra donkerder te maken. Dit resulteert in een intensere, complexere smaak en bevat meer cafeïne bij hetzelfde gewicht.

Door de progressieve mate van branden zakt de zuurgraad van de koffie steeds verder naar de achtergrond en ontstaan de complexe gebrande aroma’s van de espresso. Individuele aroma’s zoals bitterstoffen zijn meer uitgesproken.

Malen

Espressopoeder gemalen
De mate van malen verschilt sterk tussen koffie en espresso

Normaal gesproken wordt espresso gemaakt van Arabica bonen, terwijl koffie wordt gemaakt van Robusta bonen. Het belangrijkste verschil tussen de twee is de mate van slijpen. Koffiebonen worden grover gemalen en espresso fijner door het zetproces.

Cafeïne

Espresso is een sterkere drank dan koffie. Daarom wordt het vaak gemengd met melk of melkschuim. De smaak is complexer en robuuster dan zijn tegenhanger.

Meestal is 62 milligram cafeïne aanwezig in een shot espresso. Terwijl een kopje koffie ongeveer 120 mg cafeïne bevat. Dit betekent dat een dubbele espresso ongeveer gelijk is aan een koffiekopje in termen van cafeïnegehalte.

Verschillen in voorbereiding

Een ander verschil tussen de twee soorten koffie ligt in de bereiding. Gewone koffie wordt over het algemeen geproduceerd met een Franse pers of druppelkoffiemachine, maar soms ook met een volautomatische machine. Het zogenaamde “pour over” proces wordt gebruikt. Er wordt dus geen extra druk gegenereerd, maar koffiepoeder wordt eenvoudig opgelost in heet water.

Aan de andere kant wordt espresso bereid met een portafilter, een capsulemachine of met een volautomatische koffiemachine.

Om espresso te maken, worden druk en warmte gebruikt om een dik, romig schuim te creëren. Het resultaat is een geconcentreerde vorm van een koffiedrank die een rijke, intense smaak heeft in vergelijking met gezette koffie. Om deze reden heeft een koffie gemaakt met een espressomachine ook een rijkere smaak, terwijl een gezette koffie dunner is.

Consistentie

Espresso met viskeuze consistentie
Dikke espresso uit de bodemloze zeef

Zoals eerder vermeld, heeft espresso een andere consistentie dan koffie. Het is een donker brouwsel met een dikke laag crema, die ook de kwaliteit van de drank weerspiegelt. Het is een laag heerlijk schuim bovenop de espresso. Het is het resultaat van verschillende chemische reacties tijdens de espresso-aankoop. Dit komt omdat CO₂ ontsnapt tijdens de aankoop en zich als bruine laag op de afgewerkte espresso nestelt met vetten en gesuspendeerde vaste stoffen.

Koffie daarentegen heeft een minder viskeuze consistentie. Dit komt door het feit dat slechts ongeveer 2% koffie wordt opgelost in het water tijdens het zetten van het filter.

Diverse bonen

Hoewel espresso wordt gebruikt met een ander type koffiebonen, hebben beide nog steeds vergelijkbare ingrediënten. Het bereidingsproces is echter het belangrijkste aspect van koffie. In espresso worden bonen op een veel hoger niveau gebrand dan koffie.

Espresso wordt beschouwd als de betere keuze onder liefhebbers. Het wordt gebruikt om een verscheidenheid aan dranken te maken. Deze omvatten cappuccino, latte macchiato en Café Americano.

Nieuwe trend van licht branden in espresso

In De afgelopen jaren heeft zich een trend ontwikkeld die zich kenmerkt door de zogenaamde derde golf. Ze beschrijven een speciale branding van espressobonen. Dankzij deze “Derde Golf” worden nieuwe processen gebruikt om uitzonderlijk zacht en helder te roosteren.

Hierdoor ontstaan compleet nieuwe smaakcomponenten in espresso die op deze manier niet bekend waren. Deze omvatten fruitige en citrusachtige aroma’s die je zou verwachten van filterkoffie.

Deze nieuwe trend wordt kritisch bekeken door klassieke espressoliefhebbers en barista’s. Want de originele, geliefde espressosmaak verdwijnt naar de achtergrond. Dergelijke trends laten echter ook zien hoe levendig de espressoscene is en welk ongekend potentieel er nog in de bonen zit.

Koffie aroma vergelijking met de officiële SCA button wheel

Met dit wiel heeft SCA een drempelwaarde ontwikkeld die de wereldwijde standaard is geworden voor smaakbeoordelingen van koffiedranken en bonen. Voor de duidelijkheid presenteren wij u deze schaal volledig. Geniet van het ontdekken van nieuwe smaken.

SCA Koffie Knop Wiel