French press koffie zetten, hoe werkt het?

French press koffie zetten, hoe werkt het?

Ben jij ook een koffieliefhebber? Dan is de kans groot dat je al eens van een French press hebt gehoord. Dit is een klassieke manier om koffie te zetten die al sinds de jaren ’20 van de vorige eeuw gebruikt wordt. Een French press is een relatief eenvoudig apparaat, maar het vergt wel wat kennis om er de perfecte koffie mee te zetten. In deze blogpost leer je alles wat je moet weten om zelf je eigen heerlijke kopje French press koffie te zetten.

Wat is een French press?

Een French press is een apparaat dat bestaat uit een glazen kan met een metalen of kunststof deksel en zuiger. Het werkt als volgt: je doet versgemalen koffie in de kan, voegt heet water toe en laat dit een paar minuten trekken. Vervolgens druk je de zuiger naar beneden, waardoor de koffie door het metalen filter wordt geperst en je een heerlijk kopje koffie overhoudt.

Stap voor stap: zo zet je de perfecte French press koffie

1. Kies de juiste koffie

Het begint allemaal bij de koffie die je gebruikt. Voor een goede French press koffie heb je grof gemalen koffie nodig. Het is belangrijk om te kiezen voor een koffie van goede kwaliteit, bij voorkeur versgemalen en van een lokale brander. Dit geeft de koffie meer smaak en aroma.

2. Verwarm de French press

Voordat je begint met het zetten van de koffie, is het belangrijk om de French press te verwarmen. Dit doe je door de kan te vullen met heet water en deze een paar minuten te laten staan. Hierdoor blijft de koffie langer warm en wordt de smaak beter behouden.

3. Doe de koffie in de kan

Nu is het tijd om de koffie in de kan te doen. Voor één kopje koffie heb je ongeveer 7 gram koffie nodig. Voor een kan met vier kopjes koffie gebruik je dus 28 gram koffie. Voor een extra lekkere smaak kan je ervoor kiezen om ook nog wat kaneel, vanille of cacao toe te voegen.

4. Voeg heet water toe

Voeg vervolgens heet water toe aan de kan. Het water moet tussen de 90 en 96 graden Celsius zijn. Gebruik bij voorkeur een waterkoker met temperatuurregeling om de temperatuur nauwkeurig te kunnen instellen. Giet het water langzaam en gelijkmatig over de koffie totdat de hele koffielaag bedekt is.

5. Roer de koffie door

Roer de koffie door met een lepel of een spatel. Zo zorg je ervoor dat alle koffie met het water vermengd is en er geen droge koffieklontjes overblijven.

6. Laat de koffie trekken

Dit is het belangrijkste moment van het zetproces: het laten trekken van de koffie. Laat de koffie ongeveer vier minuten trekken. Dit kan iets korter of langer zijn, afhankelijk van hoe sterk je de koffie wilt hebben. Let er wel op dat je de koffie niet te lang laat trekken, want dan wordt hij bitter.

7. Druk de zuiger naar beneden

Als de koffie voldoende getrokken heeft, druk je de zuiger naar beneden. Doe dit rustig en gelijkmatig, zodat het filter de koffie gelijkmatig perst. Het is belangrijk om de zuiger niet te snel naar beneden te drukken, want dan kan de koffie over de rand van de kan spatten.

8. Schenk de koffie in

Nu is het tijd om de koffie in te schenken. Schenk de koffie rustig in, zonder te morsen. Als je de koffie niet meteen opdrinkt, kan je hem warmhouden door de kan op een warmhoudplaatje te zetten.

FAQs

1. Hoeveel koffie heb ik nodig voor een French press?

Voor één kopje koffie heb je ongeveer 7 gram koffie nodig. Voor een kan met vier kopjes koffie gebruik je dus 28 gram koffie.

2. Hoe lang moet de koffie trekken?

Laat de koffie ongeveer vier minuten trekken. Dit kan iets korter of langer zijn, afhankelijk van hoe sterk je de koffie wilt hebben.

3. Hoeveel water moet ik gebruiken?

Gebruik ongeveer 200 ml water per kopje koffie. Voor een kan met vier kopjes koffie gebruik je dus 800 ml water.

4. Hoe maak ik mijn French press schoon?

Maak de kan, de zuiger en het filter na elk gebruik schoon met warm water en afwasmiddel. Spoel ze goed af en laat ze drogen voordat je ze weer gebruikt.

5. Kan ik ook thee zetten met een French press?

Ja, je kan ook thee zetten met een French press. Gebruik hiervoor losse thee en volg dezelfde stappen als bij het zetten van koffie.

Conclusie

Een French press is een relatief eenvoudig apparaat waarmee je heerlijke koffie kan zetten. Het vergt wel wat kennis en kunde om er de perfecte koffie mee te zetten. Door de juiste koffie te kiezen, de kan te verwarmen en de koffie lang genoeg te laten trekken, kan je zelf een heerlijk kopje French press koffie zetten. Met deze tips kan je meteen aan de slag en genieten van de perfecte kop koffie.