Espresso met shot – koffiespecialiteiten uit de portafiltermachine

Op koude winterdagen zijn warme koffiespecialiteiten met een shot populair. Met mate genoten, verwarmen ze eerst de handen, dan het gehemelte en ten slotte het hele lichaam.

Er zijn talloze recepten voor koffie &espresso met shot. Een van deze creaties, die vooral in de winter populair is, is espresso met een shot, zoals koffie Moretto.

Kaffee Moretto is een espresso die u uitnodigt om te genieten en op te warmen op ijzige winterdagen met cacao, kaneel, room, pure chocolade en een scheutje rum. Het volgende artikel informeert over verschillende internationale recepten en geeft tips over hoe ze te bereiden.

Heb je nog geen portafilter machine? Bekijk dan onze test van de beste modellen uit . Daar vindt u zeker wat u zoekt!

Espresso met shot – koffie verleiding met een portafilter machine

Irish Coffee met espresso
Probeer Irish Coffee als alternatief met espresso uit de portafiltermachine. Super lekker!

Espresso kan op verschillende manieren worden genoten. De wereld van koffie is veelzijdig geworden. Er zijn talloze manieren om de smaak van espresso te verfijnen.

Naast de klassieke ingrediënten suiker en melk vinden kaneel, karamel, amaretto en notensiroop en andere aantrekkelijke ingrediënten hun weg naar de koffiemok.

Een hete verleiding is espresso met shot. Het is niet alleen geschikt voor het opwarmen op koude dagen. Espresso met shot wordt ook gedronken op mooie, ontspannen momenten of aan het einde van een smakelijke maaltijd.

Eigenschappen van alcoholische koffiespecialiteiten

Koffie met shot maakt je wakker, zorgt voor ontspanning en verkwikt. Elk land heeft zijn eigen recepten gemaakt om de smaak van verschillende soorten koffie met sterke drank te verfijnen. Dit resulteerde in wereldwijd unieke variaties.

Verse espresso uit de portafiltermachine geeft ook een speciale smaak aan de drank. Bovenal zijn de hoeveelheden koffie meestal niet groot en is de espresso perfect om te bereiden.

Wat is er nodig om espresso te bereiden?

Voor de bereiding van espresso zijn niet alleen Italiaanse espressobonen geschikt, maar een verscheidenheid aan koffies. Espressobonen moeten altijd vers gemalen zijn. Omdat het water onder extreem hoge druk door het koffiepoeder moet worden geperst, is de aanschaf van een speciale, hoogwaardige espressomachine vereist.

In sommige recepten wordt sterke filterkoffie gebruikt. Omdat het niet de moeite waard is om een filterkoffie voor kleinere hoeveelheden te zetten, is de espresso uitstekend. Om het visuele genot niet te verwaarlozen, moet espresso met of zonder shot altijd stijlvol worden geserveerd in espressokopjes of in hittebestendige glazen.

Espressospecialiteiten van over de hele wereld

Espresso Coretto

Espresso Corretto is een Italiaanse koffiespecialiteit. Vertaald naar het Engels betekent espresso corretto “gecorrigeerde espresso”. Deze correctie gebeurt met deze warme drank met een scheutje alcohol. In Italië wordt een scheutje grappa toegevoegd aan de vers gezette, hete espresso. Als alternatief kan grappa worden vervangen door amaretto, sambuca of brandewijn.

Espresso – Carajillo

Carajillo Espresso
Spaanse Carajillo cocktail met 43 en espresso

Dit recept komt uit Spanje.

Ingrediënten voor 1 portie:

 • Vers gezette espresso
 • 3 – 4 citroenschil
 • 2 koffiebonen
 • 2 CL Brandewijn
 • 1 vuurvast cognacglas

Voorbereiding:

Schuim 3 – 4 citroenschil, 2 koffiebonen en de brandewijn met het melkopschuimmondstuk van de volautomatische koffiemachine in een brandwerend glas. Als er geen koffiezetapparaat beschikbaar is, kan de magnetron als alternatief worden gebruikt.

Vervolgens wordt de brandewijn aangestoken, een beetje suiker gekarameliseerd in de vlam en direct ontglazuurd met een dubbele espresso uit de machine. Deze espresso met shot krijgt zijn speciale touch van de gekarameliseerde suiker.

Espresso Carajillo is niet alleen een populaire drank in het koude seizoen. Op warme zomerdagen kan deze espresso met shot ook koud genoten worden. Om dit te doen, wordt de drank bereid zoals beschreven en ten slotte worden ijsblokjes aan het glas toegevoegd.

Espresso Carajillo is een bijzonder sterke drank met een hogePercentage eiwit. Espresso Carajillo wordt op elk moment van de dag gedronken, zelfs bij het ontbijt en als afsluiting bij het diner.

Hoewel het veel wordt gebruikt om 1 lepel suiker samen met 2 CL brandewijn en een dubbele espresso in een glas te mengen, is de smaak van de drank niet vergelijkbaar met de authentieke smaak van traditionele espresso carajillo.

Espresso Martini

Espresso Martini met de portafilter machine
Cocktail met de portafiltermachine – Espresso Martini

Espresso Martini is een cocktail van alcohol en koffie. Deze drank is uitgevonden door de Engelse barman Dick Bradsell. Elke barman bereidt espresso martini anders. De basisingrediënten zijn echter altijd espresso, koffielikeur en wodka.

Probeer of het beter geschud of geroerd smaakt.

Ingrediënten voor 1 portie:

 • 1 kop sterke espresso (koud)
 • Suikerstroop (naar smaak)
 • 1 CL Kahlua – Kahlua
 • 5 CL Wodka

Voorbereiding:

Giet alle ingrediënten in een shaker. Schud krachtig, giet in een gekoeld martiniglas en serveer.

Kozakkenkoffie

Kozakkenkoffie komt niet uit Rusland, zoals de naam van de drank al doet vermoeden. Deze espresso met shot is een koffiespecialiteit uit Oostenrijk.

Kozakkenkoffie wordt bereid met sterke espresso, suiker, wodka en rode wijn. Kozakkenkoffie is het perfecte alternatief voor warme melkkoffie op ijzige dagen en nachten.

Ingrediënten voor 1 portie:

 • 1, 5 el kruidensnoepjes
 • 0,5 zakjes glühweinkruid
 • Een lang kaneelstokje
 • 100 ml espresso
 • 20 ml wodka
 • 100 ml goede rode wijn (droog)

Voorbereiding:

Verhit kruimelsnoepjes, wodka en rode wijn in een pan, roer constant, maar breng niet aan de kook totdat de kandijsuiker volledig is opgelost. Hang de zak met de glühweinkruid in de container en laat de wijn ongeveer 10 minuten op laag vuur trekken.

Haal vervolgens de zak met de glühweinkruiden uit de pot. Kook espresso en voeg de afgewerkte koffie toe aan de wijn. Doe de lange glühweinstok in een kopje of in een vuurvast glas, vul het glas tot de rand met kozakkenkoffie en Direct serveren.

Espresso of sterke koffie met een shot

In Ierland wordt de beste koffie verfijnd met Ierse whisky. Irish Coffee kan ook snel en gemakkelijk thuis worden gemaakt.

Recept Irish Coffee

Ierse koffie
Huisgemaakte Irish coffee met whisky

Ingrediënten voor 1 portie:

 • Sterke filterkoffie, alternatief espresso
 • 1 Iers koffieglas (ideaal in tulpvorm)
 • 1 tl bruine suiker
 • 4 CL (2 el) Ierse whisky (idealiter Jameson Ierse whisky)
 • Losjes slagroom
 • Wat vanillesuiker

Voorbereiding:

Meng suiker en whisky grondig in een Iers koffieglas of in een hittebestendig kopje. Indien gewenst kan de whisky vooraf verwarmd worden. Als deze variant de voorkeur heeft, moet er bij het verwarmen voor worden gezorgd dat de alcohol uit de geest niet wordt gekookt.

Vervolgens wordt de room lichtjes opgeklopt met een beetje vanillesuiker. Het moet een dikke consistentie hebben. Laat de room vervolgens via een omgekeerde theelepel in het Irish coffeeglas lopen.

Ierse koffie wordt geserveerd en warm gedronken. Deze koffiespecialiteit wordt niet geroerd en wordt daarom zonder lepel geserveerd. De drank wordt door de koude room gedronken.

Bij het bereiden van Irish Coffee kun je een beetje experimenteren. Jameson Irish whiskey kan bijvoorbeeld worden vervangen door Schotse whisky, bruine suiker door witte suiker.

Recept Farizeeër Koffie

Farizeeër is een koffiespecialiteit uit Duitsland die de ziel en het lichaam verwarmt. Het werd uitgevonden in Noord-Friesland. Deze warme drank wordt bereid met hoogwaardige Jamaicaanse rum en slagroom. Afhankelijk van uw smaak kan de roomdop worden gegarneerd met chocoladeschilfers voor het serveren.

Ingrediënten voor 1 portie:

 • 1 kopje
 • 1 suikerklontje
 • Verse, ongezoete slagroom
 • 40 ml rum (bruin)
 • 1 kopje handgebrouwen, sterke filterkoffie / als alternatief espresso
 • Chocoladeschilfers

Voorbereiding:

NestenDoe suiker in een voorverwarmde beker. Giet over verwarmde rum. Vul vervolgens het kopje met de hand gezette koffie. Bedek de verleidelijk geurende koffie met shot volledig met een kap van stijf opgeklopte room en garneer met chocoladeschilfers. Farizeeën worden niet geserveerd met een rietje.

Rüdesheimer koffie

Rüdesheimer koffie is een klassieke koffiespecialiteit met een shot. De bereiding van deze specialiteit wordt uitgevoerd in een speciaal vat, dat “Koffiekopje Rüdesheim”.

Recept voor 1 portie:

 • 4 CL brandewijn
 • 3 suikerklontjes
 • 1/8 l zwart, hete koffie / als alternatief espresso
 • Slagroom
 • Vanille
 • Hagelslag

Voorbereiding:

In een koffiekopje uit Rüdesheim wordt brandewijn samen met de suiker verwarmd en vervolgens geflambeerd. Het kopje wordt vervolgens gevuld met sterke filterkoffie. De drank is volledig bedekt met een kap van slagroom met vanillesuiker en gegarneerd met hagelslag.

Espresso Bean Kenmerken

Koffiebonen en espressobonen verschillen in de duur van het branden. Espressobonen moeten tussen de 15 en 18 minuten worden geroosterd. Dit is te herkennen aan de helderheid van de koffieboon. Espressobonen zijn te herkennen aan hun gladde oppervlak en over het algemeen donkerbruine kleur.

Als u espresso of espresso met een shot wilt bereiden, moet u ervoor zorgen dat het daadwerkelijk espressobonen zijn wanneer u door de vele koffieaanbiedingen bladert.

Over het algemeen is er veel te doen op de espressomarkt. Maar als je denkt dat espresso de sterkste koffiedrank is die er is, heb je het mis. Australië heeft zojuist ’s werelds sterkste koffie gemaakt. Het moet 80 keer zo sterk zijn als een espressoshot!